AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Periyodik Cetvelin Yapısı Hakkında Bilgi

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Periyodik Cetvelin Yapısı

Mendeleyev’in hazırladığı ilk cetvelde 17 sütun vardı; ama cetvel daha sonraları yeniden gözden geçirildi ve sütun sayısı sekize indirildi . O zamandan bu yana yeni elementler bulundukça cetvel bir çok kez değişti.. Ayrıca simgesiyle birlikte yanında atom numarası da yer almaktadır. Cetvelde grup denilen 18 düşey sütun bulunmaktadır. Aynı gruptaki elementlerin benzer özellikleri vardır, çünkü bu elementlerin en dış elektron kabuklarında elektronlarının yerleşim düzeni birbirinin aynıdır. Bu benzerlikler yatay sıralar halinde, düzenli aralıklarla yinelenir; böyle yedi yatay sıra yani yedi periyot vardır.


Yatay sıralarda, yani her periyotta soldan sağa doğru gidildikçe atomların elektron sayısı artar . Bu artış genellikle dış kabuktaki elektron sayısında olur.. Geçiş elementlerinin daha içte kalan iki dizisine cetvelin altında yer verilmiştir.Lantanitler ya da azrak toprak metalleri bu dizinin 15 elementi kimyasal olarak birbirine çok benzer. Bu 15 element, doğada yalnızca başka elementlerle oluşturdukları kimyasal bileşikler halinde bulunur ve bu elementleri bileşiklerden ayırmak çok güçtür. Azrak toprak metallerinin bazılarına doğada çok ender rastlanır; ama bunlardan biri olan seryum (Ce), altın, gümüş ve kalaydan daha boldur. Aktinitler denen öbür dizinin elementleri radyoaktif elementlerdir. Aktinitlerden yalnızca dördü doğada bulunur; bunlardan biri de uranyumdur. Öbürleri ise laboratuarda başka elementlerin çekirdeklerinin yüksek enerjili parçacıklarla bombardıman edilmesi sonucu elde edilir; bu yolla elde edilen aktinitlerin biri de plütonyumdur. Uranyum ve plütonyum atom enerjisi üretiminde kullanılır..

Bugün biline yalnızca 109 element vardır; buna karşılık bileşik halinde bulunan madde sayısı çok daha fazladır . Bu nedenle elementler arasındaki bağlantıları gösteren bir cetvelin olması bilim adamlarına büyük yarar sağlar.
 
Geri
Üst