Patlayici hava olusumuna neden olan gaz hangisidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Patlayıcı hava oluşumuna neden olan gaz hangisidir?​

Patlayıcı hava, bütün yanıcı gazları bileşiminde bulunduran havadır. Bu gazlar, özellikle metan, etan, propan, bütan gibi hidrokarbonlar ve hidrojen gibi gazlardır.

Patlama üçgeni nedir?​

Patlayıcı ortam oluşması ve tehlike yaratabilmesi için üç unsurun bir araya gelmesi gerekir. A. Patlayıcı madde; Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı gaz, buhar veya toz B: Hava (Oksijen) C: Enerji, patlamayı ateşleyecek bir kıvılcım veya güç kaynağı. Bu üç unsurdan biri devre dışı edilebilirse patlama tehlikesi kalmaz.
Patlayıcı parlayıcı sıvı ve gaz bulunan ortamlar hangi malzeme ile kaplanmalıdır?
Madde 68 – Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği veya işlendiği işyerlerinde kullanılan bütün makina, cihaz, alet ve avadanlıklar, kıvılcım hasıl etmiyecek malzemeden yapılacak veya bu malzeme ile kaplanmış olacaktır.
Bir patlamanın olması için ne gereklidir?
Bir patlamanın meydana gelebilmesi için aşağıdaki faktörler aynı anda mevcut olmalıdır:

Yangın üçgeni kavramı nedir?​

YANGIN : Yanabilen maddelerin, çevresine değişik oranlarda ısı ve ışık yayarak, kontrol dışı yanmasıdır. Yanmanın başlaması ve sürebilmesi için gereken; yanıcı madde (yakıt), yakıcı madde (oksijen) ve tutuşturma ( ateşleme kaynağı ) uygun koşullarda bir araya gelmesine yanma üçgeni denir.

Patlamaya etki etmeyen faktör nedir?​

Çok yüksek konsantrasyonlar (zengin karışım) ve çok düşük konsantrasyonlarla (zayıf karışım) patlama olmaz ancak kararlı reaksiyon veya hiçbir şekilde yanıcı olmayan reaksiyon olur. Karışım sadece üst ile alt patlama sınırı arasında tutuşturulursa patlayıcı bir şekilde davranır.
Yanıcı maddeler nelerdir?
Yaygın Olarak Taşınan Yanıcı Katılar Alkali metaller, metal tozları, alüminyum fosfür, sodyum piller, kibrit, karbon, aktif karbon, selüloit, seryum, yağlı pamuk atıkları, duyarsızlaştırılmış patlayıcılar, yağlı kumaşlar, yağlı lifler, demir oksit naftalin, fosfor, kükürt vb.
Parlayıcı ve patlayıcı maddeler üretilen ve işlenen veya depolanan tek katlı binalarda duvarların yanmaz veya yangına kaç dakika dayanıklı olması gerekir?
b) Parlayıcı ve patlayıcı maddeler üretilen veya işlenen veya depolanan tek katlı binalarda duvarların yanmaz veya yangına 120 dakika dayanıklı olması gerekir.
 
Geri
Üst