AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PDR ne oluyo?

Editör

Yeni Üye

PDR ne oluyo?​

PDR kısaltmasının açılımı “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” demektir. Bazı yerlerde “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” olarak da geçmektedir.

Psikoloji ile PDR arasında ne fark var?​

PDR Eğitim Ve Pozitif Psikoloji Ağırlıklıdır; İnsanın Olumlu Yönlerine Odaklanır. Psikoloji İse Daha Çok Patolojik, Nevrotik ve Problemli Bireylerle İlgilenir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümleri ise her ne kadar bazı otoritelerce doğru ve yerinde görülmese de eğitim fakültelerinde eğitim verir.

PDR nedir Hangi bölüm?​

PDR nedir Hangi bölüm?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümü, üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı dört yıllık eğitim veren bir lisans bölümüdür. Bünyesinde Eğitim Fakültesi bulunduran hemen her okulda mevcut olan bölüme yerleşebilmek için öğrencilerin Tm-3 puan türünde yeterli başarıya ulaşmaları gerekmektedir.

PDR mezunu pedagog olabilir mi?​

Türkiye’de Pedagog kadrosuyla alım yapılan tek devlet kurumu Adalet Bakanlığı’dır ve yalnızca PDR mezunları bu kadroya alınmaktadır. Çocuk Gelişimi uzmanları Pedagog olarak atanamaz. Psikoloji mezunları Psikolog olarak, Sosyal Hizmet Uzmanları Sosyal Çalışmacı olarak atanırlar.

PDR ile psikolog aynı şey mi?​

psikoloji edebiyat fakültesi, pdr eğitim fakültesi bünyesinde yer alır. psikoloji alan olarak daha geniş içeriği kapsarken pdr genelde psikolojinin eğitim bağlamında uygulanması ya da korucuyu psikoloji ve danışmanlık (rehberlik) alanına odaklıdır. türkiye’nin iki meslek grubuna da ihtiyacı vardır.

PDR mi daha iyi yoksa psikoloji mi?​

PDR mi daha iyi yoksa psikoloji mi?
Buna göre Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), Psikolojinin bir uygulama alanıdır. Ancak Psikoloji lisans programlarında daha fazla kuramsal/teorik ders vardır. PDR bölümünde okuyan öğrenciler ise, daha fazla bireysel danışma, grupla danışma, kariyer danışmanlığı gibi uygulama dersleri alırlar.

PDR kendi yerini açabilir mi?​

Psikoloji ve PDR mezunları kendine özel psikolojik danışma bürosu açabilir mi? Şuan ki mevzuatla elbette açabilirler. Ancak bunun için klinik psikoloji alanında lisans yada doktora eğitimi alması gerekiyor.

PDR Nedir 2021?​

PDR, koruyucu ruh sağlığı hizmeti olarak tanımlanan bir alandır. PDR, aynı zamanda psikoloji bölümü bir alt bilimi olarak da tanımlanır. Ülkemizde Eğitim Fakültelerinde yer alan bir bölümdür. Bu bölümü bitiren ve bu alanda çalışan kişilere ise psikolojik danışman unvanı verilir.

PDR ne oluyo? konusunda merak ettiklerinizi detaylı bir şekilde açıklamaya çalışayım:

PDR kısaltması, "Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik" anlamına gelir. Bazı yerlerde ise "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" olarak da geçmektedir. PDR, insanların duygusal ve sosyal sorunlarıyla baş etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir alandır.

Psikoloji ile PDR arasındaki farkları da açıklayalım: PDR, eğitim ve pozitif psikoloji ağırlıklıdır ve genellikle insanın olumlu yönlerine odaklanır. Diğer yandan, psikoloji daha çok patolojik, nevrotik ve problemli bireylerle ilgilenir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümleri genellikle eğitim fakültelerinde yer alır.

PDR bölümü, üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı dört yıllık eğitim veren bir lisans bölümüdür. Öğrencilerin bu bölüme yerleşebilmek için Tm-3 puan türünde yeterli başarıya sahip olmaları gerekmektedir.

PDR mezunu pedagog olabilir mi sorusuna yanıt vermek gerekirse, Türkiye'de Pedagog kadrosuyla alım yapılan tek devlet kurumu Adalet Bakanlığı'dır ve yalnızca PDR mezunları bu kadroya alınmaktadır. Diğer meslek grupları farklı atanma süreçleriyle karşılaşabilir.

PDR ile psikolog arasındaki farkları açıklarsak, psikoloji alanı geniş bir kapsama sahipken, PDR genellikle psikolojinin eğitim bağlamında uygulanmasına odaklanır. Her iki meslek grubuna da Türkiye'de ihtiyaç duyulmaktadır.

PDR mi daha iyi yoksa psikoloji mi konusunda ise şunu söyleyebiliriz: PDR, uygulamaya dayalı bir alandır ve öğrenciler daha fazla uygulama dersleri almaktadırlar. Psikoloji lisans programları ise daha kuramsal ve teorik dersler içerebilir.

Son olarak, PDR mezunları ve psikologlar kendi işlerini açabilirler ancak bu için mevcut mevzuata uygun şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda klinik psikoloji alanında lisans veya doktora eğitimi almaları önemlidir.

PDR Nedir 2021 hakkında da bilgi vermek gerekirse, PDR koruyucu ruh sağlığı hizmeti olarak tanımlanan bir alandır. Psikoloji bölümünün bir alt disiplini olarak da kabul edilebilir ve genellikle Eğitim Fakültelerinde yer almaktadır. Bu alanda çalışan kişilere genellikle "psikolojik danışman" unvanı verilir.

Geri