AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pap smear testi kac yasinda yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.005
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pap smear testi kaç yaşında yapılır?​

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

HPV tarama testi kaç yılda bir yapılır?​

Serviks kanseri taramasına, cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşından itibaren başlanılması gerekiyor. 21 ile 29 yaş arasında 3 yılda bir pap-smear testi yapılıyor. 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testlerinin birlikte uygulanması gerekiyor.

HPV testi neden 5 yılda bir yapılır?​

HPV testi neden 5 yılda bir yapılır?
Toplumda yaygın görülen ve önlenmesi mümkün olan bu kanser Sadece HPV varlığında oluşmaktadır. Yani HPV negatif olan kadınların rahim ağzı kanseri ve anogenital kanser geliştirmeyeceği neredeyse kesin olduğu için bu kimselerin beş yılda bir takipleri yapılması önerilir.

Bekarlara smear testi yapılır mı?​

Bekarlara smear testi yapılır mı?
Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlarda yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin sebebi çoğunlukla HPV virüsüdür. Bekarlarda rahim ağzı kanseri açısından risk henüz başlamamıştır. Bu yüzden smear testine gerek duyulmaz.

HPV testi devlette yapılır mi?​

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri’nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

Pap smear testi ne zaman yapılır sağlık bakanlığı?​

Oldukça basit ve hiçbir ağrıya sebep olmayan Pap Smear testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara senede 1 defa yapılması uygun olan Pap Smear testi, 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık olarak yapılmalıdır.

Smear testi genç kızlara yapılır mı?​

Smear testi genç kızlara yapılır mı?
Cinsel yaşamı olan kadınlarda yılda bir kez yapılması gerekir. Daha önce cinsel yaşamı olmayan, bakire kadınlara smear testi yapılmaz.

Kanser tarama testi kaç yaşında yapılır?​

Kanser tarama testi kaç yaşında yapılır?
Toplum tabanlı kanser taraması yapılan bireyler vatandaşlık kimlik numaraları ile kayıt edilerek mükerrer testlerden kaçınılır. HEDEF POPÜLASYON VE TARAMA SIKLIĞI: Kadınlarda 40 yaşında başlayacak ve 69 yaşında bitecek olan toplum tabanlı taramadır (40 ve 69 yaşlar dahil edilecektir).

Pap smear testi kimlere yapılmaz?​

21 yaşın altında olan cinsel ilişkide bulunmamış kişilerde smear testi gerekmemektedir. Yine, 65 yaş üstü kadınlarda smear testi, gerekmemektedir ve yıllık muayeneler yeterli olmaktadır. Rahim ağzı kanseri dışındaki bir sebeple rahmi çıkartılmış olan kadınlarda da smear testi uygulanmaz.

Ketem de yaş sınırı var mı?​

KETEM’lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri aşağıdaki gibidir: 1) Ulusal Meme Kanseri Tarama Standartları : a- 40-69 yaş grubu kadınlar hedef gruptur.

Smear testi herkese yapılır mı?​

Smear testi herkese yapılır mı?
Cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınlarda cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere yıllık muayene ve pap-smear önerilmektedir. 21-29 yaş arasındaki tüm kadınlarda yıllık muayene ve smear önerilmektedir. 30-64 yaş arasındaki kadınlarda yıllık muayene ve smear önerilmektedir.

Bakire biri HPV olabilir mi?​

Bakire biri HPV olabilir mi?
HPV ise esas cilt teması ile bulaşır. Yani bakire kızlarda da HPV görülebilir. Ayrıca vajinal seks dışında, oral seks veya anal seks ile de HPV bulaşabilir.

Kaç yaşında mamografi çekilir?​

Kırk yaşından sonra yılda bir kez Mamografi çekilmelidir: 40 yaşına gelmiş bir kadının rutin mamografik takiplerine başlaması gerekmektedir.

Pap smear testi niçin yapılır?​

PAP SMEAR TESTİ NEDEN YAPILIR? Smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzında kanser olmayan fakat farkedilmezse uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden farketmektir. Böylelikle erkenden farkedilen bu lezyonlar tedavi edilir ve kansere dönüşmeden ortadan kaldırılır.

Keteme randevusuz gidilir mi?​

Keteme randevusuz gidilir mi?
İl Sağlık Müdürlüğü; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezi ) birimi tarafından ücretsiz ve randevusuz olarak yapılan kanser taramalarına halkımız büyük ilgi göstermektedir.

Keteme Ne zaman gidilir?​

Keteme Ne zaman gidilir?
Kadınlar 30 yaş sonrasında her beş yılda bir rahim ağzı, 40 yaş sonrasında da her iki yılda bir meme kanseri taraması yaptırabiliyorlar. Kolon kanseri taraması ise 50 yaş üzerindeki tüm kadın ve erkeklere, yine her iki yılda bir yapılıyor.

