AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Periferik kan testi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Periferik kan testi nedir?​

Periferik yayma bir hematoloji testidir. Lökosit çeşitleri, eritrosit, trombosit gibi kanın şekilli elamanlarının, alınan kanın lam denilen cam laboratuvar malzemesine yayılması sonrası boyanmasının ardından mikroskop altında gözle değerlendirilmesidir.

Periferik yayma nasıl değerlendirilir?​

Periferik kan yayması temiz, yağsız bir lam kullanılarak yapılmalıdır. Parmak ucundan lama bir damla kan damlatılır ve farklı bir lam yardımı ile uygun bir şekilde kanın lama yayılması sağlanır. Uygun şekilde boyandıktan sonra mikroskop altında yağ ile incelemesi yapılır.
Periferik yayma formül lökosit ne demek?
Periferik yayma veya Formül Lökosit; çeşitli kan hücrelerinin mikroskobik olarak incelenmesine izin verecek ince bir kan tabakasını bir cam mikroskop lamı üzerine yayılması ile boyanmasının ardından mikroskop altında gözle değerlendirilen bir hematoloji testidir.

Periferik tarama nedir?​

Özellikle periferik yayma testi, pek çok kişi tarafından bilinmese de tanı koyma konusunda oldukça başarılı bir test türüdür. Kan üzerinde yapılan bu testlerle, kişilerde oluşan hastalıklar ortaya çıkartabiliyor. Oldukça etkili ve yanılma payı düşük olan bu test türü, her doktor tarafından talep edilebiliyor.

Periferik yayma ne için yapılır?​

Tam kan sayımında, lökosit sayısında anormallikler (lökosit sayısı yüksek, düşük veya nadiren normal olabilir), anemi ve trombositopeni saptanır. Yukarıdaki belirti ve tam kan bulgularına sahip hastalara “periferik yayma” yapılması gerekmektedir. Periferik yaymada blastların görülmesi tanıyı destekler.
Periferik yaymada hangi hücreler görülür?
Normalde periferik yaymada nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit ve monositler görülür.
Formül lökosit bu hücrelerin bir diğerine göre normal yüzdede olup olmadığını, bir hücre tipi sayısında artış veya azalmayı veya olgunlaşmamış hücrelerin mevcut olup olmadığı gösterir. Bu bilgiler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen spesifik hastalık tiplerine tanı koymada yararlı olmaktadır.
Periferik yayma ne zaman yapılır?
Tam kan sayımında beklenmedik bir sonuç veya hücre varsa ve hücreye yakından bakılması gerekiyorsa, periferik kan yayması yapılmalıdır. Bu, hücrelere mikroskop altında bakılabilmesine olanak sağlar.

Periferik yayma güvenilir mi?​

Periferik yayma sonucu ne zaman çıkar?​

LABORATUVAR SONUÇ SÜRELERİ
Periferik yaymada trombosit sayımı nasıl yapılır?
Bu nedenle periferik yaymanın kan sayım tüplerinden alınan kanla değil, hastanın parmak ucundan alınan bir damla kan ile yapılması gerekir. Işık mikroskobu ile incelendiğinde 10 ve daha fazla trombositten oluşan kümeler görüldüğünde kabaca trombosit sayısının 100.000/ mm3’ün üzerinde olduğu kabul edilir (4).

Periferik yayma boyama nasıl yapılır?​

Periferik yayma boyama için lamel, lam ile aralarında 45 derecede açı olacak biçimde mercimek boyundaki kan damlası önüne doğru konulur. Lam, yavaşça geri çekilir, sonra damla üzerine değdirilir, kan yayılır, ileri sürülüp yayma hazırlanır.

Periferik yayma kaç saatte çıkar?​

Periferik yayma hangi bölüm bakar?
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Periferik kan yayması yapmak için, yayma yapılacak lam uzun kenarlarından aktif olarak kullanılan elle tutulur ve lamın kısa kenarına yakın bir yeri parmak ucuna değdirmeden delme yerindeki kan damlasına dokundurulup geri çekilerek lam üzerine küçük bir damla kan alınır.
Trombosit kan tahlillerinde PLT ile yorumlanırlar. PLT de tam kan sayımı testinin parçası olarak uygulanır. Bu testin de mutlaka aç karnına yapılması gerekmektedir. Hastanın damarından alınan kandaki eritrositler hemolize edildikten sonra geriye kalan trombositler sayılır.
 
Geri
Üst