- Konu Yazar
Paranın gerçek olduğunu nasıl anlarız?
Sahte kâğıt paralardaki folyolarda, gümüş renkli ve yanardöner yaldız kullanıldığı görülür. Banknotların arka yüzünde, kupür değerini gösteren “rakam” ve “TL” harflerinden oluşan şerit baskı yer alır. Yarı şeffaf sarı renkli yansıma veren bu baskılar, renk değiştirme özelliğine de sahiptir.Hatalı basım para gerçekten değerli mi?
SON zamanlarda medyada sıklıkla yer bulan hatalı basılan paralara yüksek fiyat istenmesine, Gaziantep’te para müzesi sahibi olan koleksiyoner Esat Kaplan itiraz etti. Kaplan, paraların hatalı basılmadığını, zamanla silinme yaşadığını ve bu tür paraların herhangi bir değerinin olmadığını söyledi.Para gerçek mi?
HİSSİ FARKLI: Gerçek para pamuklu kağıda basılıyor. Sahte para ise sadece kağıttan yapılıyor ve dokununca farkı hissedebiliyorsunuz. KABARTMA BASKI: Atatürk portresi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yazısı ve banknotun değerini gösteren sayılardaki kabartma baskı en önemli özelliklerden.
Para nasıl olur?
Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Pamuk, keten ve diğer bazı “özel” kimyasalın karışmasıyla elde edilen para kağıdı, her insanın eline aldığında hissettiği ve bu histen büyük keyif aldığı özel bir yapıya sahiptir.
Hatalı basım 50 tl ne kadar eder?
Rize’de bir fast-food zincirinde çalışan İslam Sancaktutan, müşterinin verdiği 50 liralık banknotta sıfır olmadığını fark etti. Sancaktutan, hatalı basım banknota 75 bin lira değer biçerek satışa çıkardı.Hatalı basım paralar ne kadar?
İnternette araştırdım, 50 lira baskı hatalı paranın 75 bin liraya satışa çıkarıldığını gördüm. Ben de isteyene 100 bin liraya satmayı düşünüyorum. Satabilirsem bu parayla oğluma araba almayı düşünüyorum.” diye konuştu.1 doların gerçek olup olmadığını nasıl anlarız?
Sahte doları ayırt etmek için elinize aldığınızda ışığa tutup güvenlik şeridini kontrol etmeniz gerekir. Bu şeritte USA ve banknot tutarı yazmalı. Örneğin 100 dolarlık bir banknotu elinize aldığınızda USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görürseniz o gerçek dolardır.
Gerçek para nasıl yapılır?