Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Parlamento ne ise yarar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Parlamento ne işe yarar?​

Parlamentonun görevleri nelerdir? Parlamento yasalar çıkartır, vergiler ve devletin giderleri hakkında kararlar alır. Hükümeti ve kamu kurumlarını denetler ve ülkenin dış politikasını belirler. Parlamento kararları genellikle hükümetin verdiği önerilere dayanır.

Genel Denetçi ile parlamento arasındaki bağı sağlayan komitenin adı nedir?​

Sayıştay ile Parlamento (States-General) arasında dinamik bir ilişki söz konusu dur. Son yıllarda bu ilişkiler daha da geliştirilmiştir.
Parlamentonun yaptığı bütçe denetimi nedir?
Yasama Denetimi Bütçenin yasama denetimi, bütçe kanun tasarısının yürütme organı tarafından yasama organına sunulması, görüşülmesi, kabul edilen bütçenin uygulanması ve nihayet uygulama sonuçlarını gösteren kesin hesap kanun tasarılarının görüşülüp karara bağlanması aşamalarında yerine getirilmektedir (Tüğen, 2013:351) …

Parlamento kararı nedir?​

Parlamento kararları, TBMM Genel Kurulunun kanun dışında, bir oylama sonucu aldığı kararlardır. Dolayısıyla TBMM yalnızca kanun yapan bir organ değil, aynı zamanda parlamento kararlarının müzakere edilip oylandığı organdır.

TBMM denge ve denetim araçları nelerdir?​

Ülkemizde parlamenter bilgi edinme ve denetim yolları olarak soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması mekanizmaları öngörülmüştür. Bu mekanizmaların işleyişine ilişkin usul ve esaslar Anayasa ve İçtüzük’le belirlenmiştir.
Parlamenter yönetim ne demek?
Parlamenter sistem veya parlamentarizm, yürütme organının yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir. Parlamenter sistemde devlet başkanı genellikle hükûmet başkanından başka bir kişidir.
Parlamento Sözlük Anlamı Kanun yapma (yasama), devlet bütçesini hazırlama ve hükümeti denetleme görevinde olan ve üyeleri belirli bir süre için halk tarafından seçimle belirlenen meclis.
Parlamento ile Meclis Aynı Şey midir? Parlamento ile meclis aynı şeydir. Bazı ülkelerinde parlamentoları tek bazıları ise çift meclisten oluşur.

Geri