AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pcnin MBR oldugunu nasil anlariz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Pcnin MBR olduğunu nasıl anlarız?​

Diskin GPT mi MBR mi olduğu nasıl anlaşılır?
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna diskpart.exe yazın ve entera basın.
- Adım: Diskpart açıldığı zaman list disk komutunu yazın.
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna devmgmt.msc yazın ve entera basın.
- Adım: Aygıt Yöneticisinde Disk sürücüleri altında hard diskiniz yer alır.

Disk MBR mi?​

Disk MBR mi?
“Bilgisayarım sağ tık -> Yönet -> Disk Yönetimi -> Diske sağ tık -> Özellikler -> Birimler” yolunu izleyerek diskin MBR mi GPT mi olduğunu anlayabilirsin.

Disk bölüm düzeni MBR mi GPT mi?​

Disk bölüm düzeni MBR mi GPT mi?
Dosya sistemi “NTFS” olmalıdır. Yeni bir anakarta sahipseniz ve UEFI kurulum yapacaksanız ise aşağıdaki gibi “UEFI için GPT Bölüm Düzeni” seçilmelidir. Dosya sistemi “FAT32” olmalıdır. GPT bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için GPT, MBR bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için MBR seçilmelidir.

Disk başlatma MBR mi GPT mi?​

GPT, MBR arşiv diskinde farketmez ama diske işletim sistemi kuracaksanız anakartın desteklemesiyle birlikte GPT daha iyi olur.

MBR mi hızlı GPT mi?​

MBR mi hızlı GPT mi?
Sonuç GPT, UEFI Bios ile birlikte çalıştığı için işletim sisteminiz biraz daha hızlı açılacaktır.

GPT mi MBR mi hangisi daha iyi?​

GPT mi MBR mi hangisi daha iyi?
GPT diskler MBR disklere göre bir adım daha öndedir. Gerek güncel işletim sistemlerinin UEFI desteği, gerek sınırsız bölüm oluşturabilmesi ve bir bölümü 2TB’dan daha fazla desteklemesidir.

GPT MBR hangisi iyi?​

GPT MBR Farkı Yedek Header olduğu için veri kurtarmak daha başarılırdır. Yedek Header olmadığı için header bozulduğunda veri kurtarmak zorlaşır. Windows Vista ve üzeri işletim sistemleri, Linux işletim sistemleri ve MAC OS ile uyumludur.

UEFI mi Legacy mi?​

UEFI mi Legacy mi?
Legacy, eski donanım ve işletim sistemlerine destek sunan bir özellik. UEFI kurulum yapılmadığında bunun adı eski tip, Legacy kurulum olmuş olur. UEFI sistemler de geriye dönük uyumluluk için CSM modülü barındırır.

Rufus GPT MBR ne demek?​

Rufus GPT MBR ne demek?
GPT, bu bölümlerin bilgisini tutan tablodur. Aynı zamanda boot (ön yükleme) bulunan bir disk ise ilk sektörden boot alınmasını sağlar. Yeni nesil yapıdır. MBR nedir: Master Boot Recort (Ana Önyükleme Kaydı) kısaltmasıdır.

UEFI Kurulum farkı nedir?​

Şayet normal bir PC kullanıcısıysanız, UEFI destekli yeni bir bilgisayara geçmek, gözle görülür bir değişiklik getirmez. Sadece yeni bilgisayarınız bir BIOS’la olduğundan daha hızlı açılır ve kapanır. Ayrıca 2.2 TB veya daha büyük boyutlu sürücüler kullanabilirsiniz.

MBR, küçük harflerde "master boot record"ın kısaltmasıdır ve GPT ile karşılaştırıldığında daha eski bir teknolojidir. Peki, bilgisayarınızın diskinin MBR olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte adım adım yapmanız gerekenler:

1. Bilgisayarınızın arama kutusuna "diskpart.exe" yazın ve "Enter" tuşuna basın.
2. Diskpart açıldığında, komut satırına "list disk" yazın ve tekrar "Enter" tuşuna basın.
3. Bilgisayarınızın arama kutusuna "devmgmt.msc" yazın ve "Enter" tuşuna basın.
4. Aygıt Yöneticisi'nde "Disk sürücüleri" altında hard diskiniz listelenir.

Diskinizin MBR olup olmadığını bir diğer yöntem ise aşağıdaki adımları izleyerek öğrenebilirsiniz:

1. "Bilgisayarım" üzerinde sağ tıklayın ve "Yönet" seçeneğine tıklayın.
2. Sol menüden "Disk Yönetimi"ni seçin.
3. Diske sağ tıklayarak "Özellikler"i seçin.
4. Açılan pencereden "Birimler" sekmesine gidin.

Diskinizin MBR mı, GPT mi olduğunu buradan görebilirsiniz. Ayrıca disk bölüm düzeni ve başlatma stilinizi de kontrol edebilirsiniz. Eğer yeni bir anakarta sahipseniz ve UEFI kurulum yapacaksanız, GPT bölüm düzenini tercih etmeniz daha uygun olacaktır. GPT, MBR'ye göre daha modern bir sistemdir ve daha fazla avantaj sağlar. UEFI ile birlikte çalıştığı için işletim sisteminizin daha hızlı açılmasını sağlar ve sınırsız bölüm oluşturabilir.

Sonuç olarak, GPT diskler genellikle MBR disklerden bir adım öndedir. Ancak hangi disk bölümleme sistemini tercih edeceğiniz, ihtiyaçlarınıza ve kullanım senaryolarınıza bağlı olarak değişebilir. UEFI ve Legacy arasındaki seçimi de dikkatlice yapmalısınız, çünkü bu seçim bilgisayarınızın performansını ve uyumluluğunu etkiler.

Geri