AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Paratiroid bezleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Paratiroid bezleri nedir?​

Paratiroid bezleri, boynun ön bölümünde, tiroit (guatr) bezinin her iki yanında bulunan, insan vücudunun en küçük organlarıdır. Boyutları irice bir pirinç tanesi kadar olup, genellikle dört adettir. Paratiroid bezleri kanda kalsiyum düzeyinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlayan tek organdır.
Inferior paratiroid bez nereden gelişir?
İnferior (Alt) Paratiroid Bezler: Embriyolojik olarak dördüncü faringeal poştan (pouch) oluşur ve sonra aşağı iner. İnferior paratiroid bezlerinin yeri daha değişkendir, genellikle tiroid bezinin alt kutuplarına yakın bulunur. Nadiren, bezler üst mediastene kadar inebilir.
Inferior paratiroid nereden gelişir?
Paratiroid bezleri faringeal ceplerin (kesecikler) endoderminden gelişirler; superior paratiroidler 4. ve inferior paratiroidler 3. cepten köken alırlar. Gelişme esnasında inferior paratiroidler gelişmekte olan timus ile yakın ilişkidedirler ve kaudal göçte timusla beraber aşağı doğru inerler.

Kalsitonin ve parathormon hangi bezden Salgilanir?​

kalsitonin hormonları salgılanır. Paratiroid bezler, tiroid bezinin arka üst tarafında bezi saran kapsül içinde bulunur. Salgıladığı parathormon sayesinde kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler. Parathormon kanda kalsiyum seviyesini yükseltici etkiye sahiptir.
Paratiroid belirtileri nelerdir?
İştahsızlık, halsizlik, güçsüzlük,kas güçsüzlüğü, kemik ağrısı, depresyon, tansiyon yüksekliği,mide ülseri, kabızlık, baş ağrısı, karın ağrısı, hafıza kaybı, tırnaklarda zayıflık,bulantı, kusma,sık idrara çıkma ve böbreklerden kum dökme, böbreklerde taş oluşması.
Paratiroid bezinin görevi nedir?
Paratiroid Bezi Ne İşe Yarar? Bu bezler vücudun kalsiyum dengesini düzenlemede önemli fonksiyonu olan parat hormonu (PTH) salgılarlar. Parat hormonun kalsiyum metabolizması üzerine etkisini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; Kemikte yerleşmiş olan kalsiyumun çözünerek kana geçişini artırır.
 
Geri
Üst