Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pamuk uretimi icin gerekli sartlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pamuk üretimi için gerekli şartlar nelerdir?​

Derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır. Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir.

Hangi bölgelerde pamuk yetiştirilmeli?​

Hangi bölgelerde pamuk yetiştirilmeli?
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir. Yetişme zamanında bolca su gerekmektedir. Pamuğun hasat zamanında da sıcaklık ve kuraklık olması gerekmektedir. Türkiye’de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılır, yoğun olarak Şanlıurfa ve çevresinde yetişmektedir.

Hangi bölgelerde hazır pamuk bitkisi yetiştirilir?​

Hangi bölgelerde hazır pamuk bitkisi yetiştirilir?
Hasada hazır pamuk bitkisinin elyafların bulunduğu koza. Ege bölgesinin kıyılarındaki çöküntü ovalarda yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesinde; Adana (Çukurova), Hatay, Kahramanmaraş ve İçel (Mersin) çevrelerinde pamuk üretimi yaygındır. Marmara bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale’nin çevresinde de üretim yapılmaktadır.

Ne kadar yüksek sıcaklıklarla pamuk bitkisi yetişir?​

Pamuk bitkisi yetişmek için genellikle alüvyal özellikli toprakları severler. Yetişmek için yüksek sıcaklığa gerek duymaktadırlar. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir. Yetişme zamanında bolca su gerekmektedir. Pamuğun hasat zamanında da sıcaklık ve kuraklık olması gerekmektedir.

Hangi ülkelerden en büyük pamuk üreticisidir?​

Hangi ülkelerden en büyük pamuk üreticisidir?
Dünyanın en büyük pamuk üreticileri sırasıyla: Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleridir. Bu ülkeleri; Brezilya, Pakistan ve Türkiye takip eder. Bunu E-postayla Gönder BlogThis!

Pamuk üretim aşamaları nelerdir?​

Pamuk üretim aşamaları nelerdir?
Pamuklar olgulaşınca, tarladan elle veya makine ile toplanır ardından çırçır fabrikalarına gönderilir. Tohum ile pamuk lifi çırçır makinelerinde yapılan çırçırlama işlemi sırasında birbirinden ayrılır. Bu işlem ile; pamuk elyafları çiğit denilen çekirdeklerinden ayrılır ve ham pamuk lifleri elde edilir.

Pamuk tarımı nasıl yapılır?​

Pamukta ekim genellikle mibzerle sıraya ekim yapılır. Bölgemizde genellikle sıra arası 60-80 cm bırakılır. Çapalama ve bakım işleri traktörle yapılacaksa 65-70 cm, hayvanla yapılacaksa 50-60 cm bırakılmalıdır. Dekara 5-6 kg tohum, ekim için yeterlidir.

Pamuk üretimi neden azaldı?​

Pamuk üretimi neden azaldı?
Dünya pamuk fiyatındaki dalgalanma,ithalatın kolayca yapılabilmesi,üreticinin alternatif ürün olan mısır,ayçiçeği, buğday,sebze gibi ürünlerden daha iyi para kazanması pamuk üretiminden kaçışın en önemli nedenleri.

Pamuk bitkisi hangi iklimde yetişir?​

Pamuk bitkisi hangi iklimde yetişir?
Pamuk bitkisinin iklim istekleri Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C’nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır. Gelişme ve büyüme döneminde ideal hava sıcaklığı 21 ila 37 ° C arasındadır.

Pamuk nerede nasıl yetişir?​

Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında ise sıcak ve kurak bir iklim ister. Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.

Ne kadar pamuk ithal ettik?​

Ne kadar pamuk ithal ettik?
2.3 milyar dolarlık ithalat bekleniyor Türkiye’nin 2020’de miktar bazında 1 milyon ton, değer bazında ise 1,7 milyar dolarlık pamuk ithalatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Öksüz, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ise miktarın 760 bin ton, değerin de 1,4 milyar dolara çıktığını belirtti.

Pamuk hangi bölgelerde yetişir?​

Pamuk hangi bölgelerde yetişir?
Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında da yine sıcak ve kurak bir mevsime ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Türkiye’de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en çok Şanlıurfa’da yetişiyor.

1 dönüm tarla kaç kilo pamuk verir?​

Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, “Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
 
Pamuk üretimi için gerekli şartlar arasında derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar önemli bir faktördür. Bu topraklar pamuğun iyi yetişmesi için uygun ortamı sağlar. Ayrıca, iyi bir pamuk tarımı için sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gibi iklim faktörleri de büyük önem taşır.

Pamuk bitkisi genellikle yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği, sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir. Yetişme zamanında bolca su gerektiği için sulama imkanları da önemlidir. Türkiye'de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşmış olup, özellikle Şanlıurfa ve çevresinde yetiştirilir.

Hazır pamuk bitkisi, yani elyafların bulunduğu kozalar ise genellikle Ege Bölgesi'nin kıyı ovalarında ve Akdeniz Bölgesi'nde (Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin) yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nde (Balıkesir, Bursa, Çanakkale) de pamuk üretimi yapılmaktadır.

Pamuk bitkisi genellikle yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar ve sıcak, nemli iklimleri tercih eder. Bu bitki için ideal olan toprak sıcaklığı 15 °C'nin üzerinde olmalıdır. Hasat zamanında ise sıcaklık ve kuraklık pamuk bitkisinin gelişimi için önemlidir.

Dünyanın en büyük pamuk üreticileri sırasıyla Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. Bu ülkeleri Brezilya, Pakistan ve Türkiye takip etmektedir.

Pamuk üretim aşamaları arasında tohumun ekilmesi, büyümesi, çiçeklenmesi ve olgunlaşması gibi adımlar yer alır. Pamuklar olgunlaşınca elle ya da makinelerle toplanır, çırçır fabrikalarına gönderilir ve çırçır makinelerinde lifleri ayrıştırılır.

Pamuk tarımı genellikle mibzerle sıraya ekim yapılacak şekilde gerçekleştirilir. Ekim aralıkları ve tohum miktarı belirlenirken dikkat edilmesi gereken faktörler bulunmaktadır.

Pamuk üretiminin azalmasının nedenleri arasında dünya pamuk fiyatlarındaki dalgalanma, kolay ithalat imkanları, alternatif ürünlerden daha iyi kazanç sağlamak gibi faktörler etkili olabilir.

Tarım alanında pamuk hasat edildiğinde dönüm başına genellikle 550-650 kilogram arasında bir ürün elde edilir. Bu verim miktarı ekim yapılan bölgelere ve tarım uygulamalarına göre değişiklik gösterebilir.
 
Geri
Üst