AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Para politikasi neden onemlidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Para politikası neden önemlidir?​

Para politikasının en temel amacı, fiyat düzeyindeki istikrarı sağlamaktır. Bu anlamda, ekonomide def- lasyonist ve enflasyonist eğilimlerin giderilmesinde para politikası önemli bir iktisat politikası aracı ola- rak ön plana çıkmaktadır.
Para politikası ve maliye politikası nedir?
Para politikası genellikle faiz oranları ve para arzının kontrolü ile ilgilenir. Para politikası ülkelerin merkez bankaları tarafından belirlenir. Maliye politikası ise hükümetlerin vergi ve hükümet harcamalarında yaptıkları düzenlemelere verilen genel bir isimdir.

Mali politikalar nelerdir?​

Maliye politikası, devletin maliye politikası araçlarını (kamu harcamaları, vergiler gibi) kullanarak ekonominin tam istihdama ulaşmasını sağlamak, ekonomik dalgalanmaları en aza indirgemek, adil bir servet ve gelir dağılımını oluşturmak için uyguladığı politikalardır.
Para politikası niçin maliye politikasına tercih ediliyor?
Özetle para politikası uygulamaları yasa çıkarmak gibi zor ve zahmetli işlere gerek duyulmaksızın hızla uygulanabilirken maliye politikası tam tersine zor işlemlere ve gecikmiş uygulamalara sahne olur. Para politikası, hükümetin kararı olmadığı ve Merkez Bankası’nca karara bağlanıp uygulandığı için hükümeti yıpratmaz.
Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir. Uygulanmasından sorumlu kuruluşlar merkez bankalarıdır.
Para politikasının temel amaçları neler olmalıdır?
Para politikasının hedefleri: Fiyat istikrarının sağlanması ve sürdürülmesi, Tam istihdam, İktisadi büyüme, Faiz oranlarında istikrar, Finansal piyasalarda istikrar, Döviz piyasalarında istikrar, Ödemeler bilançosu dengesinin sağlanması.

Para politikasının etkinliği neye bağlıdır?​

IS eğrisinin eğimi azaldıkça genişletici para politikasının etkinliği artar. (Çarpan değerinin büyümesi, marjinal tüketim eğilimini artması ve marjinal vergi oranının düşmesi, ve yatırımların faize duyarlılığının artması.) Buna karşın LM eğrisi dikleştikçe para politikası etkinliği artacaktır.
Devletin mali araçları nelerdir?
Kamu Maliyesinin Araçları

Gelirler politikası nelerdir?​

Gelir politikası; ekonomi çapında ücret ve fiyat kontrolleridir, en çok enflasyona bir yanıt olarak tesis edilir ve genellikle ücret ve fiyatları serbest piyasa seviyesinin altında belirlemeye çalışır. Gelir politikalarına genellikle savaş sırasında başvurulmuştur.
Iç para politikası araçları nelerdir?
Merkez bankaları, küresel krize gelinceye kadar para politikasını başlıca üç araçla yönetti: Faiz politikası, açık piyasa işlemleri (APİ) ve karşılıklar politikası.
Maliye politikasının amaçları şunlardır: Ekonomik İstikrar (Fiyat İstikrarı ve Tam İstihdam), • İktisadi Büyüme ve Kalkınma, • Gelir Dağılımında Adalet. Ekonomik istikrar, hem fiyat istikrarını hem de tam istihdamı ifade eder.
Para politikası araçları nelerdir kısaca?

Para politikası kuralı ne demek?​

Bu bağlamda para politikası kuralı, merkez bankası tarafından yürütülen para politikasının bu tip prensiplere bağlanmasıdır (Poole, 1999: 3). Kurala uygun politikalar yürütülürken, para otoritelerinin kendi yargılarına göre politikalar yürütmeleri üzerinde sınırlamalar vardır.
Para politikası uygulamaları nelerdir?
İkinci grupta dolaylı para politikası araçları yer alıyor: Bunlar: (1) Reeskont politikası, (2) Açık piyasa işlemleri (APİ), (3) Karşılıklar politikası. Üçüncü grupta enflasyon hedeflemesi yer alıyor. Dolaysız para politikası araçları fiyat ya da miktara, limit koyma gibi doğrudan müdahale yoluyla uygulanan araçlardır.
 
Geri
Üst