AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pascal Ucgeni hangi alanlarda kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pascal Üçgeni hangi alanlarda kullanılır?​

Pascal’ın bu üçgeni, olasılıklar kuramında da ustalıkla kullanılır. Bu üçgen, biyolojideki uygulamalar, matematik, istatistik ve pek çok modern fizik konularında uygulama alanı bulur. (Bazı kaynaklara göre eski Çinliler de üçgeni tanımışlar; bazıları da Pascal üçgeni diye aslında bir Hayyam üçgeninden bahsetmişlerdir.)

Pascal üçgeninin özellikleri nelerdir?​

Pascal Üçgeni Özellikleri Nelerdir? Her sayı, üstündeki iki sayının toplamıdır. Dış sayıların hepsi 1’dir. Üçgen simetriktir.
Binom açılımının çarpanlara ayırma, alt küme sayılarını bulma ve olasılık hesaplarında geniş kullanım alanları vardır ve bundan dolayı cebir öğretiminde de önemlidir(Altun, 2002, s.162).
Pascal kuralı nedir?
Pascal prensibi kapalı kaplarda bulunan sıvılar için geçerlidir. Pascal prensibine göre, sıvılar basıncı aynen iletirken basınç kuvvetini aynen iletemezler. Pascal prensibine göre sıvılar basıncın büyüklüğünü değiştirmeden yön ve doğrultusunu değiştirirler.
Pascal açılımı nedir?
Pascal (paskal), metrik sistemin basınç birimidir. Adını Fransız bilim insanı Blaise Pascal’dan alır. Çok kullanılan çoklu birimle hectopascal (1 hPa ≡ 100 Pa), kilopascal (1 kPa ≡ 1000 Pa) ve megapascal (1 MPa ≡ 1.000.000 Pa)’dır.

Pascal eşitliği nedir?​

Örneğin Pascal üçgeninde 4 ve 6’nın toplamı alt-ortalarındaki 10’a eşittir. Bu sayıların yerlerine kombinasyon üçgeninde bakacak olursak (41) + (42) = (52) eşitliğini görürüz. Bu eşitliği genellersek aşağıdaki özdeşliği elde ederiz. (nr) + (nr+1) = (n+1r+1) eşitliğine Pascal özdeşliği denir.

Pascal ilkeleri nelerdir?​

Bir sistemin çalışabilmesi için basınç faktörü en önemli faktörlerden birisidir. Kapalı sistemlerin içindeki sıvılara basınç uygulandığında ise içerisinde bulunan sıvı sistemin her yerine aynı basınç hakim olmaktadır. Bu olaya pascal prensibi adı verilmektedir.
Günlük hayatta Pascal prensibinden faydalanılarak; su cenderesi, sıkıştırma sistemleri (hidrolik frenler, hidrolik presler, ilaçlama pompaları), taşıma sistemleri (hidrolik liftler, vinçler, itfaiye merdivenleri, kepçe ve damperli kamyonların hidrolik kaldırma sistemleri), emme – basma tulumbalar, berber koltukları.
Binom formülünü kim bulmuştur?
Hayyam doğum tarihi konusunu araştırmış ve tam tarihi ortaya koymuştur. Matematik anlamında, binom açılımını da bulmuştur. binom teoerimini ve bu açılımdaki katsayıları bulan ilk kişi olduğu düşünülmektedir.
 
Geri
Üst