AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Patolojik atiklar nasil bertaraf edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.152
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Patolojik atıklar nasıl bertaraf edilir?​

ı) Patolojik atıklar yakma yöntemiyle bertaraf edilir. Ancak herhangi bir kimyasalla muamele görmemiş kan torbaları ve kan yedekleri dâhil vücut parçaları ve organları sterilizasyon tesisinde işlenebilir.

Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu nereden alınır?​

Ömrünü tamamlamış aracınızı hurdaya ayırmak için kayıttan düşme ve bertaraf formu almak zorundasınız. Bu belgeyi çevre ve şehircilik bakanlığı onaylı lisanslı firmalardan almanız gerekmektedir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlükte mi?​

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlükte mi?
MADDE 36 – (1) 24/8/2011 tarihli ve 28035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Bertaraf yontemleri nelerdir?​

Bertaraf yontemleri nelerdir?
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bertaraf yöntemleri ise Yakma, Sterilizasyon-Düzenli depolama şeklindedir.
- Sterilizasyon-Düzenli Depolama. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine gelen tıbbi atıklar konteynerlere yüklenerek el değmeden, otomatik atık taşıma sistemiyle otoklavın içerisine yerleştirilir.
- Yakma.

Hurda belgesi nasıl kaldırılır?​

Çekme belgesi olan aracın hurda belgesi alınmış araçtan farkı hurda belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak iken çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak yasak değildir. Çekme belgesi olan aracı trafiğe çıkarmak istendiğinde Trafik Müdürlüğüne gidip tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Araç hurda belgesi nasıl alınır?​

Şoförler ve Otomobilciler Odası’na müracaat ederek 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu edinmelisiniz. EK-1 Formu olarak da bilinen bu belgeyi el yazısı kullanmadan daktilo veya bilgisayar yazısıyla doldurmanız gerekiyor. Belgeyi doldurduktan sonra usulüne uygun bir çekme belgesi dilekçesi yazmalısınız.

Ambalaj atıkları satılabilir mi?​

Ambalaj atıkları satılabilir mi?
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.

Tehlikesiz atık toplama ve Ayırma Belgesi nasıl alınır?​

Tehlikesiz atık toplama ve Ayırma Belgesi nasıl alınır?
Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi, lisans kapsamına girmemektedir ve bu belgeye başvuru dilekçe ile yapılmaktadır. Tehlikesiz atık geri kazanım, ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım lisansları gibi entegre çevre bilgi sistemi üzerinden başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Batikon kutusu hangi atığa atılır?​
Hasta ile bi şekilde teması varsa tıbbi atıktır. aksi halde tehlikeli atıktır.
Sarı poşet ne demek?​
Tehlikeli madde kalıntıları içerenler hariç ambalaj atıklarıyla gazete ve dergi gibi evsel nitelikli atıklar mavi torbada biriktirilecek. Mutfak, park ve bahçe atıklarıyla kumaş ve çocuk bezi gibi diğer yanabilenler sarı torbada toplanacak.
 
Patolojik atıkların bertaraf edilmesi konusunda verdiğiniz bilgiler doğru ve önemlidir. Patolojik atıkların genellikle yakma yöntemiyle bertaraf edildiği belirtilmiş, ayrıca sterilizasyon tesislerinde kimyasal muamele görmemiş kan torbaları, kan yedekleri, vücut parçaları ve organların da işlenebileceği ifade edilmiş.

Hurda araçların bertarafıyla ilgili belgelerin alınması prosedürleri hakkında bilgi verilmiş. Ömrünü tamamlamış aracın hurdaya ayırılması için kayıttan düşme ve bertaraf formunun çevre ve şehircilik bakanlığı onaylı lisanslı firmalardan alınması gerektiği vurgulanmış.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile ilgili olarak yapılan bir düzenlemenin belirtilerek yürürlükten kaldırıldığı bilgisi paylaşılmış.

Bertaraf yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiş. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bertaraf yöntemlerinin genellikle Yakma ve Sterilizasyon-Düzenli Depolama olduğu belirtilmiş.

Ayrıca, hurda araç ve çekme belgeleri ile ilgili bilgiler ile tehlikesiz atık toplama ve ayırma belgesi alma süreçlerine dair detaylı açıklamalar yapılmış.

Ambalaj atıklarının satışı konusunda kontamine olmuş ambalaj atıklarının, hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar gibi birçok türde ambalaj atığının satılabileceği belirtilmiş.

Son olarak, sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıklar konusunda detaylar verilmiş. Hasta teması olması durumunda tıbbi atık olarak değerlendirilebileceği belirtilmiş, aksi halde tehlikeli atık olarak işlem görebileceği ifade edilmiş.

Verilen bilgilerle patolojik atıkların bertarafı ve ilgili belgelerin alınması süreçleri hakkında geniş kapsamlı bir bilgi sunulmuştur. Bu konuda bilgi sahibi olan ve merak eden kişilere faydalı olabilecek detayları içermektedir.
 
Geri
Üst