AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Panik ataktan kurtulmak icin ne yapmak lazim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Panik ataktan kurtulmak için ne yapmak lazım?​

Anksiyete & Panik Atak Krizi Sırasında Ne Yapılmalı?
- Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayın.
- Ayağa kalkın ve vücudunuzu dik tutun.
- 3. İçinde bulunduğunuz an’a odaklanın.
- Derin nefes alıp verin.
- Yaşadıklarınızı yeniden isimlendirin.
- Düşüncelerinizin doğruluğunu yeniden kontrol edin.

Panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?​

Panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.

Panik atak ilerlerse ne olur?​

Panik atak ilerlerse ne olur?
Tedavi edilmeyen panik nöbetleri depresyon, alkolizm, yalnız kalamama, hastalık hastası olma gibi problemlere yol açar. Çevre ile ilişkiler bozulabilir. Nadiren çok şiddetli bir panik nöbeti özellikle başka bir psikiyatrik tablo ile birlikte ise intihara kadar götürebilir.

Panik atak neden olur nasıl geçer?​

Panik atağın neden olduğu net bir şekilde bilinmemektedir. Birçok faktörün yol açtığı bu hastalık çocukluk zamanlarında yaşanmış olan bazı travmalardan da kaynaklanıyor olabilir. Özellikle stresli bir hayatın neden olduğu panik atak, bir anda ortaya çıkan krizler geçirilmesine neden olur.

Panik atağı yenmek için ne yapmalı?​

Panik atağı yenmek için ne yapmalı?
Panik atak sorununa karşı alınabilecek önlemler…
- Panik atağın bir zihin durumu olduğunu idrak edin.
- Yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın.
- Panik atak geçiren başka kişiler ile tanışın.
- Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmayın.
- Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın.

Panik atak hastalığı ne zaman geçer?​

Panik atak hastalığı ne zaman geçer?
Panik atak geçiren birçok insan haftalar içerisinde bir azalma görmeye başlar ve semptomlar sıklıkla belirgin şekilde azalır veya birkaç ay içinde tamamen geçer. Doktorunuz ayrıca tedavi yollarının bir parçası olarak bir tür ilaç denemenizi önerebilir.
Panik atak ilaçsız geçer mi?​
Panik atak, bir çeşit kaygı bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Araştırmalar gösteriyor ki; panik bozukluğu olan kişiler, ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. İlaç yerine, kognitif terapi alan kişiler ise 6 veya 8 seansta iyileşebilirler.

Panik atak daha çok kimlerde görülür?​

Panik atak daha çok kimlerde görülür?
İnsanların %10’u en az bir kez panik atak geçirir; bunların %3’ü tekrarlayan şekildedir.

Panik atak insanı öldürür mü?​

Panik atak insanı öldürür mü?
PANİK ATAK ÖLDÜRMEZ Panik atak geçiren kişiler genelde öleceğini hissettiklerini söylerler. Bu düşünce kişide endişe, dehşet, tedirginlik, gerginlik, sinirlilik ve çaresizlik gibi duyguların yaşanmasına neden olur. Ancak panik atak kişiyi öldürmez.

Panik atak tamamen iyileşir mi?​

Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

Panik atak sporla geçer mi?​

Panik atak sporla geçer mi?
Panik atak hastaları önce haftada 3 günle başlayıp bir sonraki ay her gün ya da haftada 5 gün olarak düzenli spor yaparlarsa vücutları daha dinç ve sağlıklı olacaktır. Spor odaklanmayı sağladığı için kişiyi olumsuz düşüncelerden de ayırıyor.” şeklinde konuştu.

Psikolojik Kalp çarpıntısı nasıl geçer?​

Psikolojik Kalp çarpıntısı nasıl geçer?
Psikolojik nedenle ortaya çıkan çarpıntılar, hastanın duygusal sorunlarının çözülmesinden sonra kendiliğinden düzelir. Çarpıntı durumunda panik yapmamalı, ölüm korkusunu aklınızdan çıkartmalı, derin bir nefes alarak bir yere oturarak dinlenmeye ve kendinizi sakinleştirmeye odaklanmalısınız.
 
Panik ataktan kurtulmak için bazı yöntemler ve önlemler vardır. İşte panik atak krizi sırasında ve sonrasında yapabileceğinizler:

1. Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayın: 3 şeyi gözlemleyin, 3 şeyi dokunun, 3 şeyi duyun.
2. Ayağa kalkın ve vücudunuzu dik tutun.
3. İçinde bulunduğunuz an'a odaklanın, şu an gerçekten güvende olduğunuzu hatırlayın.
4. Derin nefes alıp verin, yavaşlayın ve sakinleşmeye çalışın.
5. Yaşadıklarınızı isimlendirerek olumsuz düşüncelerinizi analiz edin.
6. Panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında Alprazolam (Xanax), Klonazepam (Rivotril), Diazepam, Lorazepam gibi anksiyolitik ilaçlar bulunmaktadır.

Panik atak ilerlediğinde tedavi edilmeyen durumlar depresyon, alkolizm, yalnız kalmama korkusu gibi sorunlara yol açabilir. Panik atakın kontrol altına alınmaması durumunda çevre ilişkileri bozulabilir ve nadiren çok şiddetli olabilen panik ataklar intihara kadar götürebilir.

Panik atakın neden olduğu net bir şekilde bilinmemektedir, ancak stresli yaşam koşulları, çocukluk travmaları gibi faktörler etkili olabilir. Panik atağı yenmek için bazı öneriler: panik atağın bir zihinsel durum olduğunu anlayarak kendinize hatırlatın, panik atağı yaşayan diğer kişilerle iletişime geçin, atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir noktaya odaklanın ve yerinden kaçmayın.

Panik atak genellikle tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavi sürecinde kişisel farklılıklar olmakla birlikte haftalar içinde azalma görülebilir ve semptomlar zamanla hafifleyebilir. Panik atak tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra kognitif terapi gibi terapi yöntemleri de etkili olabilmektedir.

Panik atak daha çok kimlerde görülür sorusuna yanıt olarak, insanların %10'u en az bir kez panik atak geçirirken bu atakların %3'ü tekrarlayıcı olabilir. Panik atak kişiyi öldürmez, ancak ciddi duygusal sıkıntılara yol açabilir.

Sonuç olarak, panik atak tedavisi için profesyonel destek almak önemlidir ve tedavi sürecine uyum sağlamak belirtilerin azalmasına ve kişinin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olabilir. Kendinize iyi bakın ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle.
 
Geri
Üst