AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pazar gunu neden mubarektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pazar günü neden mübarektir?​

Püritenlerin zamanından beri İngilizce konuşan Protestanlar’ın çoğu, pek çok Roma Katoliği ve bazı Ortodoks mezheplerinin mensupları gibi, “Rabb’in Günü”nü (yani pazar) “Sebt”le özdeşleştirmektedir; bugün Mesih’in dirilişi anısına tutulmakta ve çoğunlukla Efkaristiya’yla birlikte kutlanmaktadır.

Haftanın hangi günleri oruç tutulmaz?​

Haftanın hangi günleri oruç tutulmaz?
Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur.

Cumartesi ve pazar oruç tutulur mu?​

Oruç tutulması mekruh olan Bayram günleri dışındaki günlerde oruç tutmak caizdir. Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ”Kimse Cuma günü oruç tutmasın.

Pazar günü Hristiyanlar için neden kutsaldır?​

Pazar günü Hristiyanlar için neden kutsaldır?
Haftalık İbadet Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa’nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih’in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir. Pazar Günü, Ekmek-Şarap Ayini ile İsa’nın manevî vücuduyla birleşme amaçlanır.
Berat gecesinin ertesi günü oruç tutulur mu?​
BERAT KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ İÇİN TIKLAYINIZ Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

Perşembe günü tek başına oruç tutulur mu?​

Perşembe günü tek başına oruç tutulur mu?
Nâfile oruç tutmanın müstehap olduğu zamanlar arasında pazartesi ve perşembe günleri de bulunmaktadır. Üçüncü hadisten öğrendiğimize göre, Resûl-i Ekrem Efendimiz, bu iki günde oruçlu olmaya ayrıca bir önem verir ve özen gösterirdi.

Pazar günü oruç tutmak caiz midir?​

Bu günlerde ister kaza olsun ister nafile bütün çeşitleriyle oruç tutmak caiz değildir.

Cumartesi günü oruç tutmak mekruh mu?​

Cumartesi günü oruç tutmak mekruh mu?
Farz ve vacip oruçları, sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu nedenle kaza borcu olanların veya adağı bulunanların, haftanın istediği günü oruçlarını tutmalarının bir sakıncası olmaz.
 
Pazar gününün mübarek kabul edilmesinde farklı dinlerde ve inançlarda önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, Hristiyanlıkta Pazar günü Mesih'in dirilişinin kutlandığı gün olarak kabul edilir. Bu sebeple haftalık ibadetler genellikle Pazar günü gerçekleştirilir ve bu gün özel olarak kutsal sayılır.

Haftanın hangi günleri oruç tutulmaz sorusuna gelince, İslam'da Cuma günleri nafile oruç tutmak mekruh (istemeyerek yapılan, hoş karşılanmayan, uygun görülmeyen) olarak kabul edilmiştir. Peygamber Efendimiz bu konuda "Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir." şeklinde bir hadis ile konuyu açıklamıştır.

Perşembe günü ise İslam dininde nafile oruç tutmak müstehap (sevap getiren, yapılması önerilen) olarak kabul edilir. Müslümanlar arasında pazartesi ve perşembe günlerinin nafile oruç tutmak için özel olduğuna inanılır ve bu günlerde oruç tutmak teşvik edilir.

Cumartesi günü oruç tutmak ise dinen bir sakıncası olmayan bir durumdur. Farz veya vacip oruçları sadece Cumartesi günü veya Cuma günü tek gün olarak tutmak mekruh görülmez. Yani kişiler, haftanın istediği günlerinde oruç tutabilirler.

Son olarak, Pazar günü oruç tutmak ise İslam dinine göre caiz değildir. İslam inancına göre Pazar günü oruç tutmak dinen uygun görülmeyen bir davranıştır. Her dinin kendi kuralları ve uygulamaları olduğu unutulmamalıdır ve herkes kendi inancına uygun şekilde ibadetlerini yerine getirmelidir.
 
Geri
Üst