Periyodik muayenenin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
263.370
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Periyodik muayenenin amacı nedir?​

Periyodik muayenenin esas amacı sağlam ve sağlıklı olarak işe alınan çalışanın işyerinin olumsuz etkilerinden dolayı sağlığının olumsuz etkilenip etkilenmediğini saptamaktır.

Tıpta muayene ne demek?​

Fizik muayene, vücudun ve vücut fonksiyonlarının, inspeksiyon (gözle), palpasyon (elle hissederek), perküsyon (parmaklarla vurarak) ve oskültasyon ile (stetoskopla dinleyerek) değerlendirilmesidir.
Periyodik muayene kim yapar?
Makine ve tezgâhların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

Periyodik kontrol ve muayene nedir?​

İş ekipmanlarının, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve güvenlik Şartları Yönetmeliğinde öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerine periyodik kontrol denir.

Öğrencilere periyodik muayene neden ve kimler tarafından yapılmaktadır?​

25.01.2013 tarihli ve 28539 sayılı Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü gereğince öğrencilerin aile hekimleri tarafından her yıl periyodik muayene/ izlemleri yapılmalıdır.
Genel muayeneler diğer ne demek?
Araç genel muayenesi trafiğe çıkan araçların yaptırmasının zorunlu olduğu muayenelerdir. Bu muayenelerin kapsamında araçların bütün aksamları ve sistemleri incelenmektedir. Eğer araçta bulunan teknik bir kusur söz konusu ise bu noktada da ilgili profesyonel desteğin alınmasını sağlamaktadır.
Periyodik Kontrol Nasıl Yapılır? Ağırlık testleri, görsel testler, hidrostatik testler, tahribatsız muayeneler ve cihazlarla testler şeklinde muayene ve kontrol yapılmaktadır. Ağırlık testlerinde, kaldırma iletme ekipmanlarına, tipine ve standartına uygun ağırlık testi uygulanır.
Periyodik muayenelerin temel amacı çalışanların sağlıklı olduklarından emin olmak ve olası bir hastalığın yayılmasını engellemektir. Bu nedenle periyodik muayeneler kesinlikle aksatılmamalı; ilgili kurumlar, işyeri hekimleri ya da firmaların anlaşma yaptığı OSGB uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.
Periyodik sağlık muayenesi nedir?
Akciğer Grafisi, EKG, Elektro Kardiyografi, Odyo, İşitme Testi, SFT, Soluğun Fonksiyon Testi, Biyokimya, ALT, AST, AntiHIV, vb. testleri kapsayan. Bunların işyerinde aktif çalışanların, kanunda belirtilen sürelerde tekrarlanmak suretiyle gerçekleştirilmesine periyodik sağlık muayenesi adı verilmektedir.

Okul sağlığı ekibinde kimler yer alır?​

Okulun, Okul Sağlığı Yönetim Ekibi olmalıdır. Okul Sağlığı Yönetim Ekibi; bir idareci, bir öğretmen, bir öğrenci, bir okul aile birliği üyesinden oluşmalıdır. Okulda bulunduğu takdirde sağlık çalışanı ve rehber öğretmen ekibin doğal üyesidir.

Okul periyodik muayeneleri nasıl yapılmaktadır?​

Okul/kurumdaki tüm öğrencilerin aile hekimleri tarafından yapılan yıllık periyodik muayenelerinin takibi yapılmakta ve bu bilgi TSM ile paylaşılmaktadır. Tarama, aşılama ve koruyucu ağız diş sağlığı çalışmaları öncesinde bilgi notları ailelere ulaştırılmakta ve uygulama öncesinde TSM personeline bildirilmektedir.
Alttan muayene şart mı?
Hamileliğin ilk trimesterinde bebeğin sağlık durumunu ve kalp atışlarını daha net değerlendirmek için vajinal muayeneye gerek duyulabilirken, ilerleyen haftalarda şüphelenilen başka durumların varlığında detaylı analiz yapılabilmesi için de ‘alttan muayene’ olarak bilinen vajinal muayene tercih edilebilir.

Periyodik izlem muayenesinde nelere bakılır?​

Sağlıklı yada sağlıklı görülen kişilerin tarama muayene ve testleri ile,

Çatı muayenesi şart mı?​

Kesinlikle evet. Hamileliğin başında ve sonunda yapılacak muayeneler bize birçok bilgi verir. Bazen rahim ağzı problemi bazen de vajinada bir kist olabilir. Riskler abartılmadığı sürece bu muayenenin anneye veya bebeğine bir zararı olmaz.
Periyodik izlem muayenesinde kan alınır mı?
Öğrencilerimiz ellerine verilen bir kağıt ile aile sağlığı merkezlerimize gönderilmeye başlandı. Bu izlemler, kalp, solunum, göz, kulak, boy, kilo, tansiyon ve diğer fizik muayeneler ile kan tetkiklerini de içeren bir bütünlük içinde yapılıyor. Bir muayene en az 15-20 dakika sürüyor.
a) Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir, b) Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir, c) Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir, defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.
 
Geri
Üst