AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PDR nasil klinik psikolog olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

PDR nasıl klinik psikolog olur?​

Bu, gelecek için de önemli bir adım olarak değerlendirildi. Nitekim, lisans eğitiminin üstüne yüksek lisans ve gerekli diğer eğitimleri alan PDR mezunları Klinik Psikolog olabiliyor.

Klinik psikolog ne oluyor?​

Klinik psikolog ne oluyor?
Klinik psikolog, bireylerin yaşamlarındaki duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları tanımlamak için seans düzenler, gözlem, görüşme ve testlerle mevcut ya da olası bozuklukları teşhis eder. Kişinin ihtiyaçlarına göre bir tedavi programı formüle eder.

Psikolog ve psikolojik danışman aynı şey mi?​

Psikolog ve psikolojik danışman aynı şey mi?
Psikolojik Danışman, üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı psikolojik danışma ve rehberlik, rehberlik ve psikolojik danışma veya eğitimde psikolojik hizmetler lisans programları mezunudur. Psikolog, üniversitelerin edebiyat ya da fen-edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümü mezunudur.

Psikolojik danışman öğretmen midir?​

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, “rehber” öğretmen gitti; yerine yeni bir ders tanımı ile, “rehberlik” öğretmeni geldi. Rehber öğretmenin psikolojik danışman sıfatı ise kaldırıldı.

Klinik psikolog ne tür hastalıklara bakar?​

Klinik psikolog ne tür hastalıklara bakar?
Klinik psikolog, zihinsel, davranışsal ve duygusal hastalıkların tanı ve psikolojik tedavisinde uzmanlık eğitimi almış bir ruh sağlığı uzmanıdır. Psikoloji farklı çalışma alanlarını içinde barındıran geniş bir bilim dalıdır. Klinik psikoloji ise psikoloji biliminin farklı alt dallarından biridir.

Okul rehber öğretmen mi psikolojik danışman mı?​

Okul rehber öğretmen mi psikolojik danışman mı?
Bakan Selçuk, şunları kaydetti: “Yönetmelikte rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan personelin unvanı, sunulan hizmetlerin tamamını kapsayacak şekilde ‘rehber öğretmen/psikolojik danışman’ olarak ifade edildi.
Psikolojik danışman nöbet tutar mı?​
MADDE 22 – (1) Rehber öğretmen/psikolojik danışman merkezî sınavlarda görev alabilir ve istemesi hâlinde belleticilik görevi yapabilir. Ancak rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara nöbet görevi verilemez.

PDR Bölümü mezunları hastanede çalışabilir mi?​

PDR Bölümü mezunları hastanede çalışabilir mi?
PDR mezunları lisans mezunu olarak hastanelerde çalışamaz. Fakat Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaptıktan sonra Klinik Psikolog ünvanı ile hastanelerde çalışabilir.
 
PDR mezunlarının klinik psikolog olabilmeleri için belirli adımları izlemeleri gerekmektedir. Öncelikle lisans eğitimlerini tamamlamalarının ardından yüksek lisans ve gereken diğer eğitimleri alarak klinik psikolog olma yolunda ilerleyebilirler. Klinik psikologlar, bireylerin duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlarını tanımlamak için çeşitli teknikler kullanır ve ihtiyaçlarına uygun tedavi programları geliştirirler.

Psikologlar ve psikolojik danışmanlar farklı eğitim süreçlerine sahiptir. Psikologlar genellikle edebiyat veya fen-edebiyat fakültesinin psikoloji bölümünden mezun olurken, psikolojik danışmanlar genellikle eğitim fakültelerinde psikolojik danışma ve rehberlik gibi programlardan mezun olurlar.

Klinik psikologlar genellikle zihinsel, davranışsal ve duygusal hastalıkların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış ruh sağlığı uzmanlarıdır. Klinik psikologlar geniş bir yelpazedeki hastalıklarla ilgilenebilirler ve psikolojinin farklı alt alanlarından gelen bilgi ve deneyimleri kullanarak hastalarına yardımcı olurlar.

Okul rehber öğretmenleri artık psikolojik danışman olarak da nitelendirilmektedir. Yönetmelikte yapılan değişiklikle rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin tamamını kapsayacak şekilde "rehber öğretmen/psikolojik danışman" unvanı kullanılmaktadır.

Psikolojik danışmanlar genellikle nöbet tutmazlar. Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar merkezi sınavlarda görev alabilir veya istekleri halinde belleticilik görevi yapabilir ancak nöbet görevi verilmez.

PDR bölümü mezunları lisans seviyesinde hastanelerde çalışamazlar. Ancak Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaparak klinik psikolog olabilirler ve böylece hastanelerde çalışma imkanı elde edebilirler.
 
Geri
Üst