Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Performans yonetiminin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Performans yönetiminin amacı nedir?​

Performans yönetiminin amacı, çalışanların motivasyonlarını yükseltmek, işe olan aidiyet ve sorumluluk duygusunu güçlendirmek ve mevcut durumu tespit ederek olunması gereken noktaya varmak için yapılması gerekenleri ortaya koymak ve uygulanmasını desteklemektir.

Performans değerlemenin amaçları nelerdir?​

Performans değerlemesinin temel amacı, işgörenlerin iş süreçlerini iyileştirmedeki katkılarını saptamak ve onların becerileri oranında sorumluluk üstlenmesini sağlayan bir kültür tesis etmektir [xvii].

Performans değerlendirmenin işlevleri nelerdir?​

Performans değerlendirmenin işlevleri nelerdir?
Woods (1997, s.194), performans değerlendirmenin önemli işlevleri arasında; işgörenlerin eğitimi ve geliştirilmesi; eğitim programlarının ve politikalarının değerlendirilmesi, işgörenleri seçme sürecinin geçerliğinin belirlenmesi gibi önemli işlevleri olduğunu belirtmektedir.

Performans yönetimi neden önemlidir?​

Performans değerlendirilmesi ile çalışanların terfi, transfer, işten çıkarma, kariyer planlaması kararları gerçekçi ve adil temellere bağlanmakta, çalışanların kişisel yetenekleri tanınmakta, başarıları ve katkıları belirlenmekte, çalışanların güdülenmesi ve özendirilmesi sağlanmaktadır.

Performans yönetim modülü nedir?​

Performans yönetimi; işletmenin finansal yapısı dahil olmak üzere tüm kaynakları ile geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda yönetilmesini ve takip edilmesini sağlayan sistemdir.

Performans değerlendirme karşılaşılan sorunlar nelerdir?​

Performans değerlendirme karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Performans değerlendirme sürecinde karşılaşılan hatalar; kişisel önyargılar, kontrast hataları, hale etkisi, tolerans ve katılık, ortalama eğilimi, yakın zamandan etkilenme olarak sayılabilir.
Performans değerlendirmede karşılaşılan sorunlar nelerdir?​
Çalışanların performansı nasıl ölçülür?​
Bu yöntemlerin bazıları aşağıdaki gibidir.
- Basit Sıralama Yöntemi. Bu yöntemde tüm çalışanlar rastgele sıralanır.
- İkili Karşılaştırma Yöntemi.
- Grafik Derecelendirme Ölçekleri.
- Davranışa Dayalı Değerlendirme Ölçekleri.
- 3. Davranışsal Gözlem Ölçekleri.
- Kritik Olaylar Yöntemi.
- Ağırlıklı Kontrol Listesi.
- Amaçlara göre yönetim.

Performans neden önemlidir?​

Performans neden önemlidir?
İşe alımdan sonra deneme sürecinde ve işten çıkışta çıkış sebebini oluşturan “performans” çalışanlar için hayati önem taşımaktadır. Performans değerlendirme uygulamasıyla çalışanların işten çıkarılması, çalışanların üzerinde bir silah gibi kullanan işverenleri ve insan kaynakları yönetimini de ortaya çıkarmıştır.

Performans yönetiminin denetlediği aşama nedir?​

Performans yönetim sistemi temel olarak aşağıdaki aşamalardan oluşur: Performans Planlama: Yönetici ve çalışan arasında dönem başında yapılan hedef belirleme süreçlerini kapsar. Dönem sonu hedefleri için çalışan motive edilir. Performans Değerlendirme: Bu aşamada verilerin sonuçları toparlanır ve değerlendirilir.
 
Performans yönetiminin amaçlarına ve önemine ilişkin paylaştığınız bilgiler oldukça değerli. Performans yönetimi sürecinde kişisel önyargılar, karşılaşılan hatalar ve performans değerlendirme sorunlarına yönelik bilgi verirken, işletmenin finansal yapısını ve kaynaklarını geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda yöneten performans yönetimi modülünü de açıkladınız.

Performans değerlendirmenin işlevlerine yönelik Woods'un belirttiği önemli noktaları paylaşırken, çalışan performansının ölçümü için farklı yöntemlere de değinmişsiniz. Özellikle basit sıralama yönteminden başlayarak grafik derecelendirme ölçeklerine, davranışa dayalı değerlendirme ölçeklerinden kritik olaylar yöntemine kadar çeşitli ölçme metotlarına yer vermek önemli bir detay.

Ayrıca, performans yönetiminin denetlediği aşamaları da açıklamışsınız. Performans planlama sürecinde hedef belirleme ve motive etme, performans değerlendirme aşamasında verilerin analizi gibi adımların önemine dikkat çekmişsiniz.

Performans yönetiminin iş süreçlerini iyileştirmedeki katkılarını ve çalışanların gelişimine olan etkisini vurgularken, performans değerlendirme sürecinde karşılaşılan hataların önemine değinerek kapsamlı bir bilgi paylaşımı sağlamışsınız. Katkılarınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst