AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Periskop yapiminda ne kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Periskop yapımında ne kullanılır?​

Periskopta prizma ya da iki yansıtıcı ayna bulunur. Hedeften gelen ışıkları birinci ayna doksan derece kırarak aşağı yansıtır. Bu gelen ışıkları ikinci ayna ise tekrar doksan derece kırar ve yatay yönde göze iletir. Teleskop yapı ile periskopun bu özelliği güçlendirilir.
Teleskopta düz ayna var mı?
Aynı mercek/ayna çapına sahip kaliteli bir mercekli teleskop, kaliteli bir aynalı teleskoptan çok daha pahalıdır. Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.

Periskop hangi mercek kullanılarak yapılır?​

P – Dik açılı prizmalar (veya düz aynalar). L1 – Objektif lensi. L2 – A için – L2 – L3 – B için – Görüntü düzeltici lens. L3 – L4 -A için- L4-L5- B için – Mercek (oküler).
Periskop nedir nerelerde kullanılır?
Periskop savaşlarda kullanılabilecek bir üründür. Hem karada hem de denizde kolaylıkla kullanılarak inceleme yapabilir. Hedeflere görünmeden gerekli incelemeyi yaparak, bilgi akışı sağlar. Periskop daha çok denizaltında tercih edilen bir inceleme aletidir.
Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir. Işığı tek bir noktada toplayan çukur aynalar, görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
Teleskop yapımında hangi tür ayna kullanılır?
1668 yılında Newton’un başarılı bir şekilde kurduğu bu tasarımda ikincil ayna düz aynadır, tüpün açık olan uç kısımlarına yakın ve yaklaşık 45 derecelik bir açıyla konumlandırılır. İkincil aynanın görevi birincil aynadan yansıyan ışığı göz merceğine yansıtmaktır.

Periskop nedir nasıl çalışır?​

Periskopta iki yansıtıcı ayna veya prizma bulunur. Birinci ayna hedeften gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağı doğru yansıtır. İkincisiyse bu gelen ışıkları tekrar doksan derece kırarak yatay yönde göze iletir. Periskobun bu özelliği teleskop yapı ile güçlendirilir.
 
Geri
Üst