AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Paralel ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Paralel ne anlama gelir?​

Düzlemde ya da uzayda yan yana ve birbirine kavuşmadan uzayıp giden, aralarındaki uzaklık her noktada eşit olan (çizgi, düzlem), koşut, muvazi.

Birbirine paralel ne demektir?​

Paralel, uzunluğu boyunca birbirinden eşit uzaklıkta bulunan doğru ya da düzlemlerin birbirlerine göre durumlarını tanımlamakta kullanılan bir sıfat.

Paralel doğru nasıl olur?​

Paralel doğru nasıl olur?
İki doğru parçasının veya doğrunun uzaklıkları hep aynı kalıyorsa, doğru parçaları ya da doğrular birbirlerine uzaklaşıp yakınlaşmıyor ise o zaman bunlar birbirine paralel doğrulardır. Bu konuda paralellik, ‘//’ sembolü ile gösterilmektedir.

Paralel ve özellikleri nedir?​

Paralel ve özellikleri nedir?
Paralel daireler, doğu – batı yönünde uzanırlar. Bu özellik, haritalarda ise, yön bulmak için kolaylıkla kullanılır. Bir paralel daire üzerinde yer alan tüm noktaların Ekvator’a olan uzaklığı her yerde aynıdır. Bundan dolayı enlemler de aynı aralıklarda kabul edilir.

Paralel park nasıl olur?​

Paralel (Yatay) Park Nasıl Yapılır?
- Yeterli boşluğu bulduk, sıra aracı park etmekte.
- İki aracın arasına 45 derecelik açıya gelene kadar geri giderek boşluğa girin ve durun.
- Boşluğa girdikten sonra ön ve arkada bulunan araçlarla aranızdaki mesafeyi kontrol edin.

Meridyen kelimesi ne anlama gelir?​

Meridyen kelimesi Türkçe’de “boylam, güneşin öğle vakti ulaştığı açı” anlamına gelir. Fransızca méridien “boylam, güneşin öğle vakti ulaştığı açı” sözcüğünden alıntıdır.

Paralel şekil nasıl olur?​

Paralel şekil nasıl olur?
– Birbirine paralel olan geometrik şekiller herhangi bir şekilde birbirini kesmezler. – Paralel doğruların birbirine olan uzaklıkları her zaman aynıdır. – Paralel doğrular birbirine karşı yaklaşmaz ya da uzaklaşmaz. – Tren rayları paralel doğrulara örnek olarak verilebilir.

Iki doğrunun birbirine paralel olduğunu nasıl anlarız?​

Iki doğrunun birbirine paralel olduğunu nasıl anlarız?
Doğrular paraleli ise eğimleri esit olmali. Yani 2/a = -1/3 olacak.

Paralel ve meridyenlerin özellikleri nelerdir kısaca?​

Meridyenler tam çember yerine yay şeklinde olduğu için sayıları paralellerin 2 katıdır. Meridyenlerin tamamı kutupları birleştirdiği için boyları birbirine eşittir. İki meridyen arasındaki mesafe Ekvator üzerinde 111 kilometredir. Bu uzunluk iki paralel arasındaki mesafeye eşittir.
 
Paralel terimi, matematik ve coğrafya alanında sıkça kullanılan bir terimdir. Matematikte, "paralel" kavramı, iki doğru veya düzlem arasındaki ilişkiyi ifade etmek için kullanılır. İki doğru veya düzlem parçası, uzunlukları boyunca birbirine eşit uzaklıkta ise bu doğrular veya düzlemler birbirine paraleldir. Paralel doğrular veya düzlemler, asla birbirini kesmez ve uzaklaşıp yakınlaşmazlar.

Paralel kavramı, geometride özellikle doğruların pozisyonunu tanımlamak için kullanılır. Paralel doğrular sembolik olarak "//" ile gösterilir. Bu sembol, bir doğrunun diğerine paralel olduğunu belirtir.

Ayrıca, coğrafya alanında da paralel kavramı önemlidir. Yeryüzünde Ekvator'a paralel olarak çizilen dairelere paralel daireler denir. Bu daireler, doğu-batı yönünde uzanır ve her noktasının Ekvator'a olan uzaklığı aynıdır. Bu özellik, coğrafi enlem bilgisini belirlemekte kullanılır.

Öte yandan, meridyenler ise coğrafi boylam noktalarını birleştiren çizgilere denir. Meridyenler, kutupları birleştiren ve Ekvator üzerinde tam çember oluşturan çizgilerdir. Her iki meridyen arasındaki mesafe Ekvator üzerinde 111 kilometredir ve bu mesafe iki paralel arasındaki mesafeye eşittir.

Bu bağlamda, paralel ve meridyen kavramları geometri ve coğrafya alanında önemli birer kavramdır ve konum bilgisini belirlemede kullanılırlar.
 
Geri
Üst