Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pelin otu turkiyede nerede yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.131
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pelin otu türkiyede nerede yetişir?​

Latince adı ‘Artemisia absinthium’ olan Pelin otu, papatyagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişen ıtırlı bir bitkidir.

Yavşan otu hangi iklim tipi?​

Yavşan otu hangi iklim tipi?
Yavşan ya da Pelin (Artemisia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 200-400 arasında türü bulunan, genellikle Kuzey ve Güney her iki yarımkürede kuru ya da yarı kurak habitatlarda yetişen, sert otsu ya da çalımsı bir bitki cinsi.

Pelin otu nasıl içilir?​

Pelin otu nasıl içilir?
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu üzerine 1 bardak kaynar su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Ardından çay süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir. Pelin otu çayı günde en fazla 2 kez içilmelidir.

Pelin otu hangi iklimde yetişir?​

Yavşan ya da Pelin (Artemisia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 200-400 arasında türü bulunan, genellikle Kuzey ve Güney her iki yarımkürede kuru ya da yarı kurak habitatlarda yetişen, sert otsu ya da çalımsı bir bitki cinsi. Yavşan otu olarak da bilinir ve bu adla anılan Veronica ile karıştırmamak gerekir.

Acı yavşan otu gaza iyi gelir mi?​

Acı yavşan otu gaza iyi gelir mi?
Sindirimi kolaylaştırıp, iştah açar. Gaz giderici özelliği olduğundan bebeklerde gaz giderici olarak kullanılır. Vücudun direncini artırmaktadır. Kabızlığı önler ve bağırsaktaki parazitlerin atılmasına yardımcı olur.

Geven otu hangi iklim?​

Geven otu hangi iklim?
Bu türler yani anavatanı Türkiye olan çoban yastığı bitkileri; Çanakkale, Giresun, Elâzığ, Konya, Ankara, Sarız ve Elbistan civarlarında bulunmaktadır. Bu civarların yüksek yerlerinde, taşlık ve kayalık yamaçlarındadırlar. Zaten karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde genelde bozkırlar vardır.

Yavşan Otu nasıl yetiştirilir?​

Duvar çatlaklarında yetişir. Taze iken kokusuzdur. Kuruduktan sonra güzel kokar. Yetiştirildiği Yerler : Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek yerlerinde veya orman kenarlarında, yol kenarları, çimenlikler ve meralarda yetişir.
 
Pelin otu, Latince adı Artemisia absinthium olan bir bitki türüdür ve Türkiye'de Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Anavatanı Akdeniz olan bu bitki genellikle ıtırlı bölgelerde yetişir.

Yavşan otu ise Artemisia cinsine ait bir bitki türüdür ve genellikle Kuzey ve Güney yarımkürelerinde kuru ya da yarı kurak habitatlarda yetişir. Bu bitki cinsi sert otsu ya da çalımsı yapıya sahiptir.

Pelin otu içmek için, bir tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu üzerine 1 bardak kaynar su eklenir ve 10 dakika demlenmesi beklenir. Çay süzüldükten sonra bal ile tatlandırılarak içilir. Pelin otu çayı günde en fazla 2 kez içilmelidir.

Acı yavşan otu sindirimi kolaylaştırıp, iştah açar. Gaz giderici özelliği bulunduğundan bebeklerde gaz giderici olarak kullanılabilir. Vücudun direncini artırır, kabızlığı önler ve bağırsaktaki parazitlerin atılmasına yardımcı olabilir.

Geven otu ise Türkiye'ye özgü bir bitki türüdür ve genellikle çanakkale, Giresun, Elâzığ, Konya, Ankara, Sarız ve Elbistan gibi civarlarda bulunur. Karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde taşlık ve kayalık yamaçlarda yetişir.

Yavşan otu doğal olarak duvar çatlaklarında yetişir ve taze halde kokusuzken kuruduktan sonra güzel bir koku sahibi olabilir. Yavşan otu genel olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek alanlarında, orman kenarlarında, yol kenarlarında, çimenliklerde ve meralarda yetişebilir.
 
Geri
Üst