Siğil olmadan HPV olur mu?​

HPV virüsü vücuda girdikten birkaç ay sonra siğiller çıkabildiği gibi uzun yıllar vücutta hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle HPV virüsü siğil olmadan da bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. HPV taşıyan kadınlarda, lezyon var ise normal doğum sırasında bebeklere bulaşabilmektedir.

Papanicolaou kim?​

13 Mayıs 1883’te Yunanistan’ın Euboea adasındaki Kimi kasabasında dünyaya gelen George Nicholas Papanicolaou, ilk olarak müzik ve beşeri bilimler alanında uzmanlaşmış olmasına rağmen doktor olan babasından etkilenerek tıp fakültesine girmiş ve üstün bir başarı ile 1904 yılında mezun olmuştur.

Pap smear testi kimlere yapılır?​

Pap smear testi kimlere yapılır?

Smear testi sonucu ne olmalıdır?​

Smear testi sonucu ne olmalıdır?
Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir. Test sonucunuz normal olsa dahi düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmanız gereklidir. Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.

Tıpta PAP ne demek?​

PAP (pozitif havayolu basıncı) tedavisi uyku apnesi tanısı almış bireylerde kullanılan altın standart bir yöntemdir. Diğer bir deyişle PAP mekanik bir çözüm sağlamakla birlikte en iyi tedavi seçeneğidir.

Transformasyon zonu var ne demek?​

İşte vajina dokusu (skuamöz epitel) ile rahim içi dokunun (kolumnar epitel) rahim ağzında karşı karşıya geldiği bölgeye transformasyon zonu denir. Transformasyon zonunun en önemli özelliği birbirinden tamamen alakasız 2 dokunun karşı karşıya gelmesidir.

Pap smear kimlere yapılmaz?​

Pap smear kimlere yapılmaz?
Smear Testinin Gerekli Olmadığı Kişiler Kimlerdir?
- İyi huylu nedenlerle total histerektomi Rahmi alınan) geçiren kişiler,
- Rahim ağzı lezyonu olan fakat ardışık şekilde 3 testte negatif sonuç almış olan ve total histerektomi geçirmiş kişiler,

Pap smear testi ne için yapılır?​

Pap smear testi ne için yapılır?

Smear testi negatif çıkarsa ne olur?​

HPV negatif smear negatif demek; bu kişide rahim ağzı kanseri gelişme olasılığı çok çok düşüktür, 5 yılda bir tarama yapılması yeterlidir, daha sık taramaya gerek yoktur’ anlamına gelir. Hayat boyu takipleri negatif olan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından güvendedir.

Smear testi kızlık zarını bozar mı?​

Bakirelere smear testi yapılmasına gerek yoktur. Smear alınması esnasında bekaret bozulabilir.
 
Pap smear testi genellikle kadınlara uygulanan bir tarama testidir ve rahim ağzı kanseri riskini belirlemede önemli bir rol oynar. Test, rahim ağzından alınan hücre örneklerinin incelenmesini içerir. Smear testi, genç kızlara genellikle cinsel yaşamlarına başladıktan sonra önerilir. Ancak cinsel ilişkiye başlamamış ya da bakire kızlara smear testi yapılmasına gerek olmadığını belirtmek önemlidir.

HPV tarama testi ise insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonunu tespit etmek için kullanılan bir testtir. HPV enfeksiyonu, rahim ağzı kanserinin yaygın bir sebebi olup, bu nedenle düzenli tarama ve testler önem arz etmektedir. HPV tarama testine 21 yaşından itibaren başlanması önerilmektedir.

Smear testi ve HPV tarama testi gibi tarama testlerine devlet hastanelerinde, özel hastanelerde veya Aile Sağlığı Merkezleri'nde başvurarak yaptırabilirsiniz. Özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinde testleri ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. KETEM’lerde de kanser tarama hizmeti verilmektedir ve randevusuz olarak bu merkezlere başvurabilirsiniz.

Pap smear testinin amacı, rahim ağzındaki kanser oluşum riskini belirlemektir. Erken teşhis sayesinde kanser öncü lezyonlar tespit edilebilir ve tedavi edilerek kansere dönüşüm engellenebilir. Bu nedenle smear testi düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca smear testi sonuçlarının genellikle negatif çıkması olağandır ve normal bir durumu gösterir.

Son olarak, smear testi esnasında bakire kadınlarda bekaret zarının zedelenebileceği ve bu durumun normal olduğu bilinmelidir. Bekaret zarının zedelenmesinin testin sağlık açısından önemi bulunmaktadır. Eğer smear testi negatif çıkarsa, rahim ağzı kanseri açısından düşük bir risk taşıdığınızı ve belirli aralıklarla takip edilmenizin yeterli olabileceğini unutmayın.
 
Geri
Üst