AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Paralel ithalat nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Paralel ithalat nasıl yapılır?​

Paralel ithalat (Parallel importation) marka hakkı sahibi tarafından veya onun izniyle bir başkası tarafından ülke dışında piyasaya sunulan markayı taşıyan özgün malların marka sahibinden izin alınmaksızın ülkeye ithal edilmesidir2.

Paralel ithalat serbest mi?​

Paralel ithalat; Yargıtay ve Rekabet Kurulu Kararları çerçevesinde serbest olup orijinal olan bir ürünün serbest dolaşıma girmesine engel olabilecek bir mevzuat ya da kontrol bulunmamakla birlikte ithali yapılan ürünün sahte olması durumunda ise Gümrük Kanunu’nun 57 inci maddesi çerçevesinde işlem yapılmaktadır.

Paralel ithal nedir?​

Paralel ithal nedir?
Paralel ithalat, bağımsız bir işletmenin ya da kişinin, bir ülkede daha ucuza edindiği orijinal malları, piyasada aynı malın daha pahalı satıldığı bir ülkeye, satma amacı ile ithal etmesi olarak tanımlanmaktadır.

Hurda ithalatı yasak mı?​

Hurda ithalatı yasak mı?
Bunun üzerine bakanlık, plastik hurdaların Türkiye’ye girişinin tamamen yasaklanması için 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de tebliğ yayımlandı. Böylece polimer olarak bilinen plastik hurda ithalatının 2 Temmuz’dan itibaren tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.

Hurda ithalatçı belgesi nasıl alınır?​

Atık İthalatçı Belgesi konusunda firmaların Çevre Bakanlığı Çevre İthalat/İhracat izinleri uygulamasındaki online modülden başvurması istenmektedir. Bu belgeyi almak için ithalat yapan firmanın ithal ettiği atığı ülkemize giriş yapmadan en az 3 iş günü önce girişimde bulunması gerekir.

İthalat izin belgesi nasıl alınır?​

Kamu İthalatı İzin Başvuruları Bakanlığımıza (İthalat Genel Müdürlüğü) İTHALAT BELGE İŞLEMLERİ Uygulaması üzerinden kurumlar adına yetkili kişilerce E-İmza ile online olarak yapılmaktadır. Başvuruda TPS-0340-İzin Belgesi( Kamu İthalatı) belge türü seçilerek başvurular yapılmaktadır.

Paralel ithalat telefon alınır mı?​

Paralel ithalat telefon alınır mı?
Özetlemek gerekirse, çok ciddi bir fiyat farkı olmadığı sürece paralel ithalat ile satın telefon ve diğer cihazlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
 
Paralel ithalat, marka hakkı sahibi tarafından veya izniyle başkası tarafından ülke dışında piyasaya sunulan markayı taşıyan özgün malların marka sahibinden izin alınmaksızın ülkeye ithal edilmesi olarak tanımlanır. Serbest olup olmadığı ise Yargıtay ve Rekabet Kurulu Kararları çerçevesinde incelenir. Orijinal ürünlerin serbest dolaşıma girmesine engel olmayan bir mevzuat bulunmaktadır ancak sahte ürünlerin ithal edilmesi durumunda Gümrük Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılır.

Hurda ithalatının yasaklanması konusunda, plastik hurdaların Türkiye'ye girişinin yasaklandığına dair Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ bulunmaktadır. Buna göre polimer olarak bilinen plastik hurdaların ithalatı tamamen yasaklanmıştır. Hurda ithalatçı belgesi almak isteyen firmaların Çevre Bakanlığı Çevre İthalat/İhracat izinleri uygulamasındaki online modülden başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İthalat izin belgesi ise kamu ithalatı için Bakanlık tarafından belirtilen yöntemlerle online olarak alınabilir.

Paralel ithalat konusunda telefon ve diğer cihazların, fiyat farkı çok ciddi olmadığı sürece tercih edilmemesi önerilmektedir. Bu konuda dikkatli olmak ve orijinal ürünleri tercih etmek daha güvenli olabilir.
 
Geri
Üst