Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Parenteral girisim nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.586
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Parenteral girişim nedir?​

Parenteral girişim; damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemidir, ilaç uygulama işlemi değildir. Burada genellikle amaç daha hızlı sonuç almaktır.

Parenteral tedavi ne demek?​

Parenteral tedavi; terapötik ajanların (ilaçların) sindirim sistemi dışındaki tüm yollarla verilmesidir.

Parenteral ürünler nelerdir?​

Parenteral ürünler nelerdir?
Parenteral Nütrisyonda Kullanılan Ürünler Parenteral solüsyonlar karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşur, gereken miktarda elektrolit, vitamin ve eser elementleri içerebilir.

Parenteral solüsyon ne demek?​

Parenteral solüsyon ne demek?
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.

Parenteral serum nedir?​

PARENTERAL SOLÜSYON NEDİR? Bir veya birden fazla etken maddenin su veya başka uygun bir çözücü içerisinde çözülmesi yoluyla elde edilen ilaçlara solüsyon denmektedir. Damar ya da doku içine enjekte edilerek uygulanan steril, pirojen içermeyen solüsyonlara da parenteral solüsyonlar denir.

Total parenteral beslenme kimlere verilir?​

Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği olan hastalar için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Oral veya EN’un mümkün olmadığı ya da kontrendike olduğu durumlarda enerji ve besin sağlamada etkili bir yöntemdir. Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24.

Enteral ve parenteral yol nedir?​

Enteral ve parenteral yol nedir?
Beslenme desteği gerekirken GIS komplike bir durumda ise, damar yoluyla besinin bir kısmının kişiye verilmesidir. Bağırsağın 5-7 gün dinlendirilmesi gereken durumlarda, enteral ürünü tolere edememe, ağır pankreatit, ince barsak rezeksiyonu durumlarında parenteral beslenme uygulanır.

Parenteral doz ne demek?​

Parenteral doz ne demek?
Parenteral, etken sıvının ağız yolu ile değil damar yolu ile direkt olarak verilmesidir. Genellikle hızlı ve acil tedavi gerektiren durumlarda kullanılır.
 
Parenteral girişim, bir ilacın damar yolu veya kas içine zerk edilerek verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemidir. Bu işlem genellikle ilacın daha hızlı etki göstermesi amacıyla yapılır ve ilaç uygulama işleminden farklıdır.

Parenteral tedavi ise terapötik ajanların (ilaçların) sindirim sistemi dışındaki tüm yollarla verilmesidir. Bu tedavi yöntemi genellikle oral yolla alımının mümkün olmadığı durumlarda kullanılır.

Parenteral ürünler genellikle parenteral nutrisyonunda kullanılan solüsyonlar şeklindedir. Bu solüsyonlar genellikle karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşurken, gerektiğinde elektrolit, vitamin ve eser elementler de içerebilir.

Parenteral solüsyon ise sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesi işlemidir. Bu solüsyonlar genellikle damar veya doku içine enjekte edilerek uygulanır.

Parenteral doz terimi ise etken maddenin ağız yolu ile değil, damar yolu ile direkt olarak verildiği dozaj şeklini ifade etmektedir. Genellikle hızlı ve acil tedavi gerektiren durumlarda bu yöntem tercih edilir.

Total parenteral beslenme ise kronik gastrointestinal sistem yetmezliği olan hastalar için hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Oral veya enteral beslenmenin mümkün olmadığı ya da kontrendike olduğu durumlarda enerji ve besin sağlamada etkili bir yol olarak kullanılır.

Enteral ve parenteral yol ise beslenme desteği gerektiğinde gastrointestinal sistemde komplike bir durum olduğunda, besinin kişiye bir kısmının damar yoluyla verilmesini ifade eder. Bağırsağın dinlendirilmesi gereken durumlar, enteral ürünlerin tolere edilememesi, ağır pankreatit, ince barsak rezeksiyonu gibi durumlarda parenteral beslenme tercih edilebilir.
 
Geri
Üst