AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

PDR is imkani var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

PDR iş imkanı var mı?​

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı lisans mezunları, Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda, Özel eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman/Rehber öğretmen olarak çalışabilirler.

PDR mezunu Klinik Psikolog olabilir mi?​

PDR mezunu Klinik Psikolog olabilir mi?
Nitekim, lisans eğitiminin üstüne yüksek lisans ve gerekli diğer eğitimleri alan PDR mezunları Klinik Psikolog olabiliyor.

PDR mezunu pedagog olabilir mi?​

PDR mezunu pedagog olabilir mi?
Türkiye’de Pedagog kadrosuyla alım yapılan tek devlet kurumu Adalet Bakanlığı’dır ve yalnızca PDR mezunları bu kadroya alınmaktadır. Çocuk Gelişimi uzmanları Pedagog olarak atanamaz. Psikoloji mezunları Psikolog olarak, Sosyal Hizmet Uzmanları Sosyal Çalışmacı olarak atanırlar.

PDR mi daha iyi psikoloji mi?​

Son yıllarda PDR bölümü mezunlarının sayısı çok fazla olduğu için önceki yıllara oranla devlete atanmaları daha zor hale gelmiştir. PDR mi Psikoloji mi diyorsanız? Eğer çok fazla girişimci değilseniz psikoloji bölümü yerine puanınız yetiyorsa PDR bölümünü seçmeniz daha uygun olacaktır.

PDR ne kadar maaş alır 2021?​

PDR ne kadar maaş alır 2021?
2021 yılı itibari ile kamu kurumlarında PDR olarak görev yapan personel, mesleğe yeni başlaması durumunda en az 5 bin TL maaş almaktadır. Maaşlar derece ve hizmet yılı ile aile durumuna göre 6 bin TL’ye kadar değişmektedir.

PDR mezunları klinik psikolojide yüksek lisans yapabilir mi?​

PDR mezunları klinik psikolojide yüksek lisans yapabilir mi?
Klinik psikoloji yüksek lisansını psikoloji veya PDR mezunu kişiler yapabilmektedir. Ancak Devlet üniversitelerinde yüksek lisansa sadece psikoloji bölümü mezunları başvurabilmektedir.
Hangi bölüm mezunları pedagog olabilir?​
Psikologlar psikoloji bölümünden mezun olurken pedagoglar üniversitelerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olmaktadırlar bu bölümden mezun olduktan sonra pedagog unvanı alınmaktadır.

Psikolog pedagog olabilir mi?​

Psikolog pedagog olabilir mi?
Psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmalı ve özel olarak bu alanda kendilerini geliştirerek Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu olup da “pedagog” unvanı alan kişiler de çocuk psikolojisi alanında çalışabilirler.

Psikolog olmak için PDR mi psikoloji mi?​

Psikolog olmak için PDR mi psikoloji mi?
PDR mezunları psikolog unvanını kullanamamakta ‘Psikolojik Danışman’ unvanını kullanmaktadır ve psikolog unvanını kullanabilmeleri için yüksek lisans şarttır. Psikoloji lisans derslerinde patoloji/hastalık ile ilgili yoğun bilgi verilirken PDR de eğitim dersleri ön plana çıkmaktadır.

PDR ve psikoloji arasındaki fark nedir?​

PDR Eğitim Ve Pozitif Psikoloji Ağırlıklıdır; İnsanın Olumlu Yönlerine Odaklanır. Psikoloji İse Daha Çok Patolojik, Nevrotik ve Problemli Bireylerle İlgilenir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümleri ise her ne kadar bazı otoritelerce doğru ve yerinde görülmese de eğitim fakültelerinde eğitim verir.

PDR mezunu adliyede çalışabilir mi?​

PDR mezunu adliyede çalışabilir mi?
Aile ve Çocuk Mahkemelerinde kadrolu olarak “Pedagog”, “Sosyal Hizmet Uzmanı” ve “Bilirkişi” olarak çalışabilirler. Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevlerinde “Pedagog” ünvanı ile çalışabilirler.
 
Rehberlik ve Psikolojik Danışma (PDR) programı lisans mezunları farklı alanlarda çalışma imkanları bulabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, özel eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman/rehber öğretmen olarak görev alabilirler. Ayrıca, PDR mezunları yüksek lisans eğitimi alarak Klinik Psikolog veya Pedagog olma yolunu da tercih edebilirler.

PDR mezunları klinik psikolog olabilmektedir. Bunun için lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve gerekli diğer eğitimleri alarak Klinik Psikolog olarak görev yapabilirler. PDR mezunları ayrıca Adalet Bakanlığı tarafından yapılan alımlarda Pedagog olarak da çalışma fırsatı bulabilirler.

PDR ve Psikoloji alanları arasında tercih yaparken, PDR bölümünden mezun olan kişilerin devlete atanmalarının önceki yıllara göre daha zor hale geldiği bilinmektedir. Eğer girişimci bir kişi değilseniz ve devlette çalışmayı hedefliyorsanız, puanınız yetiyorsa PDR bölümünü tercih etmek daha uygun olabilir.

Maaş konusunda ise 2021 yılı itibariyle kamu kurumlarında PDR olarak görev yapan yeni mezun personellerin en az 5 bin TL maaş aldığı bilinmektedir. Maaşlar derece, hizmet yılı ve aile durumuna göre 6 bin TL'ye kadar değişebilmektedir.

PDR mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapabilirler. Ancak, devlet üniversitelerinde klinik psikoloji yüksek lisans programlarına sadece psikoloji bölümü mezunları başvurabilmektedir.

Pedagog unvanına sahip olmak için ise genellikle üniversitelerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olunması gerekmektedir. Bu bölümü tamamlayanlar pedagog unvanını alabilirler.

Son olarak, psikologlar ve pedagoglar farklı alanlarda görev alabilmektedir. Psikologlar genellikle psikoloji eğitimi alırken, pedagoglar rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olmaktadır. Ancak her iki alanda da kendilerini geliştirerek farklı alanlarda çalışma imkanı bulabilirler.
 
Geri
Üst