Pastaya neden pasta denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
144.533
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Pastaya neden pasta denir?​

İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi Eski İskandinavya’da kullanılan ‘kaka’ kelimesinden türemiştir.

Pastanın özellikleri nedir?​

Krema kaplı, genellikle çikolata ve yaş meyvelerle yapılan, içi nemli pastalara yaş pasta denir. Yaş pastaların hamurunu kabartmak için maya katılmaz, karbonat ya da hamur kabartma tozu kullanılır. Yaş pasta günümüzde doğum günü, Sevgililer Günü ve Yılbaşı gibi kutlamalarla özdeşleşmiş bir tatlıdır.
Düğünlerde neden pasta kesilir?
Düğünlerde pasta kesmeden önce, eve huzur ve bereket gelmesi inancıyla, bereket anlamına buğday, arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağı dökülürdü. Gelinin çevresinde bulunan genç kızlar ise gelinden düşen bu tahılların kendilerine isabet etmesi ve kısmetlerinin açılması için yoğun bir çaba gösterirlerdi.
Doğum günü pastası neden yuvarlak?
Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis’i onurlandırmak için yuvarlak kekler yaparlardı. Pastanın üzerindeki yanan mumlar ayın parıltısını temsil ediyordu ve mumlardan çıkan duman göklerde yaşayan tanrılara dua ve dilekleri taşıyordu. Birçok eski kültür de dumanın duaları cennete taşıdığına inanılıyordu.

Pasta ustasına ne denir?​

Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.

Pastayı kim icat etti?​

1- Kekin tarihi eski zamanlara dayanır. Maya kullanılarak yapılan kekler daha çok ekmek gibiydiler ve bal, fındık gibi ürünlerle tatlandırılıyorlardı. Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir!
Yaş pastanın taze olduğunu nasıl anlarız?
Taze pasta nasıl anlaşılır Taze bir çikolatalı pastanın sosu yeni dökülmüş gibi parlak olur. 2-3 günlük pastanın ise sosu terlemiştir, solmuştur, rengi mattır. Meyveli pasta beyaz şanti ile sıvanmıştır; ama üstünde meyve vardır. 3 günlük pastanın ise kreması çizgi çizgi çatlamıştır. Rengi de mattır.
Pasta hangi ülkeye ait?
Zaman içerisinde bu lezzete farklı tatlar eklemek isteyen Fransız ustalar, 18. Yüzyılda kremşantiyi keşfederler ve işte o muhteşem yaş pastaların ilk adımı atılmış olur. 19. Yüzyılda Amerika’ da bayanlar arasında yayılan davet verme modası (ki bu kültür yüzyıllarca kalacak ve bugüne kadar uzanacaktır) pastaların …
Günümüzde düğüne, evlenen çift tarafından bir pastanın kesilmesiyle başlanılması vazgeçilmez bir gelenek haline gelmiştir.
Düğünlerde pasta kesmek adetinin, yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk dileklerinin iletilmesinin zaman içinde gelişmiş bir şekli olduğundan bahsetmiştik. Doğum günlerinde pasta kesmek adetinin ise tarihi kökeni ve amacı değişiktir.
Pastada mum üflemek ne anlama gelir?
Çocuklara yaşadıkları ve yaşayacakları yıl için birer mum veriliyordu. Mum üflemek ve dilek tutmak bu kutlamanın bir parçasıydı. Johann Wolfgang von Goethe tarafından yazılan ve bir doğum günü pastasını anlatan bir belgeye göre, üzerindeki mum sayısı onurlandırılan kişinin yaşını temsil ediyordu.
Doğum günü pastası neden kesilir?
Düğünlerde pasta kesmek adetinin, yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk dileklerinin iletilmesinin zaman içinde gelişmiş bir şekli olduğundan bahsetmiştik.

Kaç yılda pasta ustası olunur?​

Pasta olmak isteyenlerin gitmesi gereken okullar, meslek liseleridir. Bu okullarda alan ile alakalı bölüm mevcuttur. Eğitim süresi ise 4 sene olarak belirlenmiştir. Bunun dışında ise mesleki eğitim veren kurumları da tercih edebilirsiniz.

Pasta şefleri ne kadar maaş alır?​

Kariyerinde Maaşlar
Kek nasıl ortaya çıktı?
Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir! Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle o zamanın keki yapılıyordu.
 
Geri
Üst