- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Partenogenez nedir ve hangi canlılarda görülür?
Partenogenez Hangi Canlılarda Görülür? Partenogenez üremeye biyoloji derslerinde daha çok arılar örnek verilir. Fakat bu üreme şekli sadece arılara özel değildir. Balık, kurbağa, sürüngenlerin bazıları, çeşitli kuş türlerinde partenogenez üreme şekli görülebilir.Partenogenez nedir örnek?
Partenogeneze biyoloji derslerinde en sık verilen örnek bal arıları olsa da karıncalar, yaprak bitleri, su pireleri ve bazı kelebek türleri gibi eklembacaklılarda da görülen bir üreme biçimidir. Bazı kurbağa, balık, sürüngen ve kuş türleri gibi omurgalı hayvanlarda da partenogenez görülebilir.Partenogenez nedir arılarda nasıl gerçekleşir?
Buna göre partenogenez üç modda olabiliyor: Arrhenotoky, thelytoky ve deuterotoky. Arılarda, dişi eşey hücresi yumurta, şayet sperm katkısı olmazsa erkek bireye dönüşür. Dişi eşey hücresi ile erkek eşey hücresinden birer takım kromozom alan hücreler ise dişi birey olarak gelişir.
Partenogenez insanlarda olur mu?
Biz insanlar da dahil olmak üzere memeli hayvanlar üreyebilmek için spermlerden gelen bazı genlere ihtiyaç duydukları için, bilindiği kadarıyla memelilerde partenogenez mümkün değildir (insanlardaki “bakire doğum” mitolojisine yazının ilerleyen kısımlarında geleceğiz).