AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Paris Baris Konferansinda belirlenen antlasmalar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Paris barış Konferansında belirlenen antlaşmalar nelerdir?​

Paris Barış Konferansı sonrasında 5 büyük barış antlaşması imzalandı;
- Versay Antlaşması (Almanya),
- Saint-Germain Antlaşması (Avusturya),
- Nöyyi Antlaşması (Bulgaristan),
- Trianon (Macaristan),
- Sevr (Osmanlı).

Paris Barış Konferansı’nda hangi devletlerle hangi antlaşmalar imzalandı?​

18 Ocak 1919’da başlayan Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı sonrası galip devletlerin (İngiltere, Fransa, İtalya, ABD ve Japonya vs.) mağlup devletlere (Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan) ayrı ayrı barış antlaşmaları dikte ettirmeyi amaçladığı uluslararası bir platformdu.

Paris barış Konferansının önemi nedir?​

Paris barış Konferansının önemi nedir?
Paris Barış Konferansı, uluslararası bir konferanstır. Bu konferansın önemi I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren durumların oluşturulduğu bir konferans olmasıdır. Çünkü bu konferansta savaşı sona erdirecek farklı antlaşmalar hazırlanmıştır.

İzmir ve çevresi Paris barış Konferansında neden Yunanistan’a verildi?​

Paris Barış Konferansında ise Batı Anadolu’da yerleşmiş ve bu yolla Akdeniz’i kontrol altında tutabilecek güçlü bir İtalya yerine aynı bölgede kendi kontrolündeki bir Yunanistan’ı çıkarları için daha uygun gören İngilizlerin desteğiyle, İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesine karar verilmiştir.

Paris Barış Konferansı ne zaman hangi amaçla toplanmıştır?​

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan İttifak Devletleri, ağır antlaşmalarla ülkeleri bölünerek paylaşılacaktır. Savaşın gali olan İtilaf Devletleri, bu paylaşım ülkelerinin çıkarlarına uygun ve anlaşmazlık çıkmadan çözebilmek için Paris Barış Konferans’ını topladılar.

Milletler Cemiyeti Teşkilatının kurulması kararı hangi konferansta alınmıştır?​

Milletler Cemiyeti Teşkilatının kurulması kararı hangi konferansta alınmıştır?
II. Dünya Savaşı’nın ardından 1946 yılında dağıldı. Paris Barış Konferansının 25 Ocak 1919’da yapılan toplantısında; uluslararası barışı ve güveni sağlayacak ve devam ettirecek bir Milletler Cemiyeti kurulmasına karar verildi.

Nöyyi antlaşması hangi devletler arasında yapılmıştır?​

Nöyyi Antlaşmasının tarihi 27 Kasım 1919 olu imza koyan devletler ise şunlardır: ABD, Bulgaristan, Birleşik Krallık, Belçika, Fransa, Çin Cumhuriyeti, Hicaz, İtalya Krallığı, Japontya, Küba, Polonya, Portekiz, Romanya, Tayland, Yugoslavya, Yunanistan Krallığı.

Paris Anlaşması neden imzalandı?​

Antlaşmanın Avrupa için önemi, Rusya tarafından bozulan uluslararası dengenin tekrar tesis edilmesidir. Osmanlı İmparatorluğu açısından ise: Başlangıçta Rus tehlikesi bertaraf edildi; Osmanlı İmparatorluğu, devletler genel hak ve hukukundan faydalanma imkânı elde etti; Avrupa konseyine girme hakkını kazandı.

Ingiltere gizli antlaşmalarla İtalya’ya bırakılmasını kabul ettiği İzmir ve çevresinin Paris Barış Konferansı’nda Yunanistan’a vermeyi neden tercih etmiştir?​

Ingiltere gizli antlaşmalarla İtalya’ya bırakılmasını kabul ettiği İzmir ve çevresinin Paris Barış Konferansı’nda Yunanistan’a vermeyi neden tercih etmiştir?
İngiltere ve Fransa daha önce İtalya’ya vermeyi tasarladıkları İzmir ve çevresinin Yunanistan tarafından işgal edilmesini kabul etmişler, bu kararın alınmasında “Yunanistan’ın İzmir çevresindeki Rumların Müslüman-Türkler tarafından öldürüldüğü” şeklinde propagandasının etkili olması yanında, asıl neden Boğazlara çok …

