AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Peki, boyle bir strese neden olabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Peki, böyle bir strese neden olabilir?​

Bedensel, duygusal, düşünce ve davranış düzeyinde ortaya çıkan stres, yalnızca olumsuz yaşam olayları karşısında değil; iş ya da şehir değişikliği gibi uyum gerektiren herhangi durumda da gözlenebilir.
Gündelik yaşantılar da stres kaynağı haline gelir.?
Gündelik yaşam olaylarının yanı sıra; travmatik yaşantılar söz konusu olduğunda, öncesinde yordanamayan ya da belirsizlik içeren durumlarda içsel çatışmalar ortaya çıkar ve bu da stres kaynağı haline gelir. Değişim ve bu değişime uyum gerektiren durumlarda, mevcut baş etme yöntemleri yetersiz kaldığında stres kaçınılmaz hale gelir.
Kronik olarak strese maruz kalınan durumlarda?
Kronik olarak strese maruz kalınan durumlarda kaygı bozuklukları, depresyon, uyku sorunları, düşünce ve bellekle (unutkanlık gibi) ilgili klinik tablolar ortaya çıkabilir. Stres anında vücut, ortada bir tehdit varmışçasına hareket etmeye başlar; dolayısıyla beden harekete geçer.

Nelerdir stresin belirtisi?​

Ancak stresin pek çok bedensel, duygusal, düşünsel/bilişsel ve davranışsal belirtisi vardır.

Bireyin içsel stres tetikleyicisidir?
Ancak stres, her zaman çevresel faktörlerden kaynaklanmayabilir. Kaygılı, karamsar bir mizaca sahip olmak, aşırı derecede edişe duymak, irrasyonel tarzda düşünce yapısında olmak da bireyin içsel stres tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
Gündelik yaşamda stresli durumlar yaşanabilir.?
Gündelik yaşamda pek çok konuda stresli durumla karşılaşılmasına rağmen; yine pek çok durumda kişi stres yaşadığının farkına varmayabilir. Çok sık tekrar ettiğinde birey bu duruma alışabilir, normal kabul edebilir ya da yaşadığı sorunları stresle ilişkilendirmeyebilir.

Tehlike anında, sinir sistemi kortizol (stres hormonu) ve adrenalin hormonları salgılar. Bu hormonlar sayesinde beden “alarm konumuna” geçer. Kalp atımı hızlanır, kaslar gerilir, sıkılaşır, nefes alımı artar ve vücut tehlike karşısında savaşmaya hazır hale gelir.

Nasıl başa çıkılır?
Nasıl Başa çıkılır? Stres, uyum sağlanması ya da tepki verilmesi gerekli herhangi bir tehlike anında vücudun gösterdiği doğal bir reaksiyondur. Tehlikeyle ilgili gözlenen durum gerçek bir olay olabileceği gibi zihnin “ tehlikeli olarak algıladığı ” bir durum da olabilir.

Neticede stres, hayatın birçok parçasıdır.?
İlişkisel güçlükler, yoğun iş şartları, çocuk sahibi olmak, evlenmek, boşanmak, maddi zorluklar da stres yaratan yaşam olayları arasında yer alabilir. Ancak stres, her zaman çevresel faktörlerden kaynaklanmayabilir.

Boğazda takılma hissi, yumru hissi veya reflü hastalığı?​

Boğazda takılma, yumru hissine geğirme de eşlik ediyorsa bu durum genellikle GERD yani reflü hastalığına işaret eder. Boğazda takılma hissi nefes darlığı ile beraber görülüyorsa bu durum da çoğu zaman psikolojik sorundan kaynaklıdır. Boğazda takılma hissine kimi zaman boğaz kuruluğu da eşlik edebilir.
Boğazda takılma hissi psikolojik mi?
Boğazda takılma hissi psikolojik mi diye düşünmek özellikle stres dolu iş ortamlarında ne yazık ki doğru oluyor. Bu durumda bulunan ortamdan biraz olsun uzaklaşmak, pozitif şeyler düşünmek, hatta güzel bir müzik dinlemek bile çare olabilir. Hatta uygun bir yer bulursanız ağlayın bile.
Hangi belirtilerle boğaz takılma hissi olur?
Boğaz takılma hissi aynı zamanda viral, bakteriyel veya mantar faktörlerinin neden olduğu bir boğaz enfeksiyonu olan farenjitin bir belirtisidir. Bu durumda, takılma hissi boğazda ağrıya, öksürüğe ve ateşe yol açar. Analjezikler, antibiyotikler ve steroidler tedavi olarak reçetelendirilebilirler.
 
Geri
Üst