- Konu Yazar
Performans değerlendirmesi yapmak zorunlu mudur?
Performans değerlendirme kanunen bir zorunluluk olmadığı gibi, görüldüğü üzere kanunun ve hukukun belli vakalarda aradığı bir uygulamadır.Performans değerlendirmesini kim yapar?
Bir iş göreni en iyi değerlendirebilecek kişi onun ilk amiridir. Onun, başarılarını, eksik olduğu noktaları, kendisini geliştirmesi gereken konuları en iyi ilk amiri yorumlayabilir. Değerlendirme de genellikle ilk amir denetleme amiri rolünü de üstlenmektedir.Performans değerlendirmede yapılan hatalar nelerdir?
Performans değerlendirmede yapılan hatalar nelerdir?Performans değerlendirmede sıkça yapılan 5 hata
- Aşırı olumluluk & Olumsuzluk durumu. Yöneticilerin, performansını değerlendireceği kişiye karşı şahsi tutum ve düşüncelerini değerlendirme sürecine yansıtma durumudur.
- Ortalama puanlandırma eğilimi.
- En son davranış etkisi.
- Halo (Hale) etkisi.
- Bilgi eksikliği.
Performans değerlendirmenin özellikleri nelerdir?
Performans değerlendirmenin özellikleri nelerdir?Performans değerlendirme ise çalışanın performansının izlendiği, değerlendirildiği, sonucun kaydedildiği ve çalışana bildirildiği bir süreç. Performans yönetimi organizasyon hedefleri ile çalışanın bireysel hedefleri arasında paralellik sağlayarak her iki tarafın da hedeflerine ulaşmasını koordine ediyor.
Performans yönetim süreci hangi aşamalardan oluşmaktadır?
1) Performansın Planlanması; Dönem başında belirlenen yönetici ile çalışan arasında gerçekleşen hedef belirleme süreçleridir. 2) Performans Yöntemlerinin Seçimi; Performansın ölçümlenmesi için gerekli kriterlerin belirlenmesi. 3) Ölçümleme; Performansın belirlenen kriterler ile ölçümlenmesi süreçleridir.Performans Yönetim Sistemleri nelerdir?
Performans yönetimi; işletmenin finansal yapısı dahil olmak üzere tüm kaynakları ile geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda yönetilmesini ve takip edilmesini sağlayan sistemdir.Performans değerleme kriterleri nelerdir?
Performans değerleme kriterleri nelerdir?Etkili Performans Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
- Doğru ve Güvenilir Veriler.
- İyi Tanımlanmış Performans Kriterleri.
- Daha Az Zaman Tüketimi.
- Değerlendirme Sonrası Görüşme.
Performans yönetiminin işletmelerdeki kullanım alanları nelerdir?
Performans yönetiminin işletmelerdeki kullanım alanları nelerdir?Performans değerlendirme sürecinin sonuçlarından insan kaynakları departmanları personel planlama, ücret-maaş yönetimi, eğitim-geliştirme ihtiyaçlarının belirlenmesi, iş sözleşmesinin feshi, kariyer planlama gibi İK faaliyetlere ilşikin kararların alınmasında yararlanırlar.
Performans değerlendirme hatası nedir?
Çalışanların performans değerlendirme süreci hakkında yeterince bilgilendirilmemesi, değerlendirme formunun oluşturulmasında gereken özenin gösterilmemesi, kullanılan davranış göstergelerinin değerlendirici tarafından anlaşılmaması gibi hatalardır.Personel performans değerlendirme kriterleri nelerdir?
Performans değerlendirmesi ile çalışanların performanslarının belirlenmesi sağlanır.?
Performans değerlendirmesi ile çalışanların performanslarının belirlenmesi sağlanır.?Performans değerlendirmesi ile çalışanların görev ve sorumluluklarını benimsemesi, performanslarının ölçülmesi, maaş ayarlamalarının yapılması, terfilerin belirlenmesine yardımcı olunması ile eğitim ihtiyaçlarının kararlaştırılması sağlanır.
Performans Yönetimi, Performans değerlendirmesini kapsar.?
Performans Yönetimi, Performans değerlendirmesini kapsar.?Performans yönetimi, şirket varlığını sürdürdüğü sürece var olacak olan bir süreçken, performans değerlendirmesi bu sürecin içerisindeki belli periyotları ve çalışmaları kapsar. Tekrar belirtmek gerekirse performans yönetimi, performans değerlendirmesini de kapsayan geniş bir yönetim sürecidir.