AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pazarlik kavrami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.774
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pazarlık kavramı nedir?​

Pazarlık bir uzlaşmaya varma amacıyla anlaşmaya talip taraflarca yapılan karşılıklı veya karşılıksız girişimler, teklifler, karşı teklifler, ve beklenti oluşumunu yönetmek amaçlı bilgi paylaşımlarından oluşan süreçtir.

Ilonun kaç sözleşmesi vardır?​

Türkiye tarafından onaylanan 59 Sözleşmeden 55’i yürürlüktedir, 3 Sözleşmeye karşı çıkılmıştır ve geçtiğimiz 12 ayda onaylanan Sözleşme bulunmamaktadır.
98 sayılı ILO sözleşmesi nedir?​
No.98. Sendika ayrımcılığı gözetilmesine, farklı kesimlerin örgütlerinin birbirlerinin çalışmalarına müdahale etmelerine karşı ve toplu sözleşme düzeninin geliştirilmesine yönelik önlemler getirmektedir.

Çalışma hayatında ayrımcılığın önlenmesi için çıkarılan ve Türkiye’nin de taraf olduğu ILO sözleşmesi nedir?​

Çalışma hayatında ayrımcılığın önlenmesi için çıkarılan ve Türkiye’nin de taraf olduğu ILO sözleşmesi nedir?
111 No’lu Ayırımcılık (İş ve Meslek) Sözleşmesi.

Türkiye’de serbest toplu sözleşme veya toplu pazarlık uygulamasının başlangıç tarihi ne zamandır?​

Türkiye’de serbest toplu sözleşme veya toplu pazarlık uygulamasının başlangıç tarihi ne zamandır?
II. Türkiye’de 1961 Anayasası’nın toplu iş sözleşme hakkını güvence altına almasının ardından 1963 yılında yürürlüğe giren 275 sayılı ilk Toplu İş sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu (TİSGLK) ile serbest toplu pazarlık süreci başlamıştır.

25 Haziran 1969 tarihinde kabul edilen 129 sayılı sözleşme nedir?​

ILO’nun 129 sayılı Tarımda İş Denetimi Sözleşmesi, 25 Haziran 1969’da kabul edilmiştir.

100 100 iş sözleşmesi nedir?​

Eşit Değerdeki İşler İçin Kadın ve Erkek İşçilere Eşit Ücretlendirme Sözleşmesi veya Eşit Ücret Sözleşmesi, 100. Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesidir. Bu sözleşme, kadın ve erkekler için eşit değerdeki işe eşit ücret verilmesini amaçlayan başlıca sözleşmedir.
98 sayılı ILO Sözleşmesini Türkiye onayladı mı?​
ILO 29 No’lu Zorla Çalıştırma Sözleşmesi, 6 Haziran 1930 tarihinde Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) tarafından kabul edilmiş, Türkiye sözleşmeyi 23 Ocak 1998 tarihinde 4333 sayılı yasa ile onaylamıştır.

ILO Sözleşmesi kaç numaralı sözleşmedir?​

ILO Sözleşmesi kaç numaralı sözleşmedir?
ILO’nun temel haklara ilişkin 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 ve 182 sayılı sözleşmeleri Ülkemiz onaylamıştır. Anayasamızın 90’ıncı maddesine göre, Ülkemiz tarafından onaylanan ILO sözleşmeleri kanun hükmünü taşımaktadır.

ILO Sözleşmesi Türkiyede ne zaman kabul edildi?​

ILO Sözleşmesi Türkiyede ne zaman kabul edildi?
Türkiye ILO’nun 1948 tarihli ve 87 Sayılı Sendikalaşma Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesini kabulünden 44 yıl sonra 1992 yılında onayladı. ILO sözleşmeleri temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler arasında olduğu için Anayasanın 90. Maddesi gereğince kanunların üstünde yer alıyor.

Toplu pazarlık kavramı ilk kez hangi yıl?​

 
Toplu pazarlık kavramı ilk kez hangi yıl ortaya çıktığını tam net olarak belirtmek zor olsa da, modern anlamda toplu pazarlık kavramının tarihi genellikle 19. yüzyıl sanayi devrimi dönemine kadar gitmektedir. Ancak, Türkiye'de serbest toplu sözleşme veya toplu pazarlık uygulamasının başlangıç tarihi daha belirgin şekilde bilinmektedir.

Türkiye'de serbest toplu sözleşme veya toplu pazarlık uygulamasının başlangıç tarihi 1963 yılında yürürlüğe giren 275 sayılı ilk Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu (TİSGLK) ile başlamıştır. II. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın toplu iş sözleşmesi hakkını güvence altına almasının ardından bu kanunla birlikte serbest toplu pazarlık süreci resmen başlamıştır. Bu tarih itibariyle Türkiye'de toplu pazarlık anlayışı yasal zemine oturtulmuş ve uygulanmaya başlanmıştır.

Toplu pazarlık süreci, işverenler ve işçi sendikaları arasında karşılıklı pazarlık, uzlaşma ve anlaşma çabalarını içeren bir süreçtir. Bu süreçte taraflar, iş koşulları, ücretler, çalışma saatleri gibi konularda anlaşmaya varmaya çalışırken, toplu pazarlık hakkı işçi sendikalarının önemli taleplerinden biridir ve işçi haklarının korunması adına önemli bir adımdır. Bu süreçte taraflar arasında yapılan müzakereler, anlaşmazlıkların çözümünde etkili bir yol olarak görülmektedir.
 
Geri
Üst