AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Parotitis ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Parotitis ne demek?​

Tekrarlayan parotitis, parotis bezinin tek veya iki taraflı şişmesi ile karakterize, ataklarla seyreden, non-obstrüktif, non-süpüratif enflamatuar bir hastalığıdır. Juvenil rekürren parotit olarak da bilinir.

Tükürük bezi nerede olur?​

Parotis bezi üst azı dişlerin yanından, submandibüler bez dilin altında ön taraftan ve sublingual bez ağız tabanında birçok ufak noktadan tükürük salgılar. Bu bezlerle birlikte, dudaklar, yanakların iç kısmı ve ağız ile boğazın bütün yüzeylerinde yüzlerce ufak tükürük bezi bulunur.
Tükürük bezi iltihabı neden olur?​
Tükürük Bezi İltihapları (siyaloadenit) Tükürük bezleri virüslere ve bakterilere bağlı enfekte olabilir. Virüsler içinde en sık kabakulak virüsü neden olur ve daha çok çocuklarda görülür ve özellikle parotis bezi tutulur. İltihaplanan tükürük bezinde hızlı gelişen ağrılı şişlik ve kızarıklık görülür.

Parotitis bezi nedir?​

Parotitis bezi nedir?
Parotis tükürük bezleri, yüzümüzün iki tarafında kulak kepçemizin önünden aşağıya çene köşesinin arkasına doğru uzanan organlardır. Bu bezler ile ilgili en önemli ayrıntı; yüz mimik hareketlerimizi yapmamızı sağlayan fasiyal sinirin parotis tükürük bezlerinin içinden geçmesidir.

Kronik Parotitis nedir?​

Kronik Parotitis nedir?
Kronik parotit ise parotis bezinin tek veya iki taraflı, ağrılı şişliği şeklinde ortaya çıkan yavaş seyirli bir yangısal hastalığıdır (1,2). Orta yaştaki kişilerde sık rastlanmasına rağmen çocuklarda ender görülür.

En büyük tükürük bezi nerede bulunur?​

Parotis bez, dış kulağın alt ve ön kısmında yerleşmiştir. En büyük tükürük bezidir (ağırlığı 14–28 gr). Diğer büyük tükürük bezlerinden farklı olarak asinuslar sadece seröz hücrelerden oluşur ( Şekil 2 ) (Resim 1). Submandibular, bez ağız tabanında her iki tarafta mandibulanın aşağı kısmında yer almaktadır.

Tükürük bezi hastalığı nedir?​

Viral İltihaplar Kabakulak en sık rastlanılan viral tükürük bezi hastalığıdır. Kulak ön ve altında yer alan parotis bezini etkileyen bu hastalık genellikle 4-6 yaş çocuklarda izlenir. Hava yolu ile bulaşan virüs vücuda girdikten 14-21 gün sonra her iki tarafta kulak altında ağrı, şişme, hassasiyet ve ateş ile başlar.
Kabakulak, özellikle kulakların yakınında bulunan ve parotis adı verilen, en büyük tükürük bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, yüzün her iki tarafında konumlanmış bu bezlerin birinde veya her ikisinde şişmeye neden olabilir. Adını bu tükürük bezinin kulağa yakın ve şiş olmasından alır.
Kabakulak ne demek?​
Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülür. Virüsü alanların yaklaşık olarak 0’unda tüm bulguları ile hastalık gelişir.

Kabakulak virüsü nasıl bulaşır?​

Kabakulak virüsü nasıl bulaşır?
Kabakulak genellikle soğuk algınlığı ve grip ile benzer şekilde, tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla yayılır. Kabakulak hastalığı genel olarak, hastalık bulaşmış kişinin öksürmesi sonucu havaya karışan kabakulak virüsünün nefes yoluyla vücuda girmesi ile bulaşır.

Mumps ne demek tıp?​

Mumps ne demek tıp?
Kabakulak tükrük bezlerinin (parotis, submandibular ve sublingual) iltihabı, bazen de gonadlar, meninks, pankreas ve diğer organların tutulmasıyla kendini gösteren akut, bulaşıcı, jeneralize viral bir infeksiyon hastalığıdır.

