AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Payli mulkiyet ne ise yarar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Paylı mülkiyet ne ise yarar?​

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu’na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.
Paylı mülkiyette olağan yönetim işleri nelerdir?
4- Paylı mülkiyette önemli yönetim işleri nelerdir? İşletme usulünün veya tarım türünün değiştirilmesi, adî kiraya veya ürün kirasına ilişkin sözleşmelerin yapılması veya feshi, toprağın ıslahı gibi önemli yönetim işleri için pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesi gerekir.

Paylı mülkiyet olduğunu nasıl anlarız?​

Bir tapuda ortaklar listesinin sağ yanında ortaklık hisse yapısı belirtilmişse, bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir. Sadece ortakların isimleri var da yanlarında paylar boş bırakılmışsa, bu ‘elbirliği mülkiyeti’dir.
Önemli yönetim işleri nelerdir?
Söz konusu hükme göre, “Ziraat usulünün değiştirilmesi, büyük tamirat icrası gibi daha ziyade mühim olan idarî tasarruflar müşterek mülkün yarısından fazlasına malik olan ve adet itibariyle de ekseriyeti teşkil eden hissedarların reyleri içtima etmedikçe yapılamaz”dı. 4721 sayılı yeni Medenî Kanunun 691 inci maddesinin …
Olağan yönetim işi, kural olarak önemsiz ve basit nitelikte işlerdir. Az harcama gerektirir, az emek gerektirir, günlük ve tekrarlanmaya elverişli işlerdir. Kanun, “küçük onarım”, “tarımsal işlerin yütürümü” örneğini vermiştir.
Paylı mülkiyet ne demek kısaca?
Paylı mülkiyet, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına birden çok kişinin belirli paylarla malik olmasıdır (TMK m. 688). Tek bir mülkiyet hakkı vardır. Tek mülkiyet hakkı, birden çok kişiye aittir. Birden çok kişinin oluşturduğu bu birliğe, paylı mülkiyet birliği denir.

Payli Mulkiyet ne zaman sona erer?​

Kamulaştırma: Paylı mülkiyet konusu mal kamulaştırılırsa, paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sonra erer. Cebri İcra Yolu ile Satış Malın Yok Olması: Paylı mal herhangi bir sebeple(Yangın, sel vs.) yok olursa paylı mülkiyet sona erer.

Geri