AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Patent basvurusunda istem nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Patent başvurusunda istem nedir?​

İstem; görev, işlev, şekil, nitelik veya sair özelliklerini düzenleyen ilgili maddeler ışığında kısaca patent hukuku çerçevesinde söz konusu buluşa sağlanacak korumanın kapsamını belirleyen ve sınırını çizen beyandır.

İstemler, buluşun koruma talep edilen, yeni olduğu iddia edilen teknik özelliklerinin belirtildiği kısımdır. Diğer bir ifadeyle, koruma kapsamı istemlerle belirlenir. Korunması istenen teknik özellikler istemlere yazılmalıdır. İstemlerde yazılmayan özellikler korunamaz.
Buluş başlığı nedir?
Tarifname, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte hiçbir şey gizlenmeden açık ve ayrıntılı olmalıdır. Tarifnamenin en başına “TARİFNAME”, bunun altına da “Buluş Başlığı” yazılmalıdır.
Patent aldıktan sonra ne yapılır?
Patent veya faydalı model belgesini aldıktan sonra herhangi bir işlem yapmaya gerek var mıdır? Belge aldıktan sonra öncelikle yıllık yenileme harçlarının mutlaka ödenmesi gerekir. Ayrıca 3 yıl içinde söz konusu ürünün kullanıldığına dair kullanım belgesinin Türk Patent Enstitüsüne verilmesi gerekir.

Faydalı model başvurusu nedir?​

Faydalı Model , Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
Patent nedir ve örnekleri?
Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz. Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır.
Buluş nasıl koruma altına alınır?
Buluş Koruması Nasıl Yapılır; buluş koruması, buluş sahibinin spesifik bir soruna çözüm getiren söz konusu ürününü/usulünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma, kendi izni ile ürettirme (lisans verme) ve ithal etme hakkını tekelinde bulundurması için patent/faydalı model tescili yaptırarak buluşunu koruma altına …

Buluş örnekleri nelerdir?​

Dünyanın başlangıcından beri insanoğlu hayatını kolaylaştıracak buluşlara imza atmıştır. Hangi buluşun ne kadar önemli olduğunu listelemek ise oldukça zordur. İşte dünyayı değiştiren 25 buluş.
Patent ve faydalı model arasındaki farklar nelerdir?
Faydalı model ve patent arasındaki en temel fark patentte buluş basamağı şartı aranırken faydalı model de aranmamasıdır. Faydalı modelin yeni ve sanayiye uygulanabilir olması aranırken bir buluşun patent alabilmesi için buluş basamağı da içermesi gerekmektedir.
Patent ne gibi avantajlar sağlar?
Patentin Yararları; Bu sayede buluş sahibi yeni buluşlar için teşvik edilmekte, buluşların sanayiye uygulanması ile teknik ve sosyal ilerlemenin gelişmesi sağlanmakta ve patent koruma süresi biten buluşlar toplumun malı olmakta ve/veya gelişmekte olan ülkeler tarafından transfer edilerek kullanıma sokulabilmektedir.

Faydalı model belgesi Nedir Tanımı?​

Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine, bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır.
Faydalı model belgesi nasıl alınır kısaca?
Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent tescil işlemlerinden farklı olarak hem zaman hem de masraf açısından daha uygundur. Ülkemizde patent verme konusunda tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü’dür. Başvurular elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.
Patent neyi kapsar?
Bir buluşa sahip olan kişinin, buluşa konu olanürünü, belirlenen süre boyunca üretme, kullanma, satma ya da ithal etme hakkınasahip olması durumuna patent hakkı adı verilir. Bu hakkın somut göstergesi olanbelge ise patent adını taşır.
 
Geri
Üst