AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

PDA kapatilmasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

PDA kapatılması nedir?​

Doğum öncesi her bebekte, kalpten çıkan iki büyük atardamar arasında bir ara damar vardır. Doğumdan sonraki ilk 3 gün içinde, bu damar kendiliğinden kapanır. PDA bu damarın doğumdan sonra da kapanmayıp açık kalmasıdır.

PDA ameliyatı nedir?​

PDA ameliyatı nedir?
PDA Tedavisi Bu nedenle yenidoğanlarda kalp yetmezliği ile kolayca baş edilebiliyorsa duktus arteriozusun kendiliğinden kapanması için zaman tanınır. Ancak belirtiler prematüre bebeklerde olduğu gibi şiddetli ise, ya da kendiliğinden kapanacak gibi durmuyorsa, ilaçla veya cerrahi olarak kapatma yapılmaktadır.

PDA neden olur?​

PDA neden olur?
Duktus arteriozusun doğumdan sonra kapanmaması prematüre (37. gebelik haftasından önce doğan) bebeklerde sık görülür, ancak bazen zamanında doğan bebeklerde de kapanmayabilir. Çoğu çocukta, PDA’nın nedeni bilinmemektedir. Bazı çocukların PDA ile birlikte farklı doğuştan kalp hastalıkları da olabilir.

Üfürümler nerede duyulur?​

Yani üfürüm duyulan yerin altındaki damarlarda sorun var demektir. Damar tıkanıklığı olan büyük damarlarda da üfürüm duyulur. Eğer tıkanıklık küçük damarda ise ve hele de tıkanıklık TAM ise üfürüm duyulmaz çünkü üfürüm duyulması için normal akımı bozulmuş kan akımı gerekir.

PDA ameliyatı ne zaman yapılır?​

PDA ameliyatı ne zaman yapılır?
Yaşamın ilk birkaç haftasından sonra, bu ilaçlar da PDA’nın kapanmasında etkisiz kalırlar. Böyle bir durumda, prematüre bebeklerde solunum sıkıntısına neden olan PDA’ların ameliyat ile kapatılması gerekebilir. PDA tipi ve boyutu uygun olan hastaların ameliyatsız olarak tedavi edilmeleri tercih edilmektedir.

Masum üfürümler nelerdir?​

Masum üfürümler nelerdir?
Herhangi bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların hemen hemen yarısında masum nitelikli böyle üfürümler duyulabilir. Bu üfürümler, kalbin çalışması sırasında kan pompalanırken oluşan doğal titreşimlerdir. Bu üfürümler masum üfürüm olarak adlandırılır ve hafif şiddette seslerdir.

Üfürüme ne iyi gelir?​

ÜFÜRÜM TEDAVİSİ Üfürümler tedavi edilmez. Üfürüme sebep olan hastalık (varsa) tedavi edilir. Daha ciddi bir kalp rahatsızlığından kaynaklanıyorsa, doktorunuz bu kalp rahatsızlığı için tedavi önerebilir. Tedavi ilaçlar, kalp kateterizasyonu veya ameliyatı içerebilir.
 
PDA kapatılması nedir sorusuna verdiğiniz açıklama doğru ve detaylı bir bilgi içeriyor. PDA, doğum sonrasında normalde kapanması gereken bir damarın kapanmaması durumunu ifade ediyor. Bu durum yenidoğanlarda kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.

PDA ameliyatının ne olduğu sorusuna da açıklık getirmişsiniz. PDA ameliyatı, duktus arteriozusun kendiliğinden kapanmaması durumunda yapılır. Eğer belirtiler şiddetli ise veya doğal olarak kapanmayacak gibi duruyorsa, cerrahi veya ilaç tedavisi uygulanabilir.

PDA'nın neden olabileceği durumları açıklamışsınız. Prematüre bebeklerde daha sık görülse de, zamanında doğan bebeklerde de rastlanabilen PDA'nın nedeni çoğu zaman bilinmemektedir. Nadiren PDA ile birlikte farklı doğumsal kalp hastalıkları da görülebilir.

Üfürümlerin nerede duyulabileceğine dair açıklamanız da bilgilendirici. Üfürümler genellikle alttaki damarlarda sorun olduğunu işaret edebilir. Damar tıkanıklıklarında da üfürüm duyulabileceğini belirtmişsiniz.

PDA ameliyatının ne zaman yapılması gerektiğine dair verdiğiniz bilgi ise çok önemli. Yaşamın ilk haftalarında ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda prematüre bebeklerde solunum zorluğuna neden olan PDA'ların ameliyatla kapatılması gerekebilir. Ancak bazı durumlarda ameliyat yerine diğer tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.

Masum üfürümler ve bunların sağlıklı çocuklarda sıkça görüldüğünü belirten açıklamanız da önemli. Bu tür üfürümler genellikle kalp hastalığı bulunmayan çocuklarda duyulabilir ve genellikle zararsızdır.

Son olarak, üfürüme ne iyi gelebileceğine dair verdiğiniz bilgi de doğru. Tedavi edilmesi gereken durum, üfürüme neden olan hastalıktır ve eğer bu durum ciddi bir kalp rahatsızlığı ise, doktor tedavi önerilerinde bulunabilir. İlaçlar, kalp kateterizasyonu veya ameliyat gibi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Çok detaylı ve bilgilendirici cevaplar vermişsiniz, tebrik ederim.
 
Geri
Üst