AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Parenteral ilac uygulama yollari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.156
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Parenteral ilaç uygulama yolları nelerdir?​

INTRAVENÖZ ve IV SIVI TEDAVİSİ UYGULAMALARI.

Intravenöz IV ilaç nasıl uygulanır?​

Intravenöz IV ilaç nasıl uygulanır?
Bu enjeksiyonlar bir enjektörün iğnesi ile doğrudan toplar damara girilerek verilebilir, ya da yine bir iğne ile toplar damara girilerek serum bağlanır ve ilaç seruma karıştılarak yani sulandırılarak daha uzun sürede verilir.

İlaç uygulamaları nelerdir?​

İlaç uygulamaları nelerdir?
Uygulanan ilacın genel kan dolaşımına karışıp yaygın etki göstermesine sistemik etki denir. Sistemik uygulamada ilaçlar; enteral, parenteral, inhalasyon ve transdermal yollar ile verilir. Enteral ilaç uygulamada ilaçlar mide-bağırsak kanalına oral, sublingual ve rektal yollardan verilir.

Topik ilaç uygulama nedir?​

Buğdayda, dar yapraklı yabancıot mücadelesinde kullanılan yabancıot ilacıdır. Topik 240 EC, dar yapraklı yabancıotların yapraklarından alınır. İlaca hassas dar yapraklı yabancıotlarda aktif büyüme 48 saat içinde durur. Ot türlerine ve çevre şartlarına bağlı olarak ilacın etkileri 1-3 hafta içinde görülür.

İlaç istem tipleri nelerdir?​

İlaç istem tipleri nelerdir?
İlaç tedavisi planı “istem” ya da “reçete” yolu ile hemşireye/ebeye iletilir. İstemler kalıcı, tek dozluk, gerektiğinde uygulanan istem ve acil istem şeklinde olabilir. Hastane politikasına göre ilaç hekim isteminden hemşire kendi kayıt sistemine geçirilmelidir.

SL ilaç uygulama nedir?​

SL ilaç uygulama nedir?
Sublingual (dil altı) ilaç uygulaması: Bilinç durumuna göre, ilacı yutmaması ve çiğnememesi konusunda hasta bilgilendirilir. İlaç, dilin sağ ya da sol altına yerleştirilir ya da damlatılır. İlaç uygulamasının ardından su ve diğer sıvıları içmemesi gerektiği de hastaya açıklanır.
 
Parenteral ilaç uygulama yolları, ilaçların vücuda doğrudan damar yoluyla verilmesini ifade eder. Bu uygulama yolları arasında intravenöz (IV), intramusküler (IM), subkutan (SC) gibi yöntemler bulunmaktadır. Bu uygulama yollarından en sık kullanılanı intravenöz (IV) uygulamadır.

İntravenöz (IV) ilaç uygulaması, bir enjektörün iğnesi aracılığıyla doğrudan bir damar yoluyla ilacın verilmesini veya bir iğne ile toplar damara girilerek serum bağlanıp ilacın serumla karıştırılarak daha uzun sürede verilmesini ifade eder.

İlaç uygulamaları genel olarak sistemik etki ve lokal etki olmak üzere ikiye ayrılır. Sistemik uygulamada ilaçlar enteral (oral, sublingual, rektal), parenteral (IV, IM, SC), inhalasyon ve transdermal yollar ile verilebilir. Topikal uygulama ise genellikle cilt yüzeyine uygulanan ilaçların lokal etki göstermesini sağlar.

İlaç istem tipleri ise ilaç tedavisi için yapılacak planın hemşireye veya ebe tarafından iletilme şekillerini ifade eder. İstemler kalıcı, tek dozluk, gerektiğinde uygulanan istem ve acil istem olarak çeşitlenebilir. Hastane politikalarına göre ilaç hekim isteminden hemşire kendi kayıt sistemine geçirilmelidir.

Son olarak, SL ilaç uygulama ise dil altına ilaç yerleştirilerek yapılan bir uygulamadır. Bu yöntemde hastaya ilacı yutmaması ve çiğnememesi konusunda bilgi verilir, ilaç dilin altına yerleştirilir veya damlatılır ve hastaya su veya diğer sıvıları içmemesi gerektiği hatırlatılır.
 
Geri
Üst