AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Perestroyka politikasi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Perestroyka politikası ne demektir?​

Perestroyka (Rusça: перестройка, “Yeniden Yapılanma”), SSCB’de 1980’li yıllardan itibaren gerçekleştirilen ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma ve reform hareketleri.

Plasmons ve perestroyka programları hangi ülkede ilan edilmiştir?​

İçindekiler. Perestroyka (Rusça’da ‘yeniden yapılanma’), Sovyetler Birliği’nin durgun 1980’lerdeki ekonomisini başlatmak için bir dizi siyasi ve ekonomik reformu ifade eder.

Glass Not hangi ülkede ilan edilmiştir?​

Glass Not hangi ülkede ilan edilmiştir?
Glasnost (Rusça: гла́сность, “açıklık”), Sovyetler Birliği’nin son döneminde Mihail Gorbaçov’un liderliğinde ülkede bilhassa ekonomik sorunlara son vermek amacıyla uygulanmış politikaların tümüne verilen addır. 1985’te uygulanmaya başlamış, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla son bulmuştur.

ABD çevreleme politikası nedir?​

Çevreleme politikası, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin (SSCB) yayılmacı politikasına karşı izlediği askeri, ekonomik ve diplomatik unsurlar içeren dış politika stratejisidir.

Glass not ve Perestroyka hangi ülkede ilan edildi?​

Hangisi Soğuk Savaş döneminde SSCB ye karşı kurulan savunma ittifakı?​

Hangisi Soğuk Savaş döneminde SSCB ye karşı kurulan savunma ittifakı?
NATO, Soğuk Savaş dönemi boyunca (1947-1991) Avrupalı müttefiklerine yönelik muhtemel bir SSCB saldırısına karşı kollektif bir savunma örgütü olarak caydırıcı bir rol oynadı, bu dönemde iki taraf arasında sıcak bir çatışma yaşanmadı.

Gorbaçov dan sonra kim geldi?​

Rusya Federasyonu Başkanlığı Ancak Yeltsin’in Gorbaçov’u istifaya zorlaması Yüksek Sovyet’in kararını geçersiz kıldı. 21 Aralıkta geri kalan 12 Cumhuriyetin 11’i de BDT’ye katıldı. Yeltsin, Gorbaçov’la birlikte BDT’nin yıl sonunda Sovyetler Birliği’nin yerini alacağını açıkladı.

Sovyet lideri kimdir?​

İlk başbakan Vladimir Lenin’di. Lenin bu makama Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması’ndan sonra, yani 1922’de geldi. Son başbakan İvan Silayev, 1991’de kabineye 126 gün başbakanlık etti ve bu görevi en kısa süre yapan kişi oldu.

Demir Perde ülkeleri ne demek?​

Demir Perde ülkeleri ne demek?
Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa’da Rusya taraftarı olan komünist bloğu içindeki devletleri (Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya ,Macaristan, Polonya, Rumanya) öbür Avrupa devletlerinden ayıran sınır. Bu deyim ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkmıştır.

II Dünya Savaşı’ndan sonra ABD hangi ülkelere karşı çevreleme politikası izlemiştir?​

ABD, SSCB ve öteki sosyalist ülkelere karşı çevreleme stratejisi izledi. 1947 Mart ayında, ABD Başkanı Truman, SSCB’nin tehdidi altında olduğu ileri sürülen ülkelere ekonomik ve askersel yardıma dayalı doktrini ilan etti.

Çevreleme politikası hangi ülkelerde geçerli?​

Amacı komünizmin yayılmasını engellemek, ABD’nin güvenliği ile yurtdışındaki etkisini geliştirmek ve bir domino etkisini engellemek olan çevreleme politikası Sovyetler Birliği’nin Doğu Avrupa, Çin, Kore ve Vietnam’da giriştiği genişleme poltikasına karşı oluşturulmuştu.

ABD hangi ülkeye karşı çevreleme politikası izledi?​

ABD hangi ülkeye karşı çevreleme politikası izledi?

Glasnost ve Perestroyka programlarını kim açıkladı?​

Glasnost (Rusça: гла́сность, “açıklık”), Sovyetler Birliği’nin son döneminde Mihail Gorbaçov’un liderliğinde ülkede bilhassa ekonomik sorunlara son vermek amacıyla uygulanmış politikaların tümüne verilen addır.

Sovyet Rusya da NEP adı verilen ekonomi politikasını uygulamaya başlayan devlet adamı kimdir?​

Yeni Ekonomi Politikası, (Rusça: Новая экономическая политика, Novaya Ekonomiçeskaya Politika, NEP), Rus ekonomisini çöküşten kurtarmak amacıyla Lenin tarafından ortaya konan ekonomik politikadır.

Sovyetler Birliği Kimdir?​

Sovyetler Birliği Kimdir?
Sovyetler Birliği tarihi, Rus İmparatorluğu’nun 1917’deki Ekim Devrimi’yle yıkılmasının ardından başlayan Bolşevik-Menşevik mücadelesinin Bolşeviklerin lehine sonuçlanmasıyla 1922’de aynı topraklar üzerinde kurulan ve 1991’e değin varlığını koruyan devlet.
 
Perestroyka politikası, Sovyetler Birliği'nde 1980'li yıllardan itibaren gerçekleştirilen ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma ve reform hareketlerini ifade eder. Bu süreç, eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un liderliğinde gerçekleşmiştir.

Perestroyka politikası ile birlikte Sovyetler Birliği'nde ekonomik ve siyasi alanda reformlar yapılmış, merkezi planlamaya dayalı ekonomik sistemde serbest piyasa mekanizmalarına daha fazla yer verilmiştir. Aynı zamanda daha fazla açıklık (glasnost) ve özgürlük vurgusu da yapılmıştır.

Perestroyka politikası, Sovyetler Birliği'nin çöküş sürecinde önemli bir rol oynamış ve 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına zemin hazırlamıştır. Bu süreç aynı zamanda Doğu Bloku ülkelerinde de etkili olmuş ve sosyalist sistemde dönüşümü başlatmıştır.

Perestroyka programı SSCB'de ilan edildiği gibi bazı Doğu Bloku ülkelerinde de etkili olmuştur. Ancak Perestroyka programını sadece SSCB'de değil, diğer sosyalist ülkelerde de uygulamak için çaba harcanmıştır.

Perestroyka politikasının anlamı ve etkileri, SSCB'nin ve Doğu Bloku ülkelerinin tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Bu süreç, sosyalist düzenin çöküşüne ve Soğuk Savaş'ın sona ermesine yol açmıştır.
 
Geri
Üst