AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Paratiroid hastasi ne yememeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.161
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Paratiroid hastası ne yememeli?​

Çok fazla hormon salgılayan bezler çıkarılır ve hastadaki semptomlarda iyileşme sağlanır….Fosfor yönünden zengin olan besinler ise kalsiyumun seviyesini düşüreceğinden aşağıdaki besinleri çok daha az tüketmek gerekir;
- Kırmızı et.
- Yumurta.
- Rafine edilmiş yiyecekler.
- Alkol.
- Kahve.
- Tütün ürünleri.

Parathormon nasıl düzelir?​

Hiperparatiroidi (Parathormon yüksekliği) Sekonder ve tersiyer hiperparatiroidide cerrahi ve medikal tedaviler uygulanabilirken, primer hiperparatiroidinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatın riskleri nedeniyle ameliyat olamayan hastalar etanol ablasyon ile tedavi edilebilir.

Paratiroid nasıl tedavi edilir?​

Paratiroid nasıl tedavi edilir?
Paratiroid hormonunun görevi kanda kalsiyum değerini sabit tutmak olduğundan bunu gıdalarla alınan kalsiyumun emilmesini sağlayarak ve gerektiğinde kalsiyum deposu olan kemiklerden eksik miktar kadar kalsiyumu söküp kana vermek suretiyle yapar. Paratiroid bezinin en sık görülen hastalığı hiperparatiroididir.

Paratiroid ameliyatı kaç günde iyileşir?​

Paratiroid ameliyatı kaç günde iyileşir?
Paratiroid adenomunda ameliyat ile tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir. Çoğu hasta ameliyat günü ya da bir gün sonra hastaneden taburcu olabilmektedir. Geçici kalsiyum eksikliği yaşayanlarda uygulanan kalsiyum ve D vitamini desteği, sıklıkla evde uygulanabilen ve hastanede yatmayı gerektirmeyen yaklaşımlardır.

Parathormon ne zaman yükselir?​

PTH, kandaki kalsiyum kalsiyum değeri düşürmeye, dengelemeye yönelik çalışan hormondur. Kalsiyum seviyesi yükseldikçe, paratiroid tarafından bu hormonun salgılanma seviyesi artmaya başlar. Kalsiyum seviyesi yükseldiğinde, doğal olarak artan PTH, testleri sonucunda yüksek çıkabilir.

Parathormon yüksekliği hangi hastalıklara yol açar?​

Parathormon yüksekliğinin sonucunda kandaki kalsiyum düzeyi yükselir. Parathormon ve kalsiyum fazlalığı sonucu kemiklerde erime ve zayıflama meydana gelir. Artan kalsiyum miktarı böbreklerde birikerek kum ve taş oluşumuna neden olur.

Kandaki kalsiyumu düşürmek için ne yapmalı?​

Kandaki kalsiyumu düşürmek için ne yapmalı?
Örneğin hiperkalsemi dehidratasyondan kaynaklanıyorsa, doktor sıvı alımını artırma yoluna gider. Bu durumda günde 10-15 bardak su içmenizi tavsiye edebilir. Hiperkalsemi çeşitli kanser türlerinden dolayı meydana geldiyse doktorunuz kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavisi sürecine geçecektir.

PTH kaç olursa tehlikeli?​

PTH kaç olursa tehlikeli?
PTH’nin normal değeri, 1 mililitre kan içinde 10-55 pikogram şeklinde belirtilir. Bu değerlerin altında olması hipokalsemi olarak adlandırılır. Değerin üzerinde olması ise hipokalsemi olarak isimlendirilir.

Paratiroid tedavi edilmezse ne olur?​

Zamanında fark edilip tedavi edilmezse idrar yollarında taş oluşumu ve kemik kırıklarına yol açabilir. Bazen kalsiyum düzeyleri hayatı tehdit edecek düzeylere kadar çıkabilir. Kan tetkikleri, boyun ultrasonu ve nükleer tıp tanı yöntemleri ile tanı konulur.

Paratiroid ameliyatı zor mu?​

Paratiroid Bezi Ameliyatı Aksi halde ameliyat süreci zorlaşmaktadır. Boyun bölgesinde uygulanan 3 ila 4 santimetrelik kesiler ile paratiroid bezlerine ulaşılmakta ve tespit edilen adenom çıkarılmaktadır. Gerek ameliyat süreci gerekse de ameliyat sonrası iyileşme süreci kısa ve konforludur.

Paratiroid ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?​

Paratiroid ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?
Paratiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.

Paratiroid ameliyattan sonra tekrarlar mı?​

Paratiroid ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Ameliyat sonrası kalsiyum değerleri çok kısa bir süre sonra yeniden yükseliyorsa veya hiç düşmüyorsa hastalıklı paratiroid bezi çıkarılamamış demektir. Buna biz “persistan hiperparatiroidi” yani hastalık devam ediyor deriz.

Parathormon nasıl yükseltilir?​

Kalsiyum seviyesi yükseldikçe, paratiroid tarafından bu hormonun salgılanma seviyesi artmaya başlar. Kalsiyum seviyesi yükseldiğinde, doğal olarak artan PTH, testleri sonucunda yüksek çıkabilir.

Parathormonu ne yükseltir?​

Parathormon paratiroid bezleri tarafından salgılanan ve kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eden hormondur. Pth( Parathormon) Nedir? Kanda bulunan kalsiyum değerini düşürmeye yönelik çalışmaktadır. Kanda bulunan kalsiyum seviyesi arttıkça paratiroid bezleri parathormon salgısını arttırmaktadır.

PTH düşürmek için ne yapmalı?​

PTH düşürmek için ne yapmalı?
Pth yüksekliği nasıl düşürülür? Pth yüksekliğinden muzdaripseniz Endokrinoloji bölümü doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz öncelikle bu durumun altında yatan nedeni tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
 
Paratiroid hastalığının önemli olduğu ve tedavi süreçlerinin nasıl ilerlediği hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Bu hastalığa sahip olan bireylerin dikkat etmeleri gereken bazı besinler sıralanmış. Hiperparatiroidinin sebepleri, tedavi yöntemleri ve olası komplikasyonları hakkında bilgi sunulmuş. Parathormonun ne zaman yükselebileceği ve yüksekliğinin hangi hastalıklara yol açabileceği açıklanmış.

Paratiroid bezinin görevlerinin ve hastalıklarının nasıl tedavi edildiğine dair değerli bilgiler verilmiş. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, tekrar etme olasılıkları ve paratiroid ameliyatından sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği detaylıca ele alınmış. Ayrıca PTH seviyelerinin ne zaman tehlikeli hale gelebileceği ve nasıl düşürülebileceğiyle ilgili bilgiler verilmiş.

Genel olarak, paratiroid hastalığı olan bireyler için bilgilendirici ve rehber niteliğinde olan önemli konulara değinilmiş. Tedavi süreçleri, beslenme önerileri ve takip edilmesi gereken adımlar hakkında değerli içerikler sunulmuş.
 
Geri
Üst