AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Patojenik mutasyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Patojenik mutasyon nedir?​

Hastalığa neden olan (patojenik) mutasyonu tek alelde taşıyan ancak hasta olmayan bireyler, o hastalık için “taşıyıcı” durumundadır. İki taşıyıcı bireyin (heterozigot mutasyona sahip) birlikteliğinden olan çocuklarda hastalığın ortaya çıkma olasılığı %’tir.
Mutasyon nedir maddeler halinde?
Mutasyon, kalıtsal olarak aktarılarak gelecek nesillerde gen bozukluklarına sebep olabilecek bir değişimdir. Mutasyon, normal ve anormal biyolojik süreçte DNA ve RNA’da meydana gelen kalıcı değişimlerin genel adıdır. Genellikle düzeltilememiş hatalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Mutasyona ne demek?​

Virüsler, genetik yapılarını oluşturan RNA’larını canlı hücre içerisine aktararak burada kopyalar ve bu şekilde çoğalır. RNA’nın kopyalanması esnasında meydana gelen herhangi bir sorun, RNA üzerindeki genetik dizilimi değiştirdiğinde bu durum mutasyon olarak adlandırılır.
Patojenik mutasyon saptanmamıştır ne demek?
Ailede bilinen mutasyon varlığında negatif test sonucu, bireyin ailesel kanserin sorumlusu olan patojenik mutasyonu taşımadığı anlamına gelmektedir. Birey, ailesel mutasyonu bir sonraki nesle aktarmayacaktır. Bu durumdaki negatif bir sonuç bireyin kanser riskinin genel popülasyon ile aynı olduğunu göstermektedir.
– Mutasyonlar, tür içi genetik varyasyona katkıda bulunur. – Mutasyonlar kalıtılabilir (yavrulara aktarılabilir); özellikle de olumlu etkileri varsa (çünkü etkisi olumsuz olsa zaten birey muhtemelen üreyemezdi). – Örneğin Orak Hücre Anemisi, hemoglobin adlı proteinin yapım yönergelerini veren gendeki bir mutasyon nedeniyle gelişir.
Nelerdir mutasyonlar normal gen etkinliğini kesir?
– Mutasyonlar normal gen etkinliğini keserek, kanser gibi hastalıklara da yol açabilir. – Kanser, insanlarda en sık rastlanan genetik hastalıktır; büyüme kontrolü yapan çok sayıda gende oluşan mutasyonlar sonucu gelişir. Bazen kansere yol açan böyle genler, bebek doğarken mevcut bulunur ve ileride kanser olma riskini arttırır.

Mutasyon çeşitleri nelerdir?​

Mutasyon Çeşitleri Nelerdir? Kanser, insanlarda en sık rastlanan genetik hastalıktır; büyüme kontrolü yapan çok sayıda gende oluşan mutasyonlar sonucu gelişir. Bazen kansere yol açan böyle genler, bebek doğ… DNA diziliminde oluşan değişimlere “mutasyon” adı verilir.
– Mutasyonlar kalıtılabilir yavrulara aktarılabilir?
– Mutasyonlar kalıtılabilir (yavrulara aktarılabilir); özellikle de olumlu etkileri varsa (çünkü etkisi olumsuz olsa zaten birey muhtemelen üreyemezdi). – Örneğin Orak Hücre Anemisi, hemoglobin adlı proteinin yapım yönergelerini veren gendeki bir mutasyon nedeniyle gelişir.
 
Geri
Üst