Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Patatesin adi nereden gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Patatesin adı nereden gelir?​

Yeni Yunanca patátes πατάτες sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yeni Yunanca patáta πατάτα “kökleri yenen bir bitki, solanum tuberosum” sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük İspanyolca patata “tatlı patates, ipomea batatas” sözcüğünden alıntıdır.

Patatesi Türkiyeye kim getirdi?​

Patatesi Türkiyeye kim getirdi?
1910 yılında, Marsilya’dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy’da gerçekleşmiştir.

Avrupa’ya ilk patates nasıl gelmiştir?​

Avrupa’ya ilk patates nasıl gelmiştir?
Patatesin Avrupa’ya yayılışı, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Almanya’ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksulluktan sürünen Alman köylüler, İspanyollar’dan kâh aşırarak kâh dilenerek ilk kez patatesi tatma fırsatı buldular.

Patates hangi uygarlığa aittir?​

Patatesin anayurdu, And Dağlarının eteklerindeki Peru ve Bolivya vadileri. 1530’larda İspanyol istilacıların kurbanı olmadan önce And Dağları halkı, İnka uygarlığında yaşıyorlardı. Patates türleri gibi, ekip topladıkları kültür bitkilerini de atalarından miras almışlardı.

Patatesin diğer adı nedir?​

Patatesin diğer adı nedir?
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır.

Patatesin başka ismi var mı?​

Patatesin başka ismi var mı?
Farklı Coğrafyalardan Değişik Patates Çeşitleri Örnek olarak kızartmalık kategorisi içinde, Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarım terminolojisi üzerinden isimlendirilen patatesler, bu türlerin sahip olduğu fiziksel özelliklerle birbirinden ayrılmaktadır.

Patatesi insanlar ne zaman yemeye başladı?​

Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 – 10.000 yıl önce Peru’da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa’ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya’da ekilmeye başlandı. Patatesin ekimi 1540’larda Fransa’da başladı.

Patates Avrupa’ya ne zaman geldi?​

Patates Avrupa’ya ne zaman geldi?

Osmanlıya patates ne zaman geldi?​

Osmanlıya patates ne zaman geldi?
patatesin osmanlı mutfağına gelişi ise 1850’li yıllara denk düşer. bu tarihte henüz osmanlı topraklarında ekimi yapılmaya başlanmayan patates, avrupa’dan ithal edilmekte ve istanbul’daki pazarlarda satılmaktadır. osmanlı’da patates ilk defa 1876 yılında sakarya ovasında ekilmeye başlanır.

Patatesi ilk kim keşfetti?​

Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 – 10.000 yıl önce Peru’da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa’ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya’da ekilmeye başlandı.

Patatesin anavatanı neresi?​

Patatesin anavatanı neresi?
Anavatanı Güney Amerika’da 8 bin yıldır, topraklarımızda ise 1850’den bu yana yetişen, sofralarımızda onlarca yemekte başköşeyi kapan patatesle değişik denemeler yapmaya ne dersiniz.

Birine patates demek ne anlama gelir?​

Birine patates demek ne anlama gelir?
-şişko kız. -göğüsleri küçücük kız. -ağzı burnu bir tarafa kaymış kız. genelde sanal alemde tanışmış olup da sohbetine hayran kalınılan lakin görüşüldüğünde “abi bu kız da patates” çıktı sözlerinin kullanıldığıdır.

Beyaz patates mi Sarı patates mi?​

Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.

Karadenizde patatese ne denir?​

Karadenizde patatese ne denir?
Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi)
 
Patatesin adı, Yeni Yunanca "patátes" kelimesinden gelmektedir. Yunanca sözcük olan "patáta" ise "kökleri yenilen bir bitki, solanum tuberosum" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük de İspanyolca "patata" yani "tatlı patates, ipomea batatas" kelimesinden alıntıdır.

Patates Türkiye'ye ilk olarak 1910 yılında Marsilya'dan sağlam ve hastalıksız tohumlar getirilerek gelmiştir. Bu sayede patates üretimi Anadolu topraklarına yayılmıştır ve gerçek anlamda patatesin Anadolu'ya gelişi 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Avrupa'ya patatesin ilk gelmesi ise Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşmiştir. Almanya'ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüş ve bu sayede yoksulluk çeken Alman köylüler ilk kez patatesi tatma fırsatı bulmuşlardır.

Patatesin anavatanı And Dağlarının eteklerindeki Peru ve Bolivya vadileridir. İspanyol istilacıların gelmeden önce And Dağları halkı, Inka uygarlığında yaşamaktaydı ve patatesi atalarından miras almışlardır.

Patatesin diğer adı ise "çisil"dir. Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla Avrupa dillerine geçen "patates" kelimesi Türkçeye İtalyanca ve Yunanca üzerinden girmiştir.

Osmanlı'ya patatesin gelişi ise 1850'li yıllara denk gelmektedir. O dönemde henüz Osmanlı topraklarında ekimi yapılmayan patates, Avrupa'dan ithal edilmiş ve İstanbul'daki pazarlarda satılmıştır. Osmanlı'da patates ilk defa 1876 yılında Sakarya Ovası'nda ekilmeye başlanmıştır.

Patatesin anavatanı Güney Amerika'da 8 bin yıldır, Türkiye'de ise 1850 yılından bu yana yetişmektedir.

"Birine patates demek" deyimi ise genellikle aşağılayıcı bir ifade olup, kişinin dış görünüşüne yönelik kaba bir yorum içermektedir.

Son olarak, Karadeniz bölgesinde patatese "Kartof, Kartol, Kartop" gibi farklı isimler de verilmektedir.
 
Geri
Üst