AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Periferik arter hastaligi kimlerde gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.866
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Periferik arter hastalığı kimlerde görülür?​

Periferik arter hastalığı, genel olarak aile geçmişinde bu hastalık öyküsü olan kişilerde daha sık görülür….Periferik Arter Hastalığı Kimlerde Görülür?
- İlerlemiş yaş
- Erkek cinsiyet.
- Sigara.
- Şeker hastalığı
- Hipertansiyon.
- Kolesterol ve kan yağları düzeylerinin yüksek olması
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Düzensiz beslenme.

Damar sertliği nasıl belli olur?​

DAMAR SERTLİĞİNİN BELİRTİLERİ Baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, beyinde geçici görme kaybı, yürürken sendeleme, düşünme ve öğrenme gücünde zayıflama, sinirlilik veya damarın sertleştiği bölgelerde ağrılar diğer belirtiler olarak ortaya çıkabilir.

Boyun damar sertliği nasıl anlaşılır?​

Boyun damar sertliği nasıl anlaşılır?
Boyunda damar sertliği oluşursa, zaman zaman işitme ve konuşma bozuklukları, denge kaybı ve aşırı susama hissi oluşabilir. Böbreklerde damar sertliği durumlarında hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi böbrek fonksiyonlarının bozulması durumları görülebilir.

Periferik arter hastalığı nasıl anlaşılır?​

Periferik Damar Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Yürüme sonrası bacaklarda ağrı
- İlerleyen dönemde istirahat esnasında hissedilen bacak ağrısı bacaklarda uyuşukluk.
- Baldır kaslarında güçsüzlük, bacaklarda ve ayaklarda soğukluk.
- Üşüme hissi.
- Ayaklarda renk değişikliği.
- Ayak tırnaklarının kalınlaşması

Perifer arter nedir?​

Periferik arter, kalp dışındaki (yukarıda sayılan) diğer tüm doku ve organlara giden atar damarlara verilen genel isimdir.

Damar sertliği neye yol açar?​

Damar sertliği neye yol açar?
Kalp damarlarının sertleşmesi durumunda kalp kasının kasılıp gevşemesinde birtakım sorunlar oluşur ve bu durum kalpte ritm bozukluğu gibi birçok ciddi soruna sebep olur. Bu tarz durumlarda göğüs ağrısı ve vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar ortaya çıkabilir.
Boyun damar sertliği için hangi doktora gidilir?​
Boyun ağrısı için hastanelerin ortopedi veya fizik tedavi polikliniklerine başvurmak gerekir.
Damar sertliği için ne yapmalı?​
Sebze-meyve ağırlıklı, az et, çok balık tüketen Akdeniz tipi beslenme tarzı ve düzenli egzersiz sayesinde damar sağlığı korunabilir. Katı yağı bırakıp daha fazla zeytinyağı, farklı sebze-meyvelerin bol tüketimi, bol bol balık, fındık ve ceviz gibi gıdaları yemek gereklidir.
 
Periferik arter hastalığı genellikle aile geçmişinde bu hastalık öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. Belirli risk etkenleri bu hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırabilir. Bu risk faktörleri arasında ilerlemiş yaş, erkek cinsiyet, sigara kullanımı, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve kan yağları, hareketsiz yaşam tarzı ve düzensiz beslenme yer almaktadır.

Damar sertliği belirtileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, görme kaybı, yürürken sendeleme, zayıflamış düşünme gücü, sinirlilik ve ağrılar bulunmaktadır.

Boyun damarlarında sertleşme durumunda işitme ve konuşma bozuklukları, denge kaybı, aşırı susama hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böbreklerde damar sertliği durumunda ise hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Periferik arter hastalığının belirtileri arasında yürüme sonrası bacaklarda ağrı, istirahat esnasında bacaklarda hissedilen ağrı, uyuşukluk, güçsüzlük, soğukluk, üşüme hissi, renk değişikliği, ayak tırnaklarında kalınlaşma gibi belirtiler yer almaktadır.

Perifer arter, kalp dışındaki tüm doku ve organlara giden atar damarlara verilen genel isimdir. Bu damarlar vücuttaki diğer organlara oksijen ve besin taşır.

Damar sertliği kalp damarlarının sertleşmesine yol açarak kalpte ritm bozukluğu gibi ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu durum, göğüs ağrısı ve vücutta morarmalar gibi belirtilere neden olabilir.

Boyun damar sertliği durumunda bir şikayetiniz varsa, ortopedi veya fizik tedavi uzmanına başvurmanız gerekebilir.

Damar sertliğini önlemek için sebze-meyve ağırlıklı, az yağlı ve düzenli egzersiz içeren bir Akdeniz tipi beslenme tarzı benimseyebilirsiniz. Ayrıca katı yağ yerine zeytinyağı tercih etmek, çeşitli sebze ve meyveleri tüketmek ile balık, fındık ve ceviz gibi besinleri de dahil etmek faydalı olabilir.側
 
Geri
Üst