Kabakulak hastalığı kaç yaşında başlar?​

Kabakulak genel olarak okul çağındaki çocuklarda görülen bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Hastalığın en sık gözlendiği yaşlar 5-9 yaş arasıdır. MMR aşısı hastalığı önlemektedir.

Kabakulak olan ne yememeli?​

– Ateş nedeniyle su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı alın. – Çorba, yoğurt ve çiğnenmesi zor olmayan diğer yiyecekleri yiyin. – Tükürük bezlerinde daha fazla ağrıya neden olabilecek asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının.
Kabakulak bulaşıcı bir hastalık mı?​
Kabakulak enfeksiyonu, öksürük ve hava yolu ile yayılır. Hastalığa sahip kişilerin bardak, çatal-kaşık gibi kişisel eşyaları yoluyla da bulaşabilir. Kabakulak hastaları tükürük bezlerinin şişmeye başlamasından yedi gün öncesinden başlayarak dokuz gün sonrasına kadar hastalığı başkalarına bulaştırabilirler.

Kabakulak bulaşıcılığı kaç gün?​

Kabakulak bulaşıcılığı kaç gün?
Virüs tükürük ile doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir. Semptomların gelişmesinden birkaç gün öncesi ve 5 gün sonrası en bulaşıcı zamanlardır. Genellikle bezlerin şişmesiyle bulaşıcılık artar. Bu süre zarfında, özellikle de aşılanmamış kişilere yayılmasının önlenmesi önemlidir.
 
Parotitis kelimesi, genellikle parotis (kulak altı) bezinin iltihaplanmasını ifade eder. Tekrarlayan parotitis, parotis bezinin tek veya çift taraflı şişmesiyle karakterizedir ve ataklar halinde seyreden bir inflamatuar hastalıktır. Ayrıca juvenil rekürren parotitiş olarak da bilinir. Parotis bezi, yüzümüzün iki tarafında kulak kepçesinin önünden çene köşesinin arkasına doğru uzanır ve vücuttaki en büyük tükürük bezlerinden biridir. Yüz mimik hareketlerini kontrol eden fasiyal sinir de parotis tükürük bezlerinin içinden geçer.

Kronik parotitis ise parotis bezinin yavaş seyirli, ağrılı şişliği şeklinde ortaya çıkan yangısal bir hastalıktır. Orta yaşlı bireylerde daha sık görülse de çocuklarda nadir olarak görülebilir. Tükürük bezlerinde iltihaplanmaya neden olan durumlar arasında kabakulak virüsü en sık karşılaşılan etkenlerdendir. Kabakulak genellikle çocuklarda 4-6 yaş arasında ve genç erişkinlerde görülür. Hastalık, kulak altında ağrı, şişme, hassasiyet ve ateşle kendini gösterebilir.

Kabakulak, parotis bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur ve genellikle yüzün her iki tarafında şişmelere neden olur. Kabakulak virüsü genellikle tükürük, burun salgıları ve kişisel temas yoluyla bulaşır. Virüsü alan kişilerde yaklaşık olarak %30'unda tüm belirtilerle hastalık gelişebilir. Kabakulak hastaları hastalığı bulaştırıcı olabilir ve bulaşma süresi genellikle hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığı birkaç gün önce başlar ve sonrasında 5 gün boyunca devam edebilir.

Kabakulak genellikle okul çağındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Hastalığın en sık görüldüğü yaş aralığı genellikle 5-9 yaş arasındadır. Mumps, tıbbi olarak tükürük bezlerinin iltihabını ifade eder ve viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık bazen farklı organları da etkileyebilir. Hastalık belirtileri arasında hafif ateş, tükürük bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık yer alır.

Kabakulak virüsünün bulaşma yolları arasında öksürük, kişisel temas ve hava yoluyla virüsün yayılması bulunur. Kabakulak enfeksiyonu genellikle semptomların gelişmesinden birkaç gün öncesinden başlayarak 5 gün sonrasına kadar bulaşıcı olabilir. Hastalık bulaşıcı dönemde, hastalığı bulaştırmamak için dikkatli olmak ve teması sınırlandırmak önemlidir. Ayrıca MMR aşısı kabakulak hastalığının önlenmesinde etkili olabilir.
 
Geri
Üst