Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Parlamento dusuncesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Parlamento dusuncesi ne demek?​

Parlamento, halka ait olan egemenliğin temsilcileri aracılığıyla kullanıldığı demokratik ülkelerde yasama organına verilen genel addır. Günümüzde uluslarüstü toplulukların temsili karar organlarına da parlamento denmektedir.

Parlamento yetkisi nedir?​

Parlamentonun görevleri nelerdir? Parlamento yasalar çıkartır, vergiler ve devletin giderleri hakkında kararlar alır. Hükümeti ve kamu kurumlarını denetler ve ülkenin dış politikasını belirler. Parlamento kararları genellikle hükümetin verdiği önerilere dayanır.
Parlamento ne demek tarih?
Parlamento, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.
Türkiyede parlamento nedir?
Türkiyede parlamento nedir? Parlamento, 1982 Anayasası’na göre Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne karşılık gelmektedir. TBMM görev ve yetkilerini üç temel işlemle kullanmaktadır. Bunlar, “kanun”, parlamento kararı” ve “diğer yasama işlemleridir”.

Parlamento Başkanı nedir?​

Meclis Başkanı Ne Demek? Meclis başkanı müzakereci meclisin, özellikle yasama organının sözcüsüdür. Aynı zamanda meclisin başkanı veya başkanlık görevlisi olarak da tanımlanabilir. Görev aldığı mecliste gerçekleşen müzakerede, açık oturumda veya tartışmada söz ve karar mercii olan kişidir.

Parlamento kararını kim verir?​

Parlamento kararlarının yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Anayasa Mahkemesi parlamento işlemlerinin iptali istemiyle yapılan başvurular hakkında kesin olarak karar verir. Parlamento kararları bakımından da bu yetkisini kullanmaktadır.
Parlamento nedir Osmanlı?
Meclis-i Umûmî (Osmanlıca: مجلس عمومی; Genel Parlamento), Osmanlı İmparatorluğu’nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa’ya (Kanuni Esasi) göre kurulmuş genel yasama organıdır. I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmıştır.
Parlamento kararı nedir ve parlamento kararları nelerdir?
Parlamento kararları, TBMM Genel Kurulunun kanun dışında, bir oylama sonucu aldığı kararlardır. Dolayısıyla TBMM yalnızca kanun yapan bir organ değil, aynı zamanda parlamento kararlarının müzakere edilip oylandığı organdır.
Ancak anayasamıza göre üç tür parlamento kararına karşı yargısal denetim mümkündür. Bunlar ise “ Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü”, “dokunulmazlığın kaldırılması kararı”, “milletvekilliğinin düşmesi” kararlarıdır.
Parlamento ile Meclis Aynı Şey midir? Parlamento ile meclis aynı şeydir. Bazı ülkelerinde parlamentoları tek bazıları ise çift meclisten oluşur.
Parlamento kararlarına yargı yolu kapalı mı?
65 Örneğin, anayasaya göre meclisin kendi seçimlerinin yeni- lenmesine karar vermesi (m.77/2), açık oylama kararı (İçtüzük, m.143, yasama dokunulmazlığının kaldırılması (m. 83), meclisin tatile girmesi kararı (m.93/2) parlamento kararlarına örnek olarak verilebilir. 66 Kural olarak parlamento kararları yargısal …
 
Geri
Üst