- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Patates Anadoluya ne zaman geldi?
1910 yılında, Marsilya’dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy’da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.Osmanlı mutfağına patates ne zaman girdi?
patatesin osmanlı mutfağına gelişi ise 1850’li yıllara denk düşer. bu tarihte henüz osmanlı topraklarında ekimi yapılmaya başlanmayan patates, avrupa’dan ithal edilmekte ve istanbul’daki pazarlarda satılmaktadır. osmanlı’da patates ilk defa 1876 yılında sakarya ovasında ekilmeye başlanır.
Patates ülkemize ne zaman gelmiştir?
Türkiye’ye patates 1800’li yılların sonunda geldi.
Patates en çok hangi ülkede tüketiliyor?
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya’nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6’sını üretmektedir.Hangi ilin patatesi meşhurdur?
Genel olarak ülkemizin her bölgesinde yetişmesine rağmen en çok patates yetiştiren bölge İç Anadolu bölgesidir. En çok patates yetiştiriciliği yapan bölgelerin başında Niğde ve Nevşehir gelmektedir.
Beyaz patates nedir?
Genellikle cips yapımında tercih edilen beyaz fianna patates, Hollanda sınırlarında yaygın şekilde üretilmektedir. İçi ve dışı oldukça açık renkte olan beyaz patatesin tadı, çok hafiftir. Kızartmalık patates arayanlar fianna patatesi lezzetli öğünlerde tüketebilir.
Sarı patates kızartmalık mı?
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “Kızartmalık patatesler nişasta oranı yüksek, su oranı az olan, kabuk rengi sarı ile kırmızı olan patateslerdir. Yemeklik patatesler ise kabuğu ince, sulu, kızartmalık patatese oranla daha küçük boylardaki patateslerdir” dedi.Kanuni Sultan Süleyman patates yedi mi?
Fatih ve dedesi Yıldırım Bayezit, babası Sultan Murat ve Torunu Kanuni Sultan Süleyman hiç patates görmediler ve yemediler. Diğer Osmanlı sultanları da 1700 yıllarına kadar doya doya bir patates yemeği ve patates kızartması yiyememişlerdir. Çünkü o yıllarda Osmanlı ülkesinde patates diye bir sebze bilinmiyordu.
Fatih Sultan Mehmet patates kızartması yedi mi?
Fatih Sultan Mehmet’in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Patates ve domates Osmanlıya ne zaman geldi?
Domatesi Osmanlı’ya tanıtan da Halep’te 1799-1825 arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker’miş. Bu İngiliz domates tohumlarını Halep’te yetiştirmiş. Patates de İspanyol işgalciler tarafından İnka topraklarından alınıp, 1570’lerde Avrupa’ya getirilmiş.Patates ve domates türkiyeye ne zaman geldi?