AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Parkinson Kanunu ve Peter ilkesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Parkinson Kanunu ve Peter ilkesi nedir?​

Sık sık Parkinson Kanunu ile birlikte anılan Peter İlkesi, şirketler arasında oldukça yaygındır ve bu nedenle çalışanlar, sebebi nedir bilinmez, değerlendirildikleri roller için gerekli becerilere sahip olmalarına göre değil; işlerindeki ilerleyişlerine ve gelişimlerine göre terfi ederler.

Hiyerarşide kişiler ne kadar yeteneksiz?​

İlkeye göre; Yeterince süre olduğu ve yeterince hiyerarşik basamak bulunduğu sürece her görevli kendi yeteneksizlik düzeyine ulaşır ve orada kalır.Dolayısı ile her görev onu gerçekleştiren yeteneksiz insanlar ile doldurulma eğilimindedir.

Yükselme prensibi nedir?​

Yükselme prensibi nedir?
Terfi alan bir çalışan hiçbir zaman eski görev yerine de indirilemez. Bu nedenle, başarısız olarak üst seviyede çalışmaya devam eder. Daha da yükselemeyeceğinden, görevine son verilene dek hep burada ve yetersiz biçimde işini yapmaya devam edecektir. İşte Peter prensibinin ana ilkesi budur.

Kişisel yetmezlik nedir?​

Laurence Peter, kişisel yetmezlik düzeyi kavramını ortaya atarak hiyerarşideki her memurun kişisel yetmezlik (memurun kişisel olarak kendinden bekleneni verememesi durumu) düzeyine ulaşma eğiliminde olduğunu ileri sürmüştür.

Peter Prensibi hangi görüşü savunur?​

Peter İlkesi, bir hiyerarşi içerisindeki her çalışanın yetersizlik gösterdiği noktaya kadar terfi etme, atanma eğiliminde olduğunu iddia eden ilke. Dr. Laurence J. Peter ve Raymond Hull tarafından 1968 basımı Peter İlkesi (The Peter Principle) adlı kitapta toplanmış mizahi incelemenin ana konusudur.

Uçma prensibi nedir?​

Uçma prensibi nedir?
Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir. Bu durum uçağın alt ve üst kısımları arasında bir basınç farkı oluşmasına neden olur. Böylece uçağa yukarı yönde net bir kuvvet etki etmeye başlar ve uçak yükselir.

Aşağıdakilerden hangisi Peter ilkesi ile ilgilidir?​

 
Peter İlkesi, şirketlerde sıkça karşılaşılan bir durumu ifade eder. Bu ilkeye göre, bir çalışanın terfi alması sadece mevcut pozisyonundaki performansına göre değil, daha üst bir pozisyona terfi etmesi durumunda becerilerinin yeterliliğine dayanır. Dolayısıyla, bir çalışanın terfi etmesiyle birlikte belirli bir noktaya kadar yükselebileceği ve burada kalarak performansının altında kalabileceği vurgulanır. Bu durumda çalışan, ilerleme kaydetmeyecek ve hatta başarısız olduğu durumda işinden ayrılana kadar o pozisyonda kalacaktır. Peter İlkesi çalışan performansı ve terfiler arasındaki ilişkiyi mizahi bir şekilde ele alırken, Parkinson Kanunu ise bürokrasinin sürekli büyüme ve karmaşıklık içinde genişlemesini açıklamaktadır.
 
Geri
Üst