AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Papağan Üretimi Nasıl Yapılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Papağanlar, kuş dünyasının en farklı ve ilgi çekici türlerinden biridir. Pek çok açıdan inanılmaz özelliklere sahip olan bu kuşlar, pek çok türe sahiptir. Her biri kendine has özelliklere ve görünüme sahip olan bu kuşların beslenmesi ve bakımı kolaydır. Ancak papağanların kolay olmayan pek özelliği de vardır

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. , pek çok papağan sahibinin yapmak istediği ama oldukça uğraştırıcı bir iştir. Çoğu zaman profesyonel yardım almayı gerektirir. Öyle ki tür fark etmeksizin, papağan sahibi olmak isteyenlerin bu kuşları bir üretimciden almaları gerekir. Papağan üretimi yaygın bir işlemdir. Ebeveynler sağlıklarını korurken yeni yavrular dünyaya getirtmek, üretim sistemi ile mümkündür. Siz de bu konuya ilgi duyuyor ve hatta yakın zamanda bir papağana sahip olmayı planlıyorsanız, sayfamızda öğrenebileceğiniz pek çok bilgi bulunuyor.

Papağan Üretimi Nedir?
Papağan üretimi, öncesinde ve sonrasında uzun zaman harcanan bir süreçtir. Herhangi bir kuş türünün çiftleşmesinden daha komplike bir yapıya sahip olan bu süreçte sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Aynı şekilde profesyonel yardım almak ve süreçlerle ilgili bilgilenmek de önemlidir.

Papağanlar çiftleşmeden önce, her iki papağanın da benzer DNA’ya sahip olup olmadığının öğrenilmesi gerekmektedir. Bunu öğrenmek için çoğu zaman test yaptırılır. Çıkan sonuçların uygun olması durumunda, çiftlerin birbiri ile tanışma evresi başlar. Yaklaşık otuz gün süren bu evre, yavaş yavaş yakınlaştırma sağlanarak gerçekleştirilir. Bu noktada önemli olan papağan üretimi için gerekli olan şartlar sağlanmadan birleştirmenin gerçekleştirilmemesidir. Sinirli veya içine kapanık hareketler sergilenmesi durumunda, çift birbirinden uzaklaştırılmalı ve başka papağanlarla çiftleşme denenmelidir.

Birbiri ile uyum sağlayabilen papağanların kafesleri birleştirilir. Papağan üretim kafesi oldukça önemli bir gereçtir. Boyutlarının özenle seçilmesi ve türlere uygun olarak ayarlanması gerekir. Kafes birleşimi yapılmadan önce papağan çiftleştirmede kullanılan araçlar kontrol edilmeli ve en uygun şekilde düzenlenmelidir. Ardından birleştirilen papağanlar kendi hallerinde bırakılmalıdır.

Papağan Üretimi için Gerekli Olan Şartlar
Papağan çiftleştirirken dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır. Özellikle sorunsuz ve sağlıklı bir çiftleşme ardından da kuluçka dönemi isteyen üreticiler için pek çok önemli nokta bulunur. Gerek çiftleşme öncesi gerek sırası ve gerek sonrasında dikkat edilecek bu noktalar, başarılı bir üretim yapılmasını sağlar.

Öncelikle, çiftleşme öncesi papağanların beslenme ve sosyal ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanmalıdır. Bu sürece mental olarak hazırlanan papağanlar, fiziksel olarak da güçlü ve zinde olmalıdır. Besin ve vitamin takviyeleri yapılarak, çiftleşme öncesi dönem en verimli şekilde değerlendirilmelidir.

Çiftin tek kafese geçirilmeden önce de yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunların başında kafes düzenlemesi gelir. Papağan üretimi için gerekli olan malzemeler önceden hazırlanarak gerekli ortam oluşturulur. Birleşme sonrası kafes işlek olmayan bir odaya konulur. Temizleme ve bakım işleri için daima aynı kişi kullanılır. Yerleştirilen yuvalığa hiçbir şekilde dokunulmamalı ve papağanlara özel bir yaşam alanı sunulmalıdır.

Papağan Çiftleştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çiftleştirme esnası için önemli üç unsur bulunmaktadır. Bunlardan ilki papağan üretim ışığı konusuna dikkat edilmesidir. Günde 15-16 saati aşmayacak şekilde, düzenli aralıklarla aydınlatma sağlanmalıdır. Floresan kullanımı tercih edilmelidir. Bir diğer önemli unsur mekân düzenlemeleridir. Kafes ölçüleri öyle ayarlanmalıdır ki ne aşırı geniş ne de aşırı dar olmalıdır. Aşırı geniş kafes çiftleri uzaklaştırırken, aşırı küçük boy kafeslerse bunalım ve depresyona sebep olabilir. Küçük boy papağanlarda kafes ölçüleri 50*50*50, orta boy papağanlar için 100*120*100, büyük boy papağanlar içinse 300*300*300 olmalıdır.

Çiftleşme döneminde, kafese dokunulamayacağı için papağan üretim yuvalığı da önceden ayarlanmalıdır. Sağlam, ışık geçirmez, talaş kaplı, kafese sıkı sıkıya bağlı, acil durumlar için ekstra kapağı olan, parazit ilaçları yapılmış ve tünekli şekilde düzenlenmelidir. Bu sayede en verimli kuluçka dönemi geçirilir. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Kutu tipi, L tipi, T tipi ve yatay yuvarlak olarak sıralamak mümkündür.

Bunlara ek olarak her kuşta olduğu gibi, papağanlarda da en önemli nokta olan çiftleşme esnasında ve sonrasındaki beslenmeye dikkat edilmelidir. Tıpkı başlarda yapılan beslenme işlemi gibi düzenli ve besleyici gıdalar verilmelidir. Sebze ve meyve filizleri, kuru gıdalar ve denizsel gıdalar ikram edilmelidir.

Papağan üretimi nasıl yapılır sorusu oldukça geniş kapsamlı bir açıklama ve deneyim gerektirdiğinden, bu konu ile ilgili iyi araştırmalar yapmak gerekir. Edinilen bilgi
 
Geri
Üst