AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pas mantari hastaligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pas mantarı hastalığı nedir?​

Pas terimi, bir mantarın, yılın değişik zamanlarındaki kabarcıklı ve değişikliğe uğramış yüzeylerinin durumunu (lezyon) belirtir; bunlar mantarların etkin gelişme dönemi olan bahar ve yaz mevsiminde kükürt sarısı ya da turuncu (uredo dönemi) renktedirler.

Pas hastalığı hangi bitkilerde görülür?​

Pas hastalığı hangi bitkilerde görülür?
Kahverengi pas ve kara pas ise geç dönemde ortaya çıkmasından dolayı ekonomik öneme sahip değildir. Buğday pas hastalığı etmenlerinin konukçuları, kültür ve yabani buğdaygil bitkileridir. Sarı pasın konukçuları buğday dışında kültür bitkilerinden arpa ve çavdar; kahverengi pasın konukçuları ise buğday dışında arpadır.

Sarı pas hastalığı neden olur?​

Sarı pasın oluşmasında en önemli etkenler sıcaklık ve nem. Üreticinin belki hava sıcaklığını ve nem miktarını değiştirme şansı yok, ama yine de bitkiyi biraz ferahlatma imkanı var! Bunun için bitkilerin havalanmasını engelleyen ve nem faktörünü arttıran sık ekimden kaçınmak gerekiyor.

Buğdayda pas Hastalığı Neden Olur?​

Buğdayda pas Hastalığı Neden Olur?
Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler.

Pas hastalığı nasıl olur?​

Hastalık; mantarların yaprak üst yüzünde makine dikişine benzeyen sarı renkte lekecikler oluşturmasıyla belli olur. İlkbaharda bu lekeciklerde oluşan milyonlarca hastalık etmeni rüzgârla etrafa yayılır ve bulaştığı hububat bitkilerini hastalandırır. Bunun sonucunda hem verim kaybı hem de zayıf daneler görülür.

Pas hasta eder mi?​

Pas hasta eder mi?
Pas, demirin oksitlenmesidir. Demir oksiti de hastalık yapmaz. Tetanosa neden olan etken, mikrobun tohumları demek olan, sporlarıdır.

Buğdayda Sarı Pas neden olur?​

Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olur.

Çiçeklerde külleme neden olur?​

Çiçeklerde külleme neden olur?
Bitkilerde külleme hastalığı neden olur? Külleme hastalığı kuraklıktan, havasızlıktan, düşük güneş teması veya nemden dolayı artabiliyor. Rüzgarla, çiftçilerin kıyafetlerindeki bulaşık mantarla, yağmurla bulaşabilen haftalık, mantarların uygun ortamı bularak ekinlere tutunması sonucu başlıyor.
 
Pas mantarı hastalığı, ağaç, bitki veya sebzelerin yaprakları üzerinde oluşan mantar lezyonlarına verilen genel bir terimdir. Bu hastalık genellikle bahar ve yaz mevsimlerinde görülen kükürt sarısı veya turuncu renkteki kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Pas hastalığına sebep olan mantarlar genellikle hava yoluyla yayılarak bitkiler arasında enfeksiyonu kolaylaştırırlar.

Pas hastalığı genellikle buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda ve diğer bitkilerde görülebilir. Kahverengi pas ve kara pas gibi türler genellikle ekonomik olarak önemli değildir. Sarı pasın ise konukçuları arasında buğday, arpa ve çavdar bulunur. Bu hastalıklar genellikle nemli ve sıcak hava koşullarında ortaya çıkarlar.

Sarı pas hastalığının oluşmasında en önemli etkenlerden biri sıcaklık ve nemdir. Üreticilerin hava koşullarını değiştirme imkanı olmamakla birlikte bitkilerin iyi havalandırılması ve nemin düşürülmesi hastalığın yayılmasını engelleyebilir.

Pas hastalığı bitkilerde sarı renkte lekeler oluşturarak belirginleşir. Bu lekeler içerisinde bulunan hastalık etmenleri rüzgarla taşınarak diğer bitkilere bulaşabilir ve verim kaybına neden olabilir. Bu nedenle pas hastalığıyla mücadele önemlidir.

Pasın demirin oksitlenmesi olduğu doğrudur ancak tetanos hastalığının sebebi olan Clostridium tetani bakterisinin sporlarından kaynaklandığını belirtmek gerekir. Bu bakteri tohumlarda yaygın olarak bulunur ve tetanos hastalığına neden olabilir.

Külleme hastalığı ise bitkilerde kuraklık, havasızlık, düşük güneş teması veya nem gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilen bir mantar hastalığıdır. Rüzgar, çiftçilerin kıyafetleri veya yağmur gibi faktörler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir.
 
Geri
Üst