AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pastorizasyon islemi nedir nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pastörizasyon işlemi nedir nasıl yapılır?​

Pastörize işlemi çiğ sütün 72-74 °C de 15 saniye ısıtılması ve hızla soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işleminde yüksek sıcaklık ve basınç olmadığı için sütün faydalı bakterileri, yağı, proteinleri vb. bileşenleri zarar görmez. Evde yapılan sütün kaynatılma işleminden farksızdır.
Pastörizasyon işlemi kaç derecede yapılır?
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 – 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.

Pastörizasyon çeşitleri nelerdir?​

Pastörizasyon işlemini ana hatlarıyla iki başlık altında inceleyebiliriz :
Pastörizasyon nedir nerelerde kullanılır?
Pastörizasyon Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Sütün içeriğindeki protein yapısına ne kadar ihtiyaç var ise sıcaklık o kadar düşük tutulur. Örneğin; Isıl işlem sonrası yapı oluşumu olması gereken kaşar peyniri 70 C de pastörize edilirken, Günlük süt,Yoğurt,Ayran 93-95 C’de pastörize edilir. UHT süt 135 C’de pastörize edilir.
Klarifikasyon ne demek?
Klarifikasyon, sütün içinde bulunabilen yabancı maddeleri, görülen pislikleri, vücut hücrelerini, lokositleri ayırmak için yapılan bir işlemdir. Klarifikasyon işlemi, klarifikatörlerle yapılabildiği gibi normal süt seperatörleriyle de gerçekleştirilmektedir.

Pastörizasyon zararlı mı?​

Pastörizasyon işlemi sırasında sütün içerisindeki zararlı bakteriler yok olurken yararlı bakteriler ve besin değerleri de ya yok oluyor ya da değişime uğruyor. Yani kalsiyum deposu diye bilinen sütler, vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamıyor.
Pastörize süt kaynatmadan içilir mi?
Günlük pastörize süt / uzun ömürlü sütü (UHT) içmeden önce kaynatmak gerekir mi? Pastörize ve ambalajlı sütler ısıtmadan içmeye uygundur.
 
Geri
Üst