AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Para politikalari ara hedef secimine ne gerekce ile basvurulmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Para politikaları ara hedef seçimine ne gerekçe ile başvurulmaktadır?​

Ara hedeflerin kullanılma gerekçesi şudur: Merkez bankasının kullandığı para politikası araçları ile nihai hedefler arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Oysaki ara hedefler nihai hedeflerle daha yakından ilişkili olan değişkenleri içermektedir.

Merkez bankalarının reeskont oranlarını artırması aşağıdakilerden hangisine neden olur?​

reeskont oranının yükselmesi kredi hacminin daralmasına, azalması ise kredi hacminin genişlemesine neden olur.
Genişletici para politikası uygulanırsa harcamalar artar mı?
Hükümetin kamu harcamalarını ve transfer harcamalarını arttırması, otonom vergiyi azaltması genişletici maliye politikası olarak adlandırılır. Artan kamu harcamaları, faiz oranları sabitken, toplam harcamayı, toplam talebi ve sonuç olarak milli geliri arttıracaktır.
Ara hedef ne demek?
Ara hedef uygulaması da fiyat istikrarının sağlanması amacıyla uygu- lanan bir politika türüdür. Bu uygulamada para arzı, döviz kuru ve faiz oran- ları gibi nominal değişkenlerin değerleri belirli bir süre için sabitlenir ve ekonomideki diğer işlemler bu sabit değerlere göre yapılır.

Merkez Bankası para politikası araçlarını nasıl seçer?​

Para politikası stratejisi bunlardan hangisinin hedef olarak seçileceğini belirler. Bunlar; parasal büyüklükler, döviz kuru ve faiz oranıdır. Parasal büyüklükler merkez bankalarının doğrudan kontrol edebildikleri, para politikası araçları ile yönlendirebildikleri değişkenlerdir.

Merkez Bankası reeskont politikası neyi etkiler?​

Merkez bankasının reeskont oranını de˘gistirmesi, bankaların merkez bankasından borçlanma maliyetini ve dolayısıyla para arzını etkiler. TCMB reeskont oranını de- ˘gistirirse piyasa faizi ile reeskont oranı arasındaki fark da de˘gisir, oynaklı˘gı artar.
Merkez bankasının faiz oranını düşürmesi hangi amaçla yapılır?
Bu şekilde üretim sürdürülebilir şekilde artar. Merkez Bankası’nın büyümeye verebileceği en değerli katkı budur. Enflasyon yüksekken politika faizini düşürmek ise daha yüksek enflasyon yaratacağı için uzun vadeli piyasa faizler düşmez, bilakis artar. Bu durum yatırım iştahını, harcamaları ve üretimi azaltır.
IS LM modeline göre genişletici bir para politikası genişletici bir maliye politikasıyla birlikte uygulandığında aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
IS-LM modeline göre genişletici para ve maliye politikaları birlikte uygulandığında hem IS hem de LM eğrisi sağa kayacaktır. Bu eşanlı politikalar milli geliri kesinlikle artırırken, faiz oranı üzerinde nasıl etki yaratacağı belirsizdir. Ancak her iki politikanın faiz üzerindeki etkisi zıt yöndedir.
 
Geri
Üst