AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Parca borclarinda hasara kim katlanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Parça borçlarında hasara kim katlanır?​

Genel kuraldan yola çıkıldığında, satıcı satılanın zilyetliğini alıcıya devredene kadar ortaya çıkacak hasarlara katlanır. Taşınır satışlarında satıcı, satılanın zilyetliğini alıcıya devrederek edimini yerine getirmelidir. Böylece satıcı, taşınırın devrinden sonra ortaya çıkacak hasara katlanmaktan kurtulur.

Hasar ne zaman alıcıya geçer?​

Hasar ne zaman alıcıya geçer?
Maddenin son fıkrası, 818 sayılı Borçlar Kanununda yer verilmeyen, yeni bir hükümdür. Bu hüküm uyarınca, satıcı alıcının isteği üzerine satılanı ifa yerinden başka bir yere gönderdiği takdirde, yarar ve hasar, satılanın taşıyıcıya teslim edildiği anda alıcıya geçecektir.

Hasar alıcıya aittir ne demek?​

Hasar alıcıya aittir ne demek?
Satıcı alıcının isteği üzerine satılanı ifa yerinden başka bir yere gönderirse, yarar ve hasar, satılanın taşıyıcıya teslim edildiği anda alıcıya geçer.”Bu düzenleme, TBK. m. 136/II‟de belirtilen, hasarın geçiĢini özel olarak ele alan düzenlemelerden birisidir. ifade etmektedir.

Maddi edim hasarı ne demek?​

Edim hasarı, kazara yok olan edim konusu şeyden yoksun kalma tehlikesidir[9]. Bu tehlike, borçlu için imkânsızlaşan edimi ödemek zorunda kalması; alıcı içinse sonraki imkânsızlık sebebiyle borcun sona ermesi ve edimden yoksun kalma şeklinde ortaya çıkar[10].

Bedel hasarı nedir?​

Bedel hasarı nedir?
Bedel hasarı ise, satıcının hasarın alıcıya geçmesi sebebiyle edimi gereği gibi ifa borcundan kurtulmasına rağmen, alıcının semeni ödemek zorunda olmasını ifade eder.

Müspet zarar ne demek?​

Müspet zarar ne demek?
Müspet zarar, alacaklının borçlanılan edimin sözleşmeye uygun olarak ifa edilmesine ilişkin menfaatinin gerçekleşmemesi sebebiyle uğradığı zarardır.

Satış Sözleşmesinde Mülkiyet ne zaman geçer?​

Satılan şeyin mülkiyeti, tarafların bu hususta anlaşmış olmalarıyla, yani satış sözleşmesinin yapılmış olmasıyla hemen alıcıya geçmez. Mülkiyetin alıcıya geçebilmesi için menkullerde “zilyetliğin devri” işleminin yapılması gerekir (Medeni Kanun madde 763).

Hasar kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Hasar kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Hasar kelimesi Türkçe’de “kayıp, zarar” anlamına gelir.

Nevi telef olmaz ne demek?​

Nevi telef olmaz ne demek?
latince karsiligi genus non perit olan bir borclar hukuku prensibi. ayni cinsten karsiligi olan mal borcun konusu oldugunda, yerine konulabilirlikten dolayi borcun imkansizlaşmamasi durumudur.

Müspet zarar nedir örnek?​

Alacaklı tarafından ifa beklentisi sebbiyle yapılan giderler, dava giderleri, gecikme sebebiyle üçüncü kişilere ödenen tazminatlar, yoksun kalınan karlar, ceza şartları müspet zarar kalemleri içine girmektedir.

Müspet ve menfi zarar nedir?​

Müspet ve menfi zarar nedir?
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.

Satış sözleşmesi tapu yerine geçer mi?​

Satış sözleşmesi tapu yerine geçer mi?
Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır. Ancak bu durumda satış vaadi sözleşmesi ile kendisine taşınmazın satılacağı taahhüt edilen taraf tapu kütüğündeki kayıtlara dayanarak işlem yapan üçüncü kişilere karşı herhangi bir hak iddiasında bulunamaz.
 
Parça borçlarında hasara kimin katlanacağı genellikle satıcıya aittir. Satıcı, satılanın zilyetliğini alıcıya devredene kadar ortaya çıkacak hasarlardan sorumludur. Taşınır satışlarında ise satıcı, satılanın zilyetliğini alıcıya devrederek edimini tamamlamalıdır. Böylece satıcı, satış sonrası oluşabilecek hasarlardan kurtulmuş olacaktır.

Hasarın alıcıya geçmesi konusunda 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda yeni bir düzenleme bulunmaktadır. Satıcı, alıcının talebi üzerine satılanı ifa yerinden başka bir yere gönderirse, yarar ve hasar satılanın taşıyıcıya teslim edildiği anda alıcıya geçecektir.

Edim hasarı, kazara kaybolan edim konusu nesneden yoksun kalma tehlikesini ifade eder. Bu tehlike, borçlunun ödemek zorunda kaldığı imkânsızlaşan edim veya alıcının borcun sona ermesi ve edimden yoksun kalması şeklinde ortaya çıkar.

Bedel hasarı ise, satıcının hasarın alıcıya geçmesi sonucunda edimini yerine getirmiş olmasına rağmen, alıcının ek bir bedel ödemesi gerektiği durumu anlamına gelir.

Müspet zarar, alacaklının sözleşmeye uygun şekilde ifa edilmeyen edimden kaynaklanan zararı ifade eder. Menfi zarar ise, bir sözleşmenin yerine getirilmemesi durumunda ortaya çıkan zararı ifade eder.

Satış sözleşmesinin tapu yerine geçip geçmediği konusunda, sözleşmenin noterde düzenlenip düzenlenmediği önemlidir. Noterde düzenlenen ve usulüne uygun olan satış sözleşmeleri, tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerliliğini korur. Ancak satış vaadi sözleşmeleri ile ilgili yasal hakların korunması için tapu kütüğünde kayıt edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst