- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 208.181
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Peacock Wiseman yaklaşımı nedir?
Peacock-Wiseman ise kamu harcamalarının olağanüstü dinamiklerden kaynaklanan vergi gelirleri artışının bir müddet sonra toplum tarafından benimsenmesi neticesinde geliri artan kamu idaresinin harcamaları da arttıracağını öne sürmektedir.Kamu gelirleri türleri nelerdir?
Kamu gelirleri çeşitli kaynaklardan sağlanmaktadır. Bunlar; vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler, parafiskal gelirler, para ve vergi cezaları, mülk ve teşebbüs gelirleri, borçlanma gelirleri, fonlar, para basmaktan doğan gelirler, bağışlar, ganimetler gibi gelirlerden oluşmaktadır.
Yararlanma ilkesi nedir?
Faydalanma ilkesine göre, vergilerin yükü kişiler arasında kamusal mal ve hizmetlerden elde ettikleri fayda ile bağlantılı olarak paylaştırılmalıdır. Bu ilke aynı durumda olan kişilerin, diğer bir deyişle aynı düzeyde fayda sağlayanların aynı miktarda vergi ödemelerini öngörür (yatay adalet).
Sıçrama etkisi nedir?
peacock-wiseman (1961) kamu harcamalarının, wagner hipotezinde olduğu gibi sürekli bir seyir içinde değil, sıçramalarla artacağını söylemişlerdir. teoriye göre savaş gibi belirli olağanüstü durumlarda devletin harcamaları artar ve bu artış beraberinde vergilerin artmasını da zorunlu kılar.Kamu gelirleri ne demek?
Kamu Gelirlerinin Tanımı: Devletin ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin finansmanını sağlamak için elde edip kullandığı çeşitli ekonomik kaynaklardır. Bu gelirler ile devlet, kamu hizmetlerini sunması için gerekli olan mal ve hizmetleri satın alır.
Kamu kaynakları nedir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre, borçlanma suretiyle elde edilen imkanlar da dahil olmak üzere, kamuya ait bütün gelir kaynakları, taşınır ve taşınmaz mallar, hesaplarda bulunan paralar, alacak ve haklar ile bu kapsamdaki her türlü değerlerin toplamına “kamu kaynakları” denir.
Genellik ilkesi ne demek?
Genellik ilkesi, devletin bütün gelir ve giderlerinin ayrı ayrı, birbirleriyle mahsup edilmeksizin, bütçede gösterilmesini ifade eder. Bütçede gelir ve giderlerin tam ve ayrı ayrı yer alması bütçede gayrisafilik ilkesi olarak isimlendirilir.Vergi nin amacı nedir?
Verginin bir amacı devlete harcamaları için gelir sağlamaktır. Oluşturulan vergi sisteminin ekonomik faaliyetleri en az düzeyde çarpıtmasına çalışılır. Bu anlamda, vergi gelirleri daha çok doğrudan vergiler (gelir ve kurumlar vergisi gibi) yoluyla sağlanmaya çalışılır.