İzmir hangi antlaşma ile Yunanistan’a verildi?​

-Jean-de-Maurienne antlaşması Yunan işgali ile uygulanamamış, çünkü İtalyanlara söz verilen İzmir bölgesi Yunanlar tarafından işgal edilmiştir….İzmir’in İşgali.
Tarih | 15 Mayıs 1919
Sonuç | İzmir’in Kurtuluşu Büyük İzmir Yangını

Barış Konferansı’nın amacı nedir?​

Dünya Savaşı’nı kesin olarak bitirmek, bozulan siyasi dengeleri kendi lehlerine yeniden kurmak, ittifak devletleriyle imzalanacak olan barış antlaşmalarının şartlarını belirlemek amacıyla 18 Ocak 1919’da Paris’te itilaf devletleri tarafından toplanmıştır.

Paris Barış Konferansı İtilaf Devletleri arasında hangi konularda anlaşmazlıklar olmuştur?​

Paris Barış Konferansı İtilaf Devletleri arasında hangi konularda anlaşmazlıklar olmuştur?
Toplantı sırasında, İngilizlerin İzmir’i güçlenen ve bağımsızlaşan İtalya’dan aldı, çünkü İtalya, Akdeniz’de bir tehdit olarak algılanıyordu. Bu yüzden İzmir, daha zayıf ve kontrol etmesi kolay olan Yunanistan’a vermesi sonucunda anlaşmazlıklar yaşandı ve İtilaf Devletleri arasındaki ilk ayrılıklar başladı.

Türkiye’nin Milletler Cemiyetine katılması hangi sorunların çözümünü getirmiştir?​

Türkiye-Fransa arasında 1926’da doğan Bozkurt-Lotus davası Türkiye tarafından Cemiyetin Uluslararası Daimi Adalet Divanına götürülmüş ve sorun 1927’de divan tarafından Türkiye lehine çözümlenmişti. Bu Türkiye’de Milletler Cemiyeti’ne yönelik ilk güveni oluşturmuştu.
 
Paris Barış Konferansı'nda alınan kararlara ve imzalanan antlaşmalara detaylı bir şekilde değineceğim:

1. **Versay Antlaşması (Almanya):** En ünlü antlaşmalardan biri olan Versay Antlaşması, I. Dünya Savaşı'nı resmen sona erdiren antlaşma olarak kabul edilir. Almanya'ya ağır koşullar getirmiş, savaşın başlangıcından sorumlu tutmuş ve toprak kayıpları ile ekonomik sıkıntılara yol açmıştır.

2. **Saint-Germain Antlaşması (Avusturya):** Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküşü sonrasında Avusturya ile yapılan antlaşmadır. Ülkenin sınırları yeniden çizilmiş, toprak kayıpları yaşanmış ve bir takım ekonomik sınırlamalar getirilmiştir.

3. **Nöyyi Antlaşması (Bulgaristan):** Bulgaristan'la yapılan antlaşma, ülkenin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasını ve toprak kayıplarını tanımlamıştır. Bu antlaşma ile Bulgaristan'ın sınırları yeniden düzenlenmiştir.

4. **Trianon Antlaşması (Macaristan):** Macaristan ile imzalanan antlaşma, eski Macar Krallığı topraklarının büyük bölümünü kaybederek Macaristan Krallığı'nın kurulmasına neden olmuştur. Ülke topraklarının büyük kısmı komşu ülkelere bölünmüştür.

5. **Sevr Antlaşması (Osmanlı):** Osmanlı İmparatorluğu ile imzalanan Sevr Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak kaybına uğramasını ve birçok hak ve ayrıcalığını kaybetmesini sağlamıştır. Ancak bu antlaşma yürürlüğe konulmamış ve yerine Lozan Antlaşması imzalanmıştır.

Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı sonrası uluslararası ilişkilerin düzenlenmesini ve savaşın neden olduğu sorunların çözümünü hedefleyen bir platformdu. Antlaşmaların imzalanmasıyla savaş sonrası dünya haritası yeniden çizilmiş ve yeni uluslararası dengeler oluşturulmuştur.
 
Geri
Üst