AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pandemi surecinde tazminat alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pandemi sürecinde tazminat alınır mı?​

3- Pandemi döneminde istifa eden çalışanlar tazminat talep edebilir mi? Kural olarak istifa halinde çalışanlara hem normal dönemde hem de pandemi dönemlerinde kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Kendi isteğiyle işten ayrılan nasıl tazminat alır?​

Kendi isteğiyle işten ayrılan nasıl tazminat alır?
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa ve işçi iş akdini bu sebeple tek taraflı olarak feshederse kıdem tazminatı talep hakkına sahip olacaktır.

Kendi isteği ile işten ayrılan işçi tazminat alabilir mi?​

Aslında çalışan kişinin kendi isteği ve arzusu ile istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaz.

10 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?​

10 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?
Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.
Pandemi ücretsiz izin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mi?​
Ancak, ilgili maddenin (j) bendinde, “İşveren tarafından verilen diğer izinler” şeklinde genel bir ifade bulunuyor. Bu bent işletilirse, pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkartılan işçiler bu süreler için kıdem tazminatı talep edebilirler.

Kendi isteği ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?​

Kendi isteği ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?
İşsizlik maaşı, kendi isteği dışında işten çıkartılan ve gerekli şartları karşılayan kişilere sunulan bir sosyal yardım politikasıdır. Normal şartlar altında kendi isteğiyle işten ayrılan, yani istifa eden SGK çalışanlarının bu yardım politikasından faydalanmaları söz konusu değildir.

Agir iş yapamaz raporu ile tazminat alınır mi?​

Tıpkı sizin işiniz gereği ağır bobinleri kaldırmak durumunda olduğunuz gibi. Bu açıdan işçinin iş sözleşmesini -şartlarının oluşması halinde- sağlık nedenleri ile feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Ağır iş yapamaz raporu hangi durumlarda alınır?​

Ağır iş yapamaz raporu hangi durumlarda alınır?
Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporunun tam tersi olarak düşünebileceğimiz, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu, ilgili çalışanın Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde yoğun güç performans gerektiren işlerde çalışamayacağını ifade etmektedir.

Bir işçi hangi durumlarda tazminat alamaz?​

İşçi işverenden izin almadan veya haklı bir nedene dayanmadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü veya bir ay içinde toplam üç işgünü işine devam etmemesi halinde işveren iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz.

5 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?​

5 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?
Ayrıca emeklilik hakkı kazanan ya da 15 yıl ve 3600 gün şartlarını taşıyan işçi de istifa ederek kıdem tazminatı alabilecektir. Tabi, bütün bu hallerin temel şartının, işçinin işyerinde en az 1 yıl kıdeminin varlığı olduğunu vurgulamam gerek. Bir yıllık kıdemi olmayan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatını hak edemez.
10 yılı dolan işçi tazminat alabilir mi?​

10 seneye ne kadar tazminat alırım?​

10 seneye ne kadar tazminat alırım?
10 YIL ÇALIŞAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ÜCRETİ Damga Vergisi düşüldükten sonra net kıdem tavanı 10 bin 728 lira oluyor. Asgari ücret ve memur zammından sonra bu yıla göre yıllık kıdem tazminatı her yıl için tabanda net 1.417 lira, tavanda ise 2 bin 500 lira seviyelerinde artmış olacak.

Pandemi döneminde kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?​

Kıdem tazminatı hesabında işçinin son ücreti esas alınır. İş akdinin feshedildiği anda geçerli olan ücret, son ücrettir. Pandemi döneminde milyonlarca kişi aylarca kısa çalışmada veya ücretsiz izinde gösterildi. Bu dönem yapılacak hesaplama iş sözleşmesinin askıya alınmasından önce hak kazanılan son ücret olmalıdır.
 
Pandemi sürecinde tazminatlarla ilgili yapılan paylaşımlar oldukça faydalı bilgiler içeriyor. İşten ayrılanların tazminat hakkı konusunda şu detayları eklemek isterim:

1. **Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ve tazminat:** Genel olarak kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alamazlar. Ancak, işyerindeki zorlayıcı sebepler nedeniyle işçi iş akdini feshederse ve bu durum kıdem tazminatı talep etmeyi gerektiriyorsa belirli koşullar sağlandığında tazminat alabilirler.

2. **Emeklilik ve kıdem tazminatı:** Emeklilik hakkını kazanan veya belirli çalışma sürelerini ve prim gün sayısını dolduran işçiler istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilirler. Örneğin, 15 yıl çalışan ve 3.600 prim gün sayısını dolduran işçiler kıdem tazminatını alabilirler.

3. **İşçinin performansını etkileyen sağlık sorunları ve tazminat:** İşçinin sağlık sorunları nedeniyle işini devam ettirememesi durumunda, sağlık raporu ile iş akdini feshetmesi halinde kıdem tazminatı hakkını elde edebilirler.

4. **Ücretsiz izin ve kıdem tazminatı:** Pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkartılan işçiler, ilgili kanun maddeleri doğrultusunda kıdem tazminatı talep edebilirler. İşveren tarafından verilen diğer izinler kapsamında değerlendirilebilir.

5. **Kıdem tazminatı miktarları:** 10 yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatı ücreti, damga vergisi düşüldükten sonra net olarak belirlenir. Kıdem tazminatının miktarı belirli kriterlere göre farklılık gösterebilir, bu nedenle özel durumları göz önünde bulundurarak uzman desteği almak önemli olabilir.

Pandemi döneminde kıdem tazminatı hesaplamalarında yaşanan sorunlar ve işçilerin hakları konusunda bilgi almak için yasal uzmanlardan